Juhani Vahtokari: Ruokatottumukset terveyden takeena
Välimeren ruokakolmion on kiistatta todettu olevan tervettä elämää ylläpitävä. Ateria kehotetaan suunnittelemaan ja valmistamaan siten, että sen kivijalkana ovat vihannekset, kasvikset, yrtit, pähkinät ja oliiviöljy, Juhani Vahtokari kirjoittaa blogissaan.
Välimeren ruokavalio: hedelmät, kasvikset, täysjyvävilja, oliiviöljy, pähkinät, meren elävät ja säästeliäästi lihaa, ei tyydytettyjä rasvoja. Siinä eräs terveyden salaisuus. Espanjalaisen tutkimuksen mukaan tätä ruokavaliota noudattaville ilmaantuu sydän- ja verisuonitauteja 40 prosenttia vähemmän kuin muilla (Duodecim-lehti).
Suomessa Välimeren ruokakori oli silloin tällöin esillä Pohjois-Karjala-projektin aikana. Tohtori Pekka Puska, joka veti projektia, arvioi työn pelastaneen neljännesmiljoona henkeä. Eniten projektimaakunnassa kehotettiin karttamaan tupakkaa, liikaa suolaa ja kovia rasvoja. Lisätä piti kasvisten syöntiä ja liikuntaa. Projektin alkuvaiheessa kuolleisuus laski muuta maata nopeammin, loppua kohti tulokset tasaantuivat. Projekti kesti vuodet 1972–1997, siis peräti 25 vuotta.
Pohjois-Karjala-projekti, maaherra Esa Timosen käynnistämä kokonaisuus, vaikutti merkittävästi koko Suomen terveystietoisuuteen. Ruokailutavat muuttuivat muuallakin terveellisempään suuntaan, tupakointi alkoi vähentyä, oliiviöljyn käyttö lisääntyi ja terveellisestä syömisestä puhuttiin koko maassa.
Palataanpa Välimeren ruokakoriin. Ateria kehotetaan suunnittelemaan ja valmistamaan siten, että sen kivijalkana ovat vihannekset, kasvikset, yrtit, pähkinät ja oliiviöljy. Siis oikeastaan hyvät salaattiainekset. Sehän sopii. Kalaa tai mereneläviä pitäisi olla pöydässä vähintään pari kertaa viikossa. Kanaa tai kalkkunaa vaihtelevasti. Punaista lihaa vain harvakseltaan. Näin noudatat Välimeren ruokakolmiota, jonka on kiistatta todettu olevan tervettä elämää ylläpitävä.
Italialaiset ystäväni taikovat ruoan hetkessä. Esimerkiksi siten, että kulhoon laitetaan yrttejä, kasviksia, pähkinöitä ja vihanneksia. Sekaan revitään kypsän kanan paloja. Päälle lorautetaan öljyä ja ripaus suolaa. Sekoitetaan, kaadetaan lasiin muutama sentti paikallista viiniä ja viereen täysi lasi vettä. Nautitaan kiirehtimättä. Mukana voi olla Durum-vehnästä leivottua patonkia. Durum-vehnä on välimerellinen vehnälajike. Kaikesta vehnäsadosta sitä on noin 10 prosenttia. Se on myös hyvän pastan raaka-aine.
Vielä yksi hyvä vihje nautinnolliseen ruokailuun; se on yhteinen ateria perheen tai ylipäätään jonkun muun kanssa. Amerikassa tehtiin taannoin tutkimus: mitä yhteistä on hyvin yhteiskuntaan sijoittuneilla, menestyvillä henkilöillä. Laajasta otannasta selvisi lopulta, että löytyi vain yksi kaikille yhteinen seikka. Menestyneillä oli ollut kodeissaan yhteiset ruokailuajat.