Hyppää sisältöön
Etusivu / Vietämme päivää ilman savua – Savuton Suomi 27.8.2021!

Tupakka – tai mikä tahansa nikotiinituote – ja sydän, on aina huono yhdistelmä. Savuton Suomi -päivänä haluamme muistuttaa tupakoinnin riskeistä ja vaikutuksista sydän- ja valtimoterveydelle. Kyseessä ei ole vain tupakoitsijan terveys, vaan nyt puhutaan myös läheisistä, perheestä ja kavereista. Puhumme siis meistä kaikista.

  • Tupakansavussa on yli 4 000 kemiallista yhdistettä, joista suurella osalla on haittavaikutuksia kehossamme. Tunnemme nimeltä hyvin nikotiinin, joka nostaa sykkeen, verenpaineen ja sydänlihaksen supistumisvireyden sekä samanaikaisesti supistaa verisuonia. Tuloksena on sydänlihaksen hapenpuute.
  • Tupakansavun hapettavat kaasut muun muassa heikentävät veren rasva-arvoja: veren ns. huonon kolesterolin (LDL-kolesteroli) määrä nousee ja samalla ns. hyvä kolesteroli eli HDL-kolesteroli vähenee. Myös veren hyytymistaipumus kasvaa ja näin ollen verisuonistossa voi muodostua helpommin hyytymätukoksia.
  • Tupakointi lisää huomattavasti riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja saada sydäninfarkti. Yhden savukkeen polttaminen päivittäin nostaa sepelvaltimotaudin riskiä lähes 40 %. Passiivinen altistus tupakansavulle kasvattaa tupakoimattomien sairastumisriskiä sepelvaltimotautiin 25–30 %.
  • Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa noin 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Suomessa tupakointiin liittyviä kuolemia on noin 5 000 vuosittain.
  • Lopettaminen kannattaa aina – mitä aikaisemmin sen parempi! Tupakointiin liittyvä kuolleisuus vähenee 90 prosentilla, jos tupakoinnin lopettaa 40–45 ikävuoteen mennessä. Aina lopettaessa kehon hyvinvointi kasvaa, suun terveydestä sydänterveyteen.
  • Tupakointi on opittu tapa. Eikö siitä silloin ole myös mahdollista oppia pois ja elää elämää ilman tupakkaa? Tupakoinnin lopettamiseen on apua, eikä kenenkään tarvitse olla asian kanssa yksin: kurkkaa vaikkapa tänne.

Lue lisää tupakoinnin vaikutuksista ja lopettamisesta Sydan.fi-verkkopalvelusta.

Tupakan vastaisen työn historiaa 

Tupakan vaaroista kuuleminen ei ole meille kenellekään uusi asia. Vuonna 1976 Suomessa hyväksyttiin laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi. Samana vuonna julkaistiin kuvan Savumerkkejä -lehtinen. Tupakointia rajoittaviin toimiin tartuttiin viimeistään tupakkalain astuessa voimaan vuonna 1977, jolloin suurin osa kuvan uutisistakin julkaistiin. Seuraavana vuotena 1978 tupakkatuotteiden markkinoinnille pantiin loppu kieltämällä kokonaan tuotteiden mainonta. Samalla tupakka-askeihin laitettiin varoitustekstit tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Savumerkkejä -lehtinen vuodelta 1976

Lehtisessä tohtori Matti Rimpelä kertoo muun muassa seuraavaa: ”Näkisinkin, että terveyskasvatuksesta ja muusta kasvatuksesta riippumatta lapset polttavat, jos tupakointi tehdään helpoksi, sitä on helposti saatavilla ja yhteisö suosii sitä. Toisaalta, jos tupakkaa on hankala saada, tupakointitilaisuuksia on vähemmän ja tupakka maksaa enemmän, tupakointi vähenee.”

Vuodesta 1995 lähtien tupakointi työpaikoilla kiellettiin. Tosin työpaikoilla sai edelleen polttaa, jos savu ei kulkeutunut tiloihin, joissa tupakointi oli kielletty. Samana vuonna tupakan myynnin ikäraja nousi 16 vuodesta 18 ikävuoteen. Ravintoloissa sauhuttelu loppui vuonna 2007. Ravintoloissa sai kuitenkin tupakoida vuoteen 2009 asti, jos ravintolassa oli mahdollista polttaa erillisellä ilmastoinnilla varustetussa tupakointikopissa.

Vuonna 2010 asetettiin tavoite tupakkatuotteiden käytön lopettamisesta vuoteen 2040 mennessä. Vuonna 2012 tupakkatuotteiden esilläpito kauppojen ja kioskien hyllyillä kiellettiin. Vuonna 2016 tupakkalaki uudistettiin kokonaan. Tällöin asetettiin uusi tavoite: tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Uusi tupakkalaki pitää sisällään seuraavaa: tupakkapakkauksissa tulee olla varoituskuva, joka peittää 65 prosenttia pakkauksen pinnasta; tupakka ei saa maistua ja haista muulle kuin tupakalle; sähkösavukkeisiin pätee samat säännöt kuin tupakkaan; nuuskan tuontia on rajoitettu; taloyhtiöt voivat puuttua parveketupakointiin sekä autossa tupakointi on kiellettyä, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Tiedot on koostettu Savuton Suomi 2030 -sivustolta. Tutustu lisäksi YLE:n Elävän arkiston uutisiin savuttomasta Suomesta.

 

Tampereen Sydänyhdistys on mukana Tampereen seudun nikotiiniton -verkostossa. Tampereen kaupungin Savuton Suomi -päivän tiedotteen voit lukea täältä.

Toivotamme Savutonta päivää 27.8. ja joka päivä!

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot