Hyppää sisältöön
Liikunta

Ulkokuntosalin rakentaminen ikääntyneiden liikuntapaikaksi

Kyrönmaan Sydänyhdistys palkittiin Kipinä-järjestötyöpalkinnolla 2020 hienon ”Vanhusparkki”-ulkokuntosalin rakentamisesta.

Annukka Alapappila, asiantuntija, järjestötoiminnan sisällöt ja liikunta
Julkaistu 12.10.2020
Päivitetty 26.1.2021

Kesto

Kokonaisuudessaan hankkeen kesto noin yksi vuosi. Aktiivinen rakentamisaika yksi viikko.

Valmistelut ja materiaalit

Talkooporukan löytyminen ja rahoituksen hakeminen ennen hankkeeseen ryhtymistä.

Toteutus

Tavoitteena oli toteuttaa ikäihmisille soveltuva liikuntapaikka, jossa kuntoilu onnistuu silloin kun itselle sopii ilman kustannuksia. Tärkeänä koettiin, että liikuntapaikka on lähellä ihmisiä ja se mahdollistaa kuntoilun koko kehon voimin sekä soveltuu kaikenikäisille.

Sydänyhdistys otti vetovastuulleen ulkokuntosali-hankkeen vetämisen. Hanke sai rahoituksen YHYRES-kehittämisyhdistykseltä (65% kokonaiskuluista). Laihian kunta kattoi omavastuuosuuden, joka jäi Leader- ja talkootyökorvauksen jälkeen sydänyhdistyksen kustannukseksi. Kone- ja valutöitä lukuun ottamatta työt tehtiin pääasiassa talkoilla muutamien aktiivisten ihmisten voimin. Sitoutunut kökkäporukka olikin elinehto liikuntalaitteiden pystyttämisen onnistumiseksi.

Yhdistys kävi tutustumassa useampaan vastaavankaltaiseen ulkokuntosaliin, jotta saatiin kokemuksia alueen rakentamisesta ja erilaisista laitteista. Yhdistys kilpailutti konetöiden tekijät sekä laitetoimittajat. Laitteiden toimittajaksi valittiin Leikkiset oy.

Kone- ja talkootöineen kuntosalin rakentaminen kesti noin viikon. Ulkokuntosalin suunnittelu ja rakentaminen on ollut suuri ponnistus sitoutuneelta ”Kökkäporukalta”. Lopputulos on ammattimaisen näköinen. Hanke on edistänyt yhteistyötä ja tehnyt yhdistyksestä näkyvän alueellaan. Ulkokuntosalin käyttäjäkunta on hyvin monipuolinen, koska vieressä oleva lasten leikkipuisto tuo myös nuoria vanhempia kuntoilemaan samalla, kun lapset leikkivät.

Vinkit

Tärkeää on sitoutunut ja riittävä talkooporukka. Rahoituksen hakuun on mahdollista saada apua paikalliselta kehittämisyhdistykseltä. Kuntosalin sijoituspaikaksi hyvä valita paikka, johon on helppo tulla esimerkiksi rollaattorilla, kävellen, pyörällä ja mahdollistaa eri-ikäisten kuntoilun.

Lisätietoa

Pertti Vieri pertti.m.vieri@gmail.com  p. 044 3724711

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut