Hyppää sisältöön
Etusivu / Paljonko on sopivasti sokeria?
Tampereen Sydänyhdistys
Julkaistu 28.10.2021
Päivitetty 4.11.2021

Tiedetään, että liiallinen sokerin saanti on haitallista terveydelle, mutta minkälainen sokerimäärä sitten on liikaa? Puolessa litrassa energiajuomaa saattaa olla sokeria jopa 60 grammaa. Onko tällainen sokerimäärä terveydelle haitallinen?

Päivittäisen sokerin saannin suositeltu enimmäismäärä on keskimäärin 50 grammaa, joten puolessa litrassa energiajuomaa on sokeria reilusti yli suosituksen.

Syitä syödä sokeria sopivasti on monia. Liiallinen sokerin saanti on haitallista hampaiden terveydelle, se lisää reikiintymistä ja vaurioittaa kiillettä. Se vaikeuttaa painonhallintaa ja heikentää ruoan laatua. Lisäksi se aiheuttaa tai lisää elimistön tulehdustilaa sekä rasvoittaa maksaa. Nuorilla liiallinen sokerin saanti saattaa nostaa verenpainetta.

Ihmisen makumaailmaan kuuluu olennaisesti makea. Makeat maut saavat hymyn huulille jo pienillä lapsilla. Sokeria saa siis syödä – muista kohtuus sokerinkin syönnissä.

Sopivasti Sokeria -tietopaketti auttaa hahmottamaan sokerimääriä

Oletko joskus nähnyt esittelypöydän, jolla on vaikkapa suklaapatukka, limsapullo ja sokeripaloja? Sokeripalat kuvaavat, miten paljon sokeria kyseissä tuotteissa on. Tällaista näyttelyä kutsutaan sokerinäyttelyksi. Näyttelyn tarkoitus on todentaa elintarvikkeiden sokerimääriä.

Uudistimme sokerinäyttelyä luomalla Sopivasti Sokeria -tietopaketin. Tietopaketissa on tutkittua tietoa sokerista, makeutusaineista sekä kofeiinista, jota on sokerin lisäksi energiajuomissa. Tietopaketin olennainen sisältö on toiminnallisuus. Tietopaketissa on sokeritehtävä, jossa muutetaan valittujen elintarvikkeiden sokerimäärät sokeripaloiksi. Lopuksi sokeripalarakennelmia verrataan päivän suositeltuun sokerimäärään. Tietopaketti on suunnattu yläkouluille, mutta soveltuu myös alakouluihin tai kotona perheen kanssa katsottavaksi.

Tutustu uudistettuun sokerinäyttelyyn – Sopivasti Sokeria -tietopakettiin.

sokeripaloja ja kynä

Kuvat: Tampereen Sydänyhdistys

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot