Hyppää sisältöön
Etusivu / Tervetuloa liikunnallinen syksy!

Maailman Sydänpäivää vietetään vuosittain 29.9.

Maailman Sydänpäivä on kansainvälinen teemapäivä, jonka tavoitteena on kiinnittää huomio sydämiin ja kannustaa tekoihin sydänten terveyden hyväksi. Maailmalla päivä kulkee nimellä World Heart Day. Kansainvälisen päivän teema on vuonna 2022 ”Use ❤ Käytä sydäntäsi − pysähdy miettimään, miten voit käyttää sydäntäsi ihmiskunnan, luonnon ja itsesi hyväksi.” Suomessa teemana on tänä vuonna Sydänmerkki. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita voit vaikuttaa ravinnon kautta sydämesi hyvinvointiin − itsesi hyväksi.

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin.

Maailman Sydänpäivään voi osallistua myös kävelemällä, juoksemalla tai pyöräilemällä sydämen muotoisen reitin. Jos olet aktiivinen somessa, tägää kuvaasi #WorldHeartDay #Challenge #sydanliitto #maailmansydänpäivä2022 #tampereensydänyhdistys  Halutessasi voit myös rekisteröidä sydämen muotoisen reittisi. Lue lisää kansainväliseltä sivustolta.

Sydänreittien innoittamana Tampereen Sydänyhdistys viettää Maailman Sydänpäivää liikkumalla luonnossa! Ilmoittaudu mukaan fysioterapeutin ohjaamaan liikuntahetkeen Pyynikin näkötornille. Torstaina 29.9. klo 17–18 testaamme yhdessä, mitä on Luonto kuntosalina -harjoittelu. Mukaan mahtuu 25 henkilöä. Tapahtuma on kaikille avoin. Ilmoittaudu ma 26.9. mennessä: tampere@sydan.fi.

Voit tutustua helppoihin luontokuntosalin liikkeisiin omatoimisesti sydan.fi -palvelussa. Tee liikkeet lähimetsässä tai vaikka puistossa hyödyntäen penkkejä ja puita tai miksei ihan vaan omassa tai taloyhtiön pihassa. Lihaskunnon merkitys kasvaa ikääntymisen myötä, ja kun sitä harjoittaa luonnossa, myös mieli virkistyy.

 

Jäsenille uusia elämyksiä ja terveydenhoitajan neuvontaa

Tampereen Sydänyhdistys järjestää monenlaista toimintaa, joka on suunnattu vain jäsenille ja heidän läheisilleen. Jäsenetuna järjestetään muun muassa liikuntalajikokeiluja, joiden tavoitteena on tutustua matalalla kynnyksellä uusiin liikuntamuotoihin. Tähän mennessä on pelattu golfia, pyöräilty sähköfatbikeilla, keilailtu, kävelty lumikengillä ja käyty ilmajoogassa.

Syyskuussa 2022 liikuntalajikokeiluna on vesiliikunta Varalan urheiluopistossa sekä ohjattu suunnistus pienryhmässä. Sunnuntaina 11.9. lähdetään löytöretkelle sienimetsään, sieniasiantuntija Lasse Kososen johdolla. Syyskuun lopulla kokoonnutaan ruokakurssille, jossa opitaan kokkaamaan sydänystävällistä ruokaa uusista kasviproteiineista.

Sydänneuvolassa jäsenet saavat ajanvarauksella terveydenhoitajan yksilöllistä neuvontaa ja mahdollisuuden keskustella rauhassa omasta terveydentilastaan. Vastaanotolla on mahdollista tehdä myös pieniä mittauksia kuten pika-EKG:n ja verenpaineen mittaus.

Sydänliitto arpoo Maailman Sydänpäivänä sydänyhdistykseen liittyneiden kesken kylpylälahjakortin. Tampereen Sydänyhdistys on yksi Suomessa toimivista yli 200:sta sydänyhdistyksestä. Yhdistysten kattojärjestönä toimii Sydänliitto. Kun kuulut jäseneksi sydänyhdistykseen, olet automaattisesti myös Sydänliiton jäsen. Voit liittyä verkossa osoitteessa sydan.fi/tampere, soittamalla Tampereen Sydänyhdistykseen (p. 040 826 2386) tai tulemalla käymään toimistollamme Salhojankadulla (sisäänkäynti Tammelankadun puolella). Toimiston aukioloajat: tiistaisin 9–12 ja torstaisin 9–11 ja 12–15. Tervetuloa!

 

Yleisöluennoilta tietoa arjen tueksi – maksuttomasti kaikille

Sydänyhdistyksen luennot tarjoavat asiantuntijatietoa erilaisista sydänsairauksista ja niiden hoidosta sekä sydänterveyden monista teemoista. Tampereella luennot järjestetään Sampolan auditoriossa (Sammonkatu 2) ja verkkoluentona Tampereen seudun työväenopiston Youtube-kanavassa. Luentolinkki löytyy etusivun sydan.fi/tampere Ajankohtaista-palstalta viimeistään luentopäivänä. Valkeakoskella yleisöluento järjestetään syksyllä 2022 Valkeakosken kaupungin valtuustosalissa. Kaikki yhdistyksen ja yhteistyössä järjestetyt luennot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Olet lämpimästi tervetullut!

Syksyn yleisöluennot:

Ke 14.9.2022 klo 18–19 Eteisvärinän hoito. LL, kardiologian erikoislääkäri Jaakko Inkovaara. Yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys ja Tampereen seudun työväenopisto, Sampola. Tukemassa apurahalla Bristol Myers Squipp Pfizer allianssi.

Ti 11.10.2022 klo 18–19 Valtimotautipotilaan optimaalinen lääkehoito. Kardiologian erikoislääkäri Pirjo Posio, Tays Sydänsairaala. Yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys, Tampereen Diabetesyhdistys ja Tampereen seudun työväenopisto, Sampola.

Ti 25.10. klo 17.30–18.30 Sepelvaltimotaudin hoito. Sisätautien erikoislääkäri, Mika Nisula, TAYS Sydänsairaala Valkeakoski. Luento järjestetään Valkeakosken kaupungin valtuustosalissa (Sääksmäentie 2, 37600 Valkeakoski). Ei verkkoluentoa. Yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys ja Valkeakoski-opisto.

Ke 26.10.2022 klo 18–19 Suun terveys ja sydän. Pauliina Uutela, PhD, erikoistuva hammaslääkäri – kliininen hammashoito. Yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys ja Tampereen seudun työväenopisto, Sampola.

Ti 15.11.2022 klo 18.00–19.15 Aivot, diabetes ja sydän – mitä yhteistä? Neurologi, apulaisylilääkäri Mika Koskinen, Tays. Yhteistyössä Tampereen Sydänyhdistys, Tampereen Diabetesyhdistys, Aivoliiton Pirkanmaan AVH-yhdistys ja Tampereen seudun työväenopisto, Sampola.

 

 

Lisää liikuttavaa ja elämyksellistä toimintaa osoitteessa sydan.fi/tampere.

Ole rohkeasti yhteydessä: FM, SH Medeia Häkkilä, medeia.hakkila@sydan.fi, 045 127 4467 ja TH YAMK Maija Sankari, maija.sankari@sydan.fi, 040 826 2386

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot