Erfarenheter av hjärtrehabiliteringskursen
Nu då planeringen av nästa års hjärtrehabiliteringskurser har börjat passade jag på att träffa Greger Nylund, 72, från Nykarleby för att få höra hans erfarenheter av hjärtrehabiliteringskursen som han deltog i våren 2019 vid Härmä Rehab.
Greger Nylund är aktiv i sin lokala hjärtförening sedan åtta år tillbaka och hade där via hört talas om hjärtrehabiliteringskurserna. Eftersom han inte deltagit tidigare så hoppades han få lära sig mera om hjärtsjukdomen och få konkreta råd om kost- och motionsvanor.
År 2011 genomgick Greger en by-pass och 2018 var det dags för att få en stent inopererad i ett kranskärl. Till kursens antagningskriterier som ställs av Finlands Hjärtförbund hör att man har en konstaterad kranskärlssjukdom och det kriteriet uppfyllde Greger. Han har gått på regelbundna hjärtkontroller till hjärtskötarna på Malmska i Jakobstad och den lokala hälsovårdscentralen. Där han fått en hel del information och han tycker också att faktaartiklar i Sydän har gett bra upplysningar för hjärtpatienter.
Hjärtrehabiliteringskurserna i två delar
Hjärtrehabiliteringskurserna är totalt fem dagar och indelade i två delar; den första delen omfattar tre dagar och den andra delen två dagar. Greger uppskattade föreläsningarna av läkare och hjärtskötare, och fick också ny information om den medicin han som hjärtpatient använder. Till kursinnehållet hörde föreläsningar av såväl näringsterapeut som fysioterapeut.
Som bonus har Greger Nylund till och med gått ner några kilo efter kursen genom inspirationen han fick att välja rätt mat på tallriken. Gångtestet som görs både på kursens första och andra del för att se om resultaten förändrats, visade att Greger gjort förbättringar mellan kursdelarna då han fick ett bättre resultat den andra gången. Vattengymnastik, gym och stavgångspass hörde till motionsprogrammet och han tycker att det kunde ha varit ännu flera gymnastikpass på kursen. Att bibehålla sin muskelstyrka upp i åren är viktigt och kurserna strävar till att man ska få prova på flera träningsformer för att kunna hitta den form som passar en bäst.
Distriktets hjärtkurser har plats för 10 deltagare och Greger Nylund upplevde att det var bra gemenskap mellan kursdeltagarna. Att få träffa andra i liknande livssituation var värdefullt. Då jag frågar Greger om han rekommenderar kursen för andra svarar han: ”Jo, absolut!”
Att delta i en hjärtrehabiliteringskurs är förmånligt då självrisken man betalar är endast 40 €, och den avgiften sponsorerar en del av hjärtföreningarna inom Kust-Österbottens Hjärtdistrikt sina medlemmar med. Så man behöver bara ta sig till och från kursplatsen som är Härmä Rehab. Inkvartering sker i enkelrum, för att alla deltagare ska kunna följa sina egna kvälls- och morgonrutiner och på grund av corona-direktiv.
Läs mera:
Den lilla bacillen, som försatte hela värden i kaos
Hjärtsvikt – ett symtomkomplex
Rehabiliteringskurser
Kust-Österbottens hjärtdistrikt ordnar hjärtkurs för personer som har konstaterad kranskärlssjukdom, som har haft hjärtinfarkt, är by-passopererade, har angina pectoris eller genomgått ballongutvidgning (PCI). Kursen är tänkt för personer med relativt nyupptäckt kranskärlssjukdom eller där det skett flera förändringar i hälsotillståndet sedan senaste deltagande i en hjärtkurs. De som ej deltagit i en hjärtkurs tidigare har förtur.