Flytta dig till innehållet
Hem / Hälsa och livstil / Annukka Alapappila: De underbara minnena försvinner inte

Annukka Alapappila: De underbara minnena försvinner inte

Motion väcker känslor, det är säkert, skriver Annukka Alapappila.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 23.3.2023
Kuva: GettyImages

Jag minns så väl, då jag som sjuåring tillsammans med min pappa promenerade till simhallen och visste, att nu skulle jag få uppleva något roligt. Jag kan ännu känna, hur hans hand lätt skrapade mot min handflata medan vi småpratande närmade oss hallen. För att inte tala om själva simmandet och plaskandet i vattnet. Bara pappa och jag. Nu, årtionden senare minns jag allt som om det varit i går.

Motion väcker känslor, det är säkert. Många minns ännu skolgymnastiken förr i tiden, med tamburin och lärarens stränga kommandon. Skolgymnastiken var inte rolig. Den gav inga trevliga minnen. Lyckligtvis tycks de flesta av oss ändå ha goda minnen av motion och för många har skoltidens mera mollstämda minnen fått ge vika. I stället har frivilligt och självständigt motionerande gett trevliga motionsstunder att spara i minnet.

Det har under årens lopp känts fint att märka, vilken möjlighet vi alla har att skapa goda motionsstunder för varandra. Då vi förstärker känslan av att lyckas, uppmuntrar varandra till att orka och ger beröm, då föds positiva minnen som av sig själv. Tänk hur viktigt föräldrarnas inverkan på barnen eller mor- och farföräldrarnas på barnbarnen är beträffande motionen. Ofta är det barnen som lockar sina föräldrar eller mor- och farföräldrar med att motionera. Och den beundran föräldrarnas prestation väcker, fastän de inte ens skulle vara speciellt skickliga på en enda motionsgren. Då man motionerar tillsammans föds minnen.

Vilket underbart motionsminne har du från din barndom? Från vilket tillfälle, och varför har just det stannat i ditt minne? När har du senast gett ett trevligt motionsminne åt någon annan? Att ge motionsminnen är lätt. Det är att motionera tillsammans, att högt ge uppmuntran och beröm. Jag är säker på, att du någon gång har gett en annan människa ett positivt motionsminne utan att ens märka det. Tänk vad bra!

Hjärtveckan 2023 firas 7. – 14.5.2023 på temat Motion gör hjärtat gott. Den traditionella årliga temaveckan för hjärthälsa bjuder dig med att motionera utomhus i vårluften. Hjärtföreningarna runtom i Finland anordnar olika slags motionsevenemang, till vilka alla kan komma precis som de är. Jag vet, att på de här evenemangen kommer du att orka och klara dig och vem vet, du kanske hittar en ny motionsform som passar dig. Kom och prova, och ta också med en kompis. Följ med den lokala informationen, så vet du var och när det händer. Och vet du vad? Själv får du ett underbart motionsminne och jag skulle inte vara förvånad, om du också skulle ge någon annan ett sådant. Kanske utan att ens märka det.

Lue seuraavaksi