Hyppää sisältöön
Etusivu / Uskalla auttaa! Maailman elvytyspäivää vietetään 16.10.

Maailman elvytyspäivää vietetään 16. lokakuuta. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta maallikkoelvytyksen tärkeydestä sekä kannustaa harjoittelemaan elvytystaitoja. Taitoja, jotka yhdessä sydäniskurien eli defibrillaattorien saatavuuden kanssa ovat keskeisimmät tekijät, joilla sydänpysähdystilanteisiin on mahdollista varautua ja joilla sydänturvallisuutta mitataan.

Sydänliiton Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelussa Suomen kunnat ja hyvinvointialueet on laitettu paremmuusjärjestykseen varautumisessa sydänpysähdystilanteisiin. Tampere on sydänturvallisuuden tasollaan Pirkanmaan hyvinvointialueella sijalla 17 ja Valkeakoski on sijalla 21. Pirkanmaan sydänturvallisin kunta on Kihniö ja perää pitävät Kangasala ja Vesilahti.

Sydänturvallinen Suomi -palvelu kertoo, että Tampereella on tällä hetkellä 225 rekisteröityä sydäniskuria, kun vuodenvaiheessa niitä oli 184. Sydäniskurin hankkijan onkin erityisen tärkeää rekisteröidä sydäniskuri defi.fi -palveluun. Näin tieto sydäniskurista on kadulla liikkuvien ja hätäkeskuksen saatavilla. Sydäniskurin voi rekisteröidä defi.fi -palveluun täällä.

Tampereen Sydänyhdistys järjestää pitkin vuotta Sydäniskurikävelyitä. Sydäniskurikävelyillä harjoitellaan elvytystä ja sydäniskurin käyttöä sekä kävellään ja bongaillaan sydäniskureita ympäristöstä. Sydäniskurikävelyiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta elvytyksen ja sydäniskurin käytön tärkeydestä sekä ehdottomasti madaltaa auttamisen kynnystä”, kertoo Tampereen Sydänyhdistyksen suunnittelija Maija Sankari.

Maailman elvytyspäivä on jokaiselle hyvä hetki pysähtyä tarkistamaan, missä oman arkiympäristön sydäniskurit sijaitsevat. Lähimmät sydäniskurit voi paikantaa Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksesta sekä defi.fi-palvelusta, jonne sydäniskurit tulisi rekisteröidä.

Sydänturvallisuutta suunnittelevalle kunta- ja turvallisuuspäättäjälle paras työkalu on Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelu. Se antaa konkreettista tietoa ja ehdotuksia siitä, mihin sydäniskurit kannattaa kunnassa sijoittaa.

Lisätietoa Sydäniskurikävelyistä Tampereella ja Valkeakoskella voit tiedustella yhdistykseltä:
Maija Sankari, Tampereen Sydänyhdistys ry
p. +358 40 826 2386
tampere@sydan.fi

Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät, Sydänliitto
mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi
p. + 358 50 325 5633

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot