Hyppää sisältöön
Etusivu / Verenpaine haltuun!
Tampereen Sydänyhdistys
Julkaistu 10.9.2021

Mikä ihmeen verenpaine?

Verenpaine syntyy, kun sydän pumppaa veren kierrokselle valtimosuoniin joka puolelle kehoa. Verenpainetta mitattaessa saa selville kaksi arvoa: Yläpaine ilmaisee verenpainetta sydänlihaksen supistumis- eli työvaiheessa. Alapaine puolestaan kertoo verenpaineen sydämen lepovaiheen aikana. Verenpaineen yksikkö on mmHg eli elohopeamillimetri. Ensin merkitään yläpaine ja sitten alapaine, esimerkiksi 120/80 mmHg. Kun verenpaine on alle tämän esimerkkiarvon, se on ihanteellinen. Perinnöllisiin tekijöihin emme voi vaikuttaa, mutta elintavoilla voimme tehdä korjausliikkeitä omiin arvoihimme. Siksi ruoalla, liikunnalla ja levolla on oikeasti väliä!

Onko oireita?

Useinkaan ei – ja siksi verenpaineen mittaaminen on erittäin tärkeää! Jos tiedämme kehomme muita arvoja kuten pituutemme, miksi emme tietäisi verenpainettakin. Jos jotain ei tiedä, sitä ei voi myöskään korjata ja hoitaa. Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa keskushermosto-oireita, esimerkiksi päänsärkyä, huimausta ja näköhäiriöitä. Jotkut kertovat korvien ”humpsutuksesta”. Myös vaikkapa rintakipu ja rytmihäiriöt ovat mahdollisia.

Mittarit esiin ja paineet haltuun!

Sydänliiton verenpainekampanja on käynnissä syyskuun ajan. Otetaan yhdessä paineet haltuun! Nyt on hyvä hetki mitata tai mittauttaa oma verenpaine ja muistuttaa läheisiä verenpaineen mittaamisesta. Monella meistä on kotona oma verenpainemittari, joka on nyt hyvä kaivaa kätköistä esiin. Jos verenpaine on kotona mitatessa jatkuvasti yli 135/85 mmHg, ota yhteyttä terveydenhuoltoon ja ota paineesi haltuun. Lue lisää kampanjasivulta sydan.fi/verenpaine. Käy myös testaamassa tietosi: sydan.fi/testi/verenpaine

Haluaisitko jutella ja kysyä meiltä lisää verenpaineesta?
Tampereen Sydänyhdistys on syyskuussa tavattavissa ympäri kaupunkia pop up -pisteillä:
– Tays OLKA-pisteellä ke 15.9. klo 9.30–11.30
– Linnainmaan terveysasemalla to 23.9. klo 9.30–11.30
– Maailman sydänpäivänä ke 29.9. klo 15–18 Koskikeskuksen keskusaukiolla

Lämpimästi tervetuloa!

Haluatko tietoa kotisohvalle?

Osallistu Sydänliiton verkkoluennolle ja saat vastauksia muun muassa siihen, miten verenpainetta kannattaa seurata ja koska lääkehoito aloitetaan. Luento ”Paineet kohdalleen – asiaa verenpaineesta ja omaseurannasta” on keskiviikkona 29.9. klo 18. Luennon asiantuntijoina ovat Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala ja ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa. Ilmoittaudu mukaan täällä.

Lue lisää aiheesta: sydan.fi/verenpaine ja Sydan.fi-verkkopalvelun asiantuntija-artikkelit.

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot