Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tukea tupakoinnin lopettamiseen

Tupakanhimoa ja vieroitusoireita voi lievittää nikotiinikorvaustuotteilla tai lääkehoidolla. Valmisteista saa apua, kun päätös lopettamisesta on ensin tehty.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 21.1.2022
Päivitetty 13.2.2023
Kuva: Sydänmerkki

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, koska se sitoutuu aivojen nikotiinireseptoreihin. Toisilla aivojen nikotiinireseptorien rakenne on sellainen, että lopettaminen on vieroitusoireiden vuoksi huomattavan vaikeata. Onneksi lopettamisen tueksi löytyy useita valmisteita.

Vieroitusoireita lievittävät valmisteet on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi.

Nikotiinikorvaustuotteet

Korvaushoitotuotteista saa vereen nikotiinia, mutta pienempinä ja loivemmin vaikuttavina annoksina kuin tupakasta. Korvaustuotteita voi käyttää myös nuuskasta tai sähkösavukkeista vieroittautumiseen. Valmisteet lievittävät vieroitusoireita ja vähentävät tupakanhimoa. Tavallinen hoitoaika on 2-3 kuukautta.

Nikotiinikorvaustuotteita on monenlaisia. Purukumit, laastarit, inhalaattorit, sumute sekä kielenalus- ja imeskelytabletit ovat vapaasti ostettavissa ilman reseptiä. Sopivan valmisteen valintaan vaikuttavat monet seikat. Voimakasta riippuvuutta kannattaa hoitaa nikotiinilaastarilla, jolla vaikutus on tasainen. Inhalaattori sopii henkilölle, joka tarvitsee tupakointia jäljittelevää tekemistä. Purukumi ja sumute ovat nopeavaikutteisia.

Lääkehoito lopettamisen tukena

Lääkehoitoon tarvitaan lääkärin resepti. Valmisteita on kaksi vaihtoehtoa.

Varenikliini (Champix®) lievittää tehokkaasti vieroitusoireita sekä vähentää tupakan mielihyvävaikutusta ja siten halua polttaa, sillä lääke vaikuttaa suoraan aivojen nikotiinireseptoreihin. Potilaan pitää päättää päivä, jolloin hän aikoo lopettaa tupakoinnin. Lääkitys aloitetaan yksi viikko ennen tätä päivää. Hoito kestää 12 viikkoa. Tarvittaessa lääkitystä voidaan jatkaa toiset 12 viikkoa, jos vieroittautuminen ei onnistunut ensimmäisen kolmen kuukauden kuluessa. Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, unettomuus ja päänsärky. Pahoinvointi on lievää, ja häviää yleensä hoidon jatkuessa tai jos lääkkeen ottaa ruokailun yhteydessä. Aloituspakkauksessa on kaksi tablettivahvuutta, joista miedommalla (0,5 mg) aloitetaan. Annos nostetaan viikon kuluessa tavalliseen käyttöannokseen, joka on 1 mg tabletti kaksi kertaa päivässä.

Bupropioni (Zyban®) on toinen tehokas vieroitusoireita lievittävä lääke. Lääkitys aloitetaan, kun potilas vielä tupakoi, mutta tässäkin tapauksessa täytyy päättää tupakoinnin lopetuspäivä lääkityksen toiselta hoitoviikolta. Annostus on ensimmäisen viikon aikana yksi tabletti päivässä, sen jälkeen kaksi tablettia päivässä. Hoitoaika on 7-9 viikkoa. Lääkitys on lopetettava, jos tupakoinnin lopettaminen ei ole onnistunut 7 viikon aikana. Yleisin haittavaikutus on unettomuus.

Kumpaakaan valmistetta ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana.

Lääkehoidon kustannus on noin 3-4 euroa päivässä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin tupakan, jos sitä kuluu askin verran päivittäin.

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi