Flytta dig till innehållet

fi

sv

Hem / Hälsa och livstil / 60 år med tidningen Sydän

60 år med tidningen Sydän

Det är läsarna som gör tidningen Sydän. En del av er har bara varit med i några nummer, en del mycket längre. Till någons hem har Sydän kanske kommit ända sedan år 1958? Varje feedback vi får av er är lika viktig. Efter det att senaste nummer av Sydän utkommit, hade jag möjlighet att tillsammans med några av er minnas gångna årtionden med Sydän och Hjärtförbundet. Ritva Viljanens kåseri Vapaaherratar väckte glada minnen hos många.

Marja Kytömäki
Julkaistu 16.1.2018
Uppdaterad 28.2.2019

Själv minns jag också publikationen Sydänasiaa joka kotiin i TV-bordets tändningsställning hos mina föräldrar. Den utkom i samband med rehabiliteringsinsamlingen 1991 och hade presidentparet Koivisto på pärmbilden. Och Röda hjärtat-insamlingens lilla plasthjärta finns säkert ännu i bordslådans gömmor.

Miljonupplagorna

Miljonupplagorna av tidningen Sydän postades åren 1973 och 1974 till varje hem. Då grundades i kölvattnet av Nordkarelenprojektet många hjärtföreningar och till föreningarna anslöt sig också ett stort antal medlemmar. Sydäns upplaga steg på ett par år från 41 tusen till 82 tusen. Överskred år 1977 ännu den magiska gränsen 100 000. Under dessa år tog vi med ordet kolesterol i vårt ordförråd och senast nu lärde vi oss, att högt blodtryck är skadligt.

Vi har under årens lopp fått ta emot mängder av både önskningar och idéer. Många har delat med sig av sin historia. Många historier har också hamnat på tidningens sidor för att delas med läsarna.

Det är läsarna som gör tidningen Sydän

Under det nya årtionde som nu börjar för Sydän, pågår både i hjärtgemenskapen och i Finland förändringar, som kräver både behärskning och nya metoder och verksamhetssätt. Det sägs, att vi lever i det tredje stora brytningsskedet sedan övergången från samlarhushållning till lanthushållning och från agrarsamhället till det industriella.

”Varje tidnings linje utformas av de frågor som tidningen beslutat sig för att driva i samhället. Det är därför naturligt, att tidningen Sydäns linje dikteras av de frågor och åsikter, som Hjärtsjukdomsförbundet med sina distriktsföreningar och å andra sidan Hjärtstiftelsen driver. Vår tidning är ju deras språkrör och upplysningsvapen”, skrev den tioåriga Sydäns chefredaktör Kullervo Heiskanen i det första numret för år 1968. Förbundets namn har nu förkortats, det övriga gäller ännu.

Lue seuraavaksi