Hyppää sisältöön
Etusivu / Vuoden 2024 liikuntatarjonta – liikuntakyselyn tulokset
Tampereen Sydänyhdistys
Julkaistu 9.11.2023
Sydänliitto / Anna Kara

Liike on lääke niin sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan oireiden hoidossa kuin muidenkin sydänsairauksien hoidossa – unohtamatta sydänsairauksien ennaltaehkäisyä. Kun liikut, harjoitat lihaksiasi ja ennen kaikkea sydänlihastasi! Sairastunutkin sydän voi paremmin, kun se on vahva. Toukokuussa vietetään taas Sydänviikkoa ja senkin teemana on liikunta!

Kysyimme Tampereen Sydänyhdistyksen jäseniltä, mitä liikuntakokeiluja ja liikuntakursseja yhdistyksen toivotaan järjestävän vuonna 2024. Olikin ilo huomata, että vastauksia kertyi yli 100! Liikuntakokeilut – ja kurssit ovat jäsenetujasi! Lue alta vastaukset ja ensi vuoden suunnitelmat.

Liikuntakokeilut

Liikuntakokeilujen tarkoitus on saada ihmisiä liikkumaan ja jopa löytämään oma laji, jonka parissa viihtyisi useamminkin. Alle on listattu kyselyyn vastatut lajit, suosituin ensimmäisenä. Pyrimme järjestämään kaikkia mainittuja lajeja ensi vuonna, yksi lajeista toteutuu jo tänä vuonna.

  • ohjattu kahvakuulatunti
  • pilates
  • keilailu
  • jooga – joogaa on tarjolla jo tänä vuonna, ke 22.11. klo 19lue lisää tästä ja ilmoittaudu 17.11. mennessä.
  • erilaiset tanssitunnit
  • kuntosalilaitteisiin tutustuminen
  • sauvakävely
  • vesijumppa
  • padel
  • frisbeegolf

Liikuntakurssit

Noin 40-55 jäsentä vastasi osallistuvansa tasapainoa kehittävälle kehonhuollon kurssille ja lihaskuntoa kehittävälle kehonhuollon kurssille sekä kuntosaliharjoitteluun laitteilla. Lihaskuntoa kehittävä kurssi onkin jo sovittu ensi kevääksi Sydänsairaalan fysioterapeutti Tiia Hoikkalan johdolla Sammon koululla ilta-aikaan. Kehonhuollon kurssi järjestetään suurella todennäköisyydellä taas Tammelakeskuksessa päiväaikaan. Kuntosalien kartoitus on käynnissä, täyttä varmuutta kuntosalikurssin toteutumisesta emme kuitenkaan voi taata.

Minkä ikäisia vastaajat olivat, milloin ja miten liikuntaan päästään osallistumaan?

Valtaosa, 68 prosenttia vastaajista oli 60-79 -vuotiaita, 22 prosenttia oli alle 50-vuotiaita ja kahdeksan prosenttia oli yli 79 -vuotiaita. Vastaajista lähes kaikki osallistuisivat liikuntaan Tampereella, muutama Valkeakoskella. Kysyimme myös, milloin ja miten liikuntaan päästäisiin osallistumaan. Puolelle vastaajista liikuntapaikan sijannilla oli merkitystä ja puolelle ei. Noin 35 prosenttia vastasi osallistuvansa aamupäivällä ennen klo 12, 42 prosenttia iltapäivällä ennen klo 16 ja  22 prosenttia myöhemmin klo 16 jälkeen. Pyrimme järjestämään liikuntatilaisuudet julkisten liikuntayhteyksien päässä, lähellä keskustaa, pääasiassa ennen klo 16, mutta osan myös klo 16 jälkeen, jotta työssäkäyvilläkin on mahdollisuus osallistua.

Oletko jo kuullut Liikkuva Sydän -kävelyryhmästä ja Laviksesta?

Liikkuva sydän kävelee Kaupin maastossa. Pieni sade ei menoa haittaa. Osallistujan on hyvä tietää oman liikkumisensa rajat. Kävelet sitten hitaammin tai nopeammin, olet tervetullut mukaan kivaan porukkaan. Kahden vetäjän voimin voidaan tarvittaessa jakautua pienempiin ryhmiin. Ryhmä kokoontuu torstaisin 30.11. asti klo 10.30–11.30, lähtö Kauppi Sports Centerin edestä (Kuntokatu 17, 33520 Tampere). Kysy lisää vetäjiltä tai tule vain paikan päälle: Matti Riihelä p. 050 594 6858 tai Veikko Kirveskoski p. 040 0977 869. Osallistuminen ei vaadi jäsenyyttä. Ryhmä jatkaa toimintaansa vuonna 2024.

Lavis on jumppaa lavatanssin askelin ja se liikuttaa monipuolisesti koko kehoa. Lavis on hikistä, helppoa ja hauskaa liikuntaa! Lue lisää laviksesta tästä. Tervetuloa mukaan! Lavista tanssitaan Tammelan lähitorin jumppasalissa torstaisin 30.11. asti klo 15.30 – 16.15 (Tammelakeskus, Itsenäisyydenkatu 21 B). Vetäjänä toimii lavisohjaaja Heli Tiusanen. Kertamaksu on 6,5 €, mielellään pankkikortilla. Osallistuminen ei vaadi jäsenyyttä. Lavis jatkuu vuonna 2024.

Ideoita ja palautteita

Jos koet, että et saanut vastausta palautteeseesi, otathan meihin yhteyttä.

Toivottiin omaa ryhmää nuorille aikuisille. Ymmärrämme tämän tarpeen hyvin. Olemme järjestäneet työikäisille suunnattuja liikuntakokeiluja mm. vesiliikuntaa ja palloilulajeja. Näitä on jouduttu kuitenkin perumaan vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Liikuntakokeilujen ja kurssien kustannukset jaetaan useimmiten osallistujien kesken ja summa koituisi kohtuuttomaan suureksi, jos osanottajia on vain kourallinen.

Toivottiin liikuntaa ilta-aikaan sekä tiettyinä viikonpäivinä. Tässä jutussa mainittu lihashuollon kurssi sekä joogatunti järjestetään molemmat ilta-aikaan. Emme voi täyttää toiveita tietyistä viikonpäivistä. Liikunnan järjestymiseen vaikuttaa tilan ja ohjaajan saatavuus.

Lupa liikkua -tunnit ovat Tampereen kaupungin koululaisille tarkoitettua toimintaa. Vastaaja voisi toki ehdottaa kaupungille Lupa liikkua -tuntien järjestämistä myös aikuisväestölle. Kaupungilla on jo tarjolla useita erilaisia liikuntaryhmiä aikuisille. Tästä voi tutusta tarjontaan.

Mainitsemisen arvoista on myös kaupungin luotsitoiminta. Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi esimerkiksi kävely- tai pyörälenkille. He toimivat myös kuntoilukavereina viikoittain kokoontuvissa liikuntaryhmissä eri puolilla kaupunkia. Tutusta tästä luotsitoimintaan.

Kannattaa muistaa myös kaupungin tarjoama liikuntaneuvonta. Voit varata ajan henkilökohtaiselle tapaamiselle liikunnanohjaajan kanssa. Lue lisää liikuntaneuvonnasta tästä.

Toivottiin liikuntaa ”rapakuntoisille” ja sairauksien tuomien haasteiden huomioon ottamista. Tarjoamme kahta eri tasoista liikuntakurssia – toinen on kevyempi ja toinen raskaampi. Ryhmissä ja liikuntakokeiluissa on aina monen tasoista liikkujaa, rapakuntoisista vähän parempi kuntoisiin. Sydänsairaankin kunto nousee, kun aloittaa liikunnan. On hyvä muistaa, että liikunnan kuormittavuuteen voi itse vaikuttaa. Sydänsairaan tulee liikkuessaan tuntea olonsa hyväksi ja oireettomaksi. Tärkeää on oppia keskittymään omaan tekemiseen, eikä tuijottaa, montako kertaa vieruskaveri pääsee kyykkyyn.

Toivottiin etäjumppia. On jo olemassa useita etäjumppia järjestäviä tahoja. Verkkosivuiltamme löytyy nyt linkit Liikkuva Tampere ja Ikäinsituutin Voitas -liikuntavideoihin. Kurkkaa ne tästä, Ohjattu liikunta -sivun alaosasta.

Tanssillista liikuntaa toivottiin. Lavista eli lavatanssijumppaa on tarjolla Tammelakeskusessa ensi keväänäkin. Liikuntakokeiluissa tullaan kokeilemaan ainakin yhtä tanssituntia.

Yksittäisiä ehdotuksia muista liikuntakokeiluista ja kursseista tuli, mikään ehdotuksista ei kuitenkaan noussut yli muiden. Kiitos kuitenkin ehdotuksista, muistissa ovat.   

Sammon koulun lihaskunto ja syke -kurssia kehuttiin erittäin hyväksi ja loistavaksi.

Kiitoksia tuli liikunnan järjestämisestä.

 

Lämmin kiitos kaikille kyselyyn vastanneista! Yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin Sydänliiton juomapullo ja käsipyyhe ja arpaonni suosi Heliä. Voittajaan on otettu henkilökohtaisesti yhteyttä.

Liikunnallista loppuvuotta toivottaen,

Maija ja Medeia

Tampereen Sydänyhdistys

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot