Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänneuvola on auki – varaa aika
Tampereen Sydänyhdistys
Julkaistu 21.1.2022
Päivitetty 8.2.2022

Askarruttaako oma terveytesi? Onko verenpaineesi koholla? Mistä voi etsiä luotettavaa tietoa sydänterveydestä ja -sairauksista? Minkälaista kuntoutusta on tarjolla? Vastauksia näihin ja muihin sydänterveyteen liittyviin kysymyksiin saat Tampereen Sydänyhdistyksen Sydänneuvolasta. Toiminta käynnistyy jäsenille tammikuussa 2022. Lue alta Sydänneuvolan terveydenhoitajan Maija Sankarin ajatuksia sydänterveydestä. 

Muutos terveydessä

On tutkittu juttu, että suhtaudumme muuttuviin tilanteisiin eri tavoin. Jokainen kohtaa ja käsittelee muutoksia omalla tavallaan. Kun terveydessä tapahtuu muutos, vaikuttaa sen kokemiseen oma persoona ja omat aiemmat elämänkokemukset.

Ensijärkytyksen jälkeen – pikkuhiljaa – saattavat muutokset omassa terveydentilassa muodostua elämäntapahtumiksi, jotka hyväksymme ja otamme matkaan omaan persoonaamme. Jos muutoksia tulee useita ja vieläpä kovin lähekkäin toisiaan, on erityisen tärkeää saada tukea.

Oma terveys uhattuna

Kun oma terveys on uhattuna, haluamme usein toimia sen pelastamiseksi. Muutos omassa terveydessä aiheuttaa usein siis huolta. Huolta koitamme laannuttaa etsimällä tietoa. Verkossa on tietoa jos jonkinlaista. Mistä tietää, onko verkosta löytynyt tieto luotettavaa?

Arjen elintavat

Elintavat vaikuttavat merkittävästi sydämen terveyteen. Sydänterveydestä huolehtiminen on yhtä tärkeää, oli sydän sitten sairastunut tai ei.

Terveelliset elintavat eivät ole itsestään selvyys. Omat elintavat ja suhtautuminen elintapoihin on yksilöllistä. Toinen on saattanut oppia jo lapsuudessa terveelliset elintavat ja elänyt elämänsä toteuttaen niitä. Toisen on herättänyt sydämen sairastuminen ja elintavat ovat sitä myötä muuttuneet terveellisemmiksi. Joku toinen taas ei koe elintapojaan merkityksellisiksi.

Kuntoutus ja vertaistuki

Kun sydän sairastuu, vaaditaan ihmiseltä sopeutumista uuteen elämäntilanteeseen. Kuntoutus tarjoaa tietoa, keinoja ja tukea. Kuntoutuksessa saa asiantuntijatiedon lisäksi tukea ihmiseltä, joka on kokenut samantyyppisen elämäntapahtuman. Vertaistukea on mahdollista saada myös osallistumatta kuntoutukseen tai edelleen kuntoutuksenkin jälkeen. Ihminen tarvitsee usein toista ihmistä.

Sydänneuvola

Sydänneuvolassa saat keskustella omasta terveydestäsi. Saat ihmetellä, olla ylpeä ja olla huolissasi omista elintavoistasi. Saat tutkittua tietoa elintapojen vaikutuksesta terveyteen ja tukea terveellisten elintapojen säilyttämiseen tai uudelleen löytämiseen. Keskustelut ovat luottamuksellisia – keskustelut ovat sinua varten.

Elintapojen muutokseen tai ylläpitämiseen voi saada tukea mittaustuloksista. Sydänneuvolassa voidaan yhdessä tehdä mittauksia asiakkaan toiveiden mukaan. Verenpainemittarin lukema kertoo paljon sydämen ja verisuonten rasituksen tasosta ja siten antaa arvokasta tietoa terveydestä ja mahdollisista riskeistä. Neuvolassa voidaan mitata myös vyötärönympärys, joka on jopa keskeisempi terveyden mittari kuin paino. Lisäksi voidaan mitata kehonkoostumus, mikä antaa osviittaa kehon fyysisestä hyvinvoinnista. Vai kiinnostaisiko sinua tietää sydämesi rytmi? Rytmin mittaus voidaan toteuttaa pika-EKG-mittarilla, jota kosketetaan peukaloilla  puolen minuutin ajan. Mittari tunnistaa sydämen rytmin mittaushetkellä. Jos mittaushetkellä on käynnissä esimerkiksi eteisvärinä, mittari tunnistaa luotettavasti rytmin eteisvärinäksi.

 

Lue lisää yhdistyksen Sydänneuvolasta.

Tavataan Sydänneuvolassa!

Terveisin, terveydenhoitaja Maija Sankari

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot