Hyppää sisältöön
Etusivu / Liikkuen hyvää sydämelle
Tampereen Sydänyhdistys
Julkaistu 4.5.2023
Päivitetty 8.5.2023

Liikkuen hyvää sydämelle on tämän vuoden teema valtakunnallisella Sydänviikolla. Sydänviikkoa vietetään tänäkin vuonna toukokuussa 7.–14.5. – juuri, kun luonto kutsuu meitä ulos liikkumaan. Sydänviikko on sydänyhteisön eli Sydänliiton, Sydänpiirien ja Sydänyhdistysten järjestämä valtakunnallinen teemaviikko. Sydänviikkoa onkin vietetty jo 1990-luvulta lähtien.

Sydänviikolla yhdistys järjestää kaikille avointa liikunnallista ohjelmaa sekä vain jäsenille suunnatun luontoretken

Tampereen Sydänyhdistys järjestää ”etkot” eli varsinaista juhlaa edeltävän tapahtuman jo lauantaina 6.5. Silloin voit osallistua Parkrun -tapahtumaan. Parkrun on rento ja mukava matalan kynnyksen liikuntatapahtuma, jossa voi kävellä tai juosta viiden kilometrin matkan. Reitti kulkee Ratinasta Pyhäjärven rantamaisemissa 2,5 kilometriä kohti Arboretumia, jossa on kääntöpaikka. Halutessa voi testata kuntoa, seurata kunnon kehittymistä tai vain nauttia liikkumisen tuomasta hyvästä olosta. Reitille lähdetään Ratinan sillan vierestä, stadionin puolelta ( Ratinan rantatie 1 ) klo 9.30. Jos haluat rekisteröityä ja ottaa aikaa juoksusta tai kävelystäsi, kannattaa osallistua alkuinfoon, joka järjestetään ensikertalaisille klo 9.20. Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista. Voit halutessasi rekisteröityä tästä.

Sydänviikko käynnistyy Satulaan -sydänpyöräilyllä maanantai-iltana 8.5. klo 18, pyöräilylle lähdetään Tampereen Vanhalta kirkolta. Maanantain pyöräily suuntaa kohti Hatanpään Arboretumia. Pyöräily kestää noin tunnin ja pyöräillään noin 3-5 km. Tule omalla pyörällä. Ei ilmoittautumista.  Idea pyöräilystä tuli meille Pyöräliitosta, Satulaan -hankkeen Miralta. Satulaan -hankkeen tavoitteena on innostaa etenkin yli 50-vuotiaita pyöräilemään samalla parantaen pyöräilyturvallisuutta sekä vähentää yksinäisyyttä. Sydänviikon sydänpyöräilylle voi toki osallistua ikään katsomatta. Sydänterveys on kaikenikäisten asia.

Tiistaina 9.5. Sydänliitto järjestää verkkoluennon klo 18: Liikkuen hyvää sydämelle – miten se onnistuu? Luennolla tutustumme liikunnan merkitykseen sydämen terveydestä huolehtimisessa. Saat vastauksia kysymyksiin siitä, millainen liikunta on hyväksi ja kuinka paljon pitäisi liikkua, jotta se tuo terveysvaikutuksia sydämelle. Entä jos oma liikuntasi on jäänyt vähälle, miten onnistut lisäämään liikuntaa omaan elämääsi? Luennolle tulee ilmoittautua etukäteen, sen voit tehdä tästä. Luennon pitää Sydänliiton liikunta-asiantuntija Annukka Alapappila. Verkkoluento on maksuton ja siitä tehdään tallenne, joka lähetetään kaikille ilmoittautuneille, myös heille, jotka eivät pääse osallistumaan luennolle. Sydänliiton tulevat verkkoluennot ja aiempien tallenteet näet täältä: sydan.fi/verkkoluennot.

Luennolla käsiteltävät asiat:

  • Liikunnan yhteys sydänterveyteen.
  • Tavoitteellinen liikuntamäärä terveysvaikutuksien saamiseksi.
  • Arkiliikunta, liikunnan harrastaminen.
  • Konkreettiset vinkit ja ideat oman liikunta-aktiivisuuden vahvistamiseksi.
  • Sydänyhdistyksien liikuntatoiminnan esittely.

Keskiviikko 10.5. on Unelmien liikuntapäivä! Yhdistys tarjoaa jäsenilleen opastetun luontoretken Makkarajärvi-Viitastenperän luonnonsuojelualueelle. Oppaaksi saamme tamperelaisten tunteman biologin ja tietokirjailijan Lasse Kososen. Retkelle lähtee 20 jäsentä läheisineen. Retkikunta on täynnä.

Hotelli Norlandiassa, Tays:ssa ontorstaina 11.5. klo 10-14 Kevättempaus, joka on suunnattu kaikille hotellissa ja silmäsairaalassa asioiville, potilaille, heidän läheisilleen, muille hotellin vieraille, lounastajille ja rakennuksessa työskenteleville. Tampereen Sydänyhdistys on mukana – meiltä saat tietoa sydänterveydestä, kuulet yhdistyksen toiminnasta.

Perjantaina 13.5. on jälleen mahdollisuus lähteä porukalla pyöräilylle. Satulaan -sydänpyöräily starttaa klo 10 jälleen keskustorilta vanhan kirkon edestä. Satulaan -hankkeen Mira johdattaa joukon kohti Naistenlahden venesatamaa ja takaisin välillä pysähdellen ja rupatellen. Tällekin pyöräilylle ovat kaikenikäiset tervetulleita.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää sydämelle, mutta mitenkäs se tarkalleen vaikuttaakaan sydämeen?

Liikunta pienentää leposykettä ja suurentaa sydämen iskutilavuutta eli verimäärää, jonka vasen kammio pumppaa aorttaan yhdellä supistuksella. Entä sitten verenpaine? Liikunta alentaa sitäkin tehokkaasti. Etenkin ikääntyessä verenpaine tuppaa nousemaan, onneksi säännöllinen liikunta ehkäisee silloinkin verenpaineen nousua. Tiesitkö, että kestävyysliikunta laskee verenpainetta yhtä paljon kuin yksi verenpainetta alentava lääke. Kestävyysliikunta on liikuntaa, jossa suuret lihakset ovat töissä kuten kävely, uinti ja pyöräily. Liikunnalla on vain ja ainoastaan myönteistä vaikutusta kolesteroliarvoihimme. Kestävyysliikunta voi suurentaa HDL-kolesterolia eli hyvää kolesterolia ja pienentää LDL-kolesterolia eli pahaa kolesterolia. Jotta liikunnasta saataisiin nämä vaikutukset, tulisi reipasta liikuntaa harrastaa viikossa vain 2 tuntia 30 minuuttia tai liikkua rasittavammin yhden tunnin ja 15 minuutin ajan! Laajalti tutkittu juttu on myös liikunnan myönteiset vaikutukset mielen hyvinvointiin.

Lue lisää aiheesta: sydan.fi – Liikunnan vaikutuksia sydänterveyteen

 

Liikkuen hyvää sydämelle!

Tampereen Sydänyhdistys

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot