Välj så här
Tabellen hjälper dig att välja mat som medverkar till att sänka kolesterolet.
Var noga med att hålla dig till den gröna linjen om kolesterolvärdet är högt.
Bra val
- hårt fett och kolesterol bara i små mängder
Fett: Vegetabilisk olja och flytande margariner, vegetabiliskt margarin, bl.a. Becel, Becel pro.activ, Benecol, Flora, Keiju, Sunnuntai Juokseva
Mjölkprodukter:
- Fettfri mjölk och surmjölk plus kvark.
- Fettfri fil och yoghurt plus vegetabilisk yoghurt, bl.a. Alpro soya, Nordic soygurt, Yosa.
- Mycket mager (under 10 % fett) ost, färskost, smältost och grynost, bl.a. Aamupala 5 %, Edam 9 %, Kadett 5 %, Polar 5 %, Polar 10 %.
- Ost och färskost på vegetabiliskt fett, bl.a. Julia, Julius.
- Grädde på vegetabiliskt fett (under 10 % fett), bl.a. Alpro soya Ruoka, Flora Kevyt Ruoka, Flora Kevyt Ruoka, Oatly Ruokaan, GoGreen Ruoka
Kött, fisk och ägg:
- Kyckling, kalkon, och magert kött, bl.a. filé och stek
- Mager köttfärs (under 7 % fett)
- Helt kött (under 4 % fett), bl.a. kokt skinka, skinkfilé, aladåb, skinkschnitzel, varmrökt skinka (”palvad”)
- Alla fisk- och musselarter
- Äggvita och tofu
Färdigmat:
- Mager färdigmat (under 5 % fett)
- Spannmålsprodukter
- Fullkornsbröd, -gröt, -pasta, -ris
- Fettsnål mysli och fettsnåla frukostflingor, (under 10 % fett), bl.a. Elovena Kauramuro, Mustikka Mysli, TalkMURU
Grönt, bär och frukt:
- Potatis, grönsaker, baljväxter, bär och frukt (färsk, fryst, konserverad)
- Mandel, nötter och frön
Dressing:
- Dressing på vegetabilisk olja, bl.a. fransk dressing, senapsdressing, dressing på olja och balsamico
- Kolesterolfri majonnäs och sås
Drycker:
- Vatten, te, bryggt kaffe, snabbkaffe, choklad (på vatten eller fettfri mjölk)
Ät mer sällan
Bakverk och desserter:
- Sorbet, mjölkglass och mager glass på vegetabiliskt fett (under 6 % fett)
- Vetebulle och bakverk på vetedeg (under 10 % fett), bl.a. bärpaj, skorpor, kringlor
Övrigt:
- Kalorisnål läsk och saft
- Frukt- och skumgodis, marsipan, halva, nougat, marmelad, tabletter (”pastiller”), lakrits och salmiak (stora mängder kan höja blodtrycket)
Mindre mängder
- hårt fett och kolesterol i viss utsträckning
Fett:
- Hårt bords- och bakmargarin, matfettsblandningar 30 % och 40 %, bla. Kevyt Levi, Lätta, Oivariini, Sunnuntai
Mjölkprodukter:
- Enprocentig mjölk och lättmjölk, mager (1–2 % fett) surmjölk och yoghurt, enprocentig fil, lätt gräddfil och matlagningsyoghurt
- Mager (10–17 % fett) ost, färskost, smältost och bondost, bl.a. Aamupala 12 %, Edam 17 %, Magré 17 %, Oltermanni Kevyt 17 %, Polar 15 %, Viola kevyt, Polar 10 %
- Grädde på vegetabiliskt fett (över 10 % fett), bl.a. Flora Ruoka
Kött, fisk och ägg:
- Kött där det finns en del synligt fett, köttfärs och magra köttprodukter (under 12 % fett), bl.a. mager länkkorv och knackkorv
- Räkor och andra skaldjur
- Högst två ägg i veckan
Färdigmat:
- Färdigmat (5-8 % fett), bl.a. köttmakaronilåda, köttpotatismoslåda
Spannmålsprodukter:
- Piroger, bl.a. karelska piroger, potatispiroger
- Feta frukostflingor och fet mysli (över10 % fett)
Grönt, bär och frukt:
- Potatis tillredd med rekommenderat fett, magra sallader med majonnäs, bl.a. Kevyt Punajuurisalaatti
Dressing:
- Yoghurt- och gräddfilsdressing (under 2 % fett)
Drycker:
- Espresso och espressodrycker på fettfri mjölk
Ät mer sällan
Bakverk och desserter:
- Glass och vegetabilisk glass (6–10 % fett), bl.a. mjukglass
Helst inte alls
- hårt fett och kolesterol i stora mängder
Fett:
- Smör, lättsmör, kokosfett, palmolja, matfettsblandningar 60 % och 80 %, bl.a. Flora Kulta, Ingmariini, Oivariini
Mjölkprodukter:
- Helmjölk, fet (över 2 % fett) surmjölk, fil, yoghurt, bl.a. AB-surmjölk, Bulgarisk yoghurt
- Fet ost, mögelost, färskost och smältost, bl.a. Aura, Crème Bonjour, Edam, Emmental, Koskenlaskija, Oltermanni, Olympia, Pohjanpoika, Viola
- Grädde, matlagningsgrädde, gräddfil, smetana, crème fraiche (över 10 % fett), kokosmjölk och kokosgrädde
Kött, fisk och ägg:
- Kött med synligt fett, bl.a. revbensspjäll, sidfläsk, kotletter
- Köttfärs (över 12 % fett), korv, bacon, leverkorv och leverpastej, paté, inälvor, bl.a. Lördagskorv, Balkankorv, Skinkkorv, Gouterkorv
- Fisk stekt i fett som bör undvikas, rom
Färdigmat:
- Mycket fet färdigmat (över 8 % fett), bl.a. pizza, hamburgare, pommes frites, panerade biffar och nuggets, fiskpinnar
Spannmålsprodukter:
- Gifflar, köttpiroger, pastejer
Grönt, bär och frukt:
- Feta potatisrätter och vegetariska rätter tillredda på fett som bör undvikas, bl.a. frestelse, gratinerade grönsaker, gräddpotatis
- Potatis-, svamp-, rödbetssallad och italiensk sallad med mycket grädd- eller majonnässås
- Chips, kokosnöt
Dressing:
- Dressing och majonnäs som innehåller grädde, gräddfil, crème fraiche, smetana eller äggula
Drycker:
- Kokt kaffe, kaffe- och chokladdryck på fet mjölk
Ät mer sällan
Bakverk och desserter:
- Gräddglass och gräddparfait (över 10 % fett)
- Mycket feta bakverk och desserter (över 10 % fett), bl.a. syltmunkar, wienerbröd, kex, chokladtårta, kakor och pajer på mördeg, mousse
Övrigt:
- Läsk, saft och alkohol (vid höga triglycerider)
- Choklad, toffee, kolagodis, fudge och tryffel
Hjärtmärket hjälper dig att handla produkter som innehåller mindre mängder hårt fett och salt. På restaurang kan du välja att äta en hälsosam lunch märkt med Hjärtmärket.