Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / Motion korrigerar inte den negativa inverkan på hjärtat som sittande orsakar

Motion korrigerar inte den negativa inverkan på hjärtat som sittande orsakar

Att begränsa sittandet är minst lika viktigt för en hjärtpatient som att motionera mera. Till det här resultatet har kanadensiska forskare kommit.

Julkaistu 11.1.2016
Uppdaterad 30.8.2018
Bild Johannes Romppanen

I undersökningen genomgick 278 hjärtpatienter ett konditionsprogram, i vilket de lärde sig öka sitt motionerande. De använde under nio dagars tid en mätare, som visade hur stor del av tiden de hade använt till att sitta och till att röra på sig.

Forskarna lade märke till, att hjärtpatienterna satt i medeltal åtta timmar varje dag, trots att de hade uppmanats att öka sitt motionerande. Männen satt dagligen en timme mera än kvinnorna. Forskarna ansåg detta bero på det, att de män som fyllt 60 år såg mera på Tv och att kvinnorna rörde mera på sig på grund av hemsysslorna.

De personer som satt mycket var fetare och hade sämre kondition oberoende av det, hur mycket de motionerade. Därför betonar forskarna, att den nytta man har av att motionera samtidigt förutsätter att man sitter mindre. En gång per halvtimme bör man stiga upp från stolen och från att ha suttit framför Tv:n skulle det löna sig att gå direkt till sängs, för att samtidigt dra nytta av sömnens positiva inverkan på hjärtat.

Undersökningen publicerades i tidningen European Journal of Cardiovascular Prevention.

Lue seuraavaksi