Flytta dig till innehållet

fi

sv

Kraft till förändringar

Ett gott humör stöder förändringar. Hurudana saker som känns bra gör eller unnar du dig själv?

Du kan öva dig på att känna igen de goda stunderna och glädjeämnena i vardagen genom att varje dag t.ex. fundera på en sak som gör dig på gott humör och ger glädje. Våra liv innehåller många goda val och vanor. Ett gott humör stöder förändringar. Värdesätt dessa små vardagsgärningar, som du gör för din egen skull.

Skapa positiva rutiner och vanor

Vanor som blivit goda rutiner, så som att motionera och äta regelbundet, bär också i ansträngande situationer. Ibland kan man avvika från rutinerna och för omväxlings skull handla på ett helt annat sätt än vanligt. Välj en ny promenadrutt till butiken, drick ditt eftermiddagskaffe på ett nytt ställe eller välj en ny lockande grönsak från grönsakshyllan.

Alla har vi någon gång gjort förändringar i vårt liv. Fundera på, vilka förändringar du tidigare lyckats med. Kan du också nu använda dig av något som tidigare fungerat? Planering hjälper att få igång förändringen och uthållighet för den vidare.

Tala till dig själv med värme

Hur talar du till dig själv? Känner du igen stunder, då din egen inre röst är beskyllande? Så kan det vara, om du tycker att förändringen inte framskrider enligt planerna.

En ändring av den egna inre rösten och tonfallet lugnar sinnet och ger kraft till att fortsätta förändringsarbetet. I stället för att fundera på det gångna eller bekymra dig över framtiden, öva dig på att leva i nuet. Då du bara koncentrerar dig på den här stunden känner du oftare sinnesro. Det hjälper att koncentrera sig på konkreta gärningar.

Var barmhärtig mot dig själv

Dagarna är olika, man orkar inte alltid på samma sätt, och det behöver man inte heller. Till livet hör också tråkiga saker. Man kan lära sig barmhärtighet mot sig själv. Lägg märke till, i vilka situationer du är i speciellt behov av empati och vad du då kan göra. Det är tillåtet att lyssna på sig själv.

Emellanåt kan man ta livet lite lättare och med överseende. Det lönar sig att lyssna på sig själv. Vad skulle du behöva, för att orka ännu bättre? Vad ger balans och återhämtning i dina dagar? Svaren finns ofta närmare än du anar.

 

Läs mera: Gå med i din lokala hjärtförening idag!

Lue seuraavaksi