Kasvisten maisteluvisa
Uusiin kasviksiin tutustuminen maistamisen keinoin pienentää kasvikseen luotuja ennakkoluuloja. Maisteluvisassa osallistujat pääsevät maistamaan satokauden kasviksia ja arvuuttelemaan, mistä kasviksista on kyse. Samalla saadaan vinkkejä käyttötavoista. Kesto Valmistelut + n. 30 minuuttia Valmistelut Valitse sellaisenaan syötäväksi sopivia kasviksia hetken satokauden mukaan. Vinkkejä eri satokauden kasviksiin löydät satokausi.fi tai ohessa olevasta valmiista listasta. Kasvisten valinnassa on hyvä […]
Lue artikkeli27 toukokuun, 2021
Satokauden kasvisnäyttely
Kasvisnäyttelyssä on esillä erilaisia satokauden kasviksia esittelykorttien kera. Korttien tarkoituksena on kertoa osallistujille mm. kasviksen mausta, käyttötarkoituksista sekä antaa vinkkejä käsittelyyn. Näyttelyn avulla eri satokausien kasvikset tulevat osallistujille tutummiksi ja samalla edullisempien ja ympäristöystävällisempien valintojen tekeminen helpottuu. Näyttelyn voi pitää myös kilpailumuotoisena, jolloin osallistujat voivat arvuutella kasvisten nimiä esittelykorttien vinkkien avulla. Kesto Koko tapahtuman ajan […]
Lue artikkeliMikä asioita yhdistää -visa
Tehtävässä pohditaan kuva-arvoitusten perusteella, miten kuvat liittyvät toisiinsa ravitsemuksen, terveyden tai hyvinvoinnin näkökulmasta. Jokaisen vastauksen yhteydessä on tietoa siitä, miksi käsitelty asia on tärkeä terveydenedistämisen ja hyvinvoinnin kannalta. Kesto Valmistelut + noin 30 min keskusteluineen Valmistelut Tulosta tehtävän kuva-arvoitukset valmiiksi tai valmistaudu esittämään ne tietokoneelta. Toteutus Näytä yksi kuva-arvoitus kerrallaan. Pyydä ryhmäläisiä päättelemään tai arvaamaan, […]
Lue artikkeli25 elokuun, 2020
Kokoa monipuolinen välipala
Tehtävässä tutustutaan ensin välipalojen koostamiseen. Tämän jälkeen ryhmissä suunnitellaan esitellyn periaatteen mukainen terveellinen ja monipuolinen välipala. Muistisääntönä toimii 1 + 1 + 1: 1 osa viljatuotteita 1 osa kasviksia 1 osa proteiinin lähteitä Samalla periaatteella voidaan toteuttaa myös aamu- ja iltapalat. Kesto Valmistelut + noin 30 min Valmistelut Tulosta tehtävässä tarvittavat kuvat (esimerkkikuva + yksittäiset […]
Lue artikkeli24 elokuun, 2020
Sydänyhteisön toimintavinkit -lehtinen
Kesto Aina Käytettävissä. Yksittäiset toimintatavat eri kestoisina. Valmistelut Sydänyhteisön vinkkilehtinen on ideoitu ja koottu yhdessä. Hyviä toimintatapoja on kartoitettu yhdistyksiltä, piireiltä ja valtakunnallisilta jäsenjärjestöiltä. Mielen hyvinvointiin, liikkumiseen, ravitsemukseen ja vertaistukeen liittyvät toimintaideat ovat sellaisia, joita voi toteuttaa omatoimisesti, läheisen ihmisen kanssa tai myös ryhmässä, jos tilanne sen sallii. Materiaalit Suomen- ja ruotsinkielinen Sydänyhteisön toimintavinkit syksy […]
Lue artikkeli17 elokuun, 2020
Ruoka-aiheiset testit
Testien avulla on helppo selvittää omien ruokatottumusten tilannetta sydänterveyden näkökulmasta. Jokainen tekee testin itse ja ryhmässä voidaan keskustella testin tuloksista ja siitä heränneistä kysymyksistä. Valmistelut Testit löytyvät verkosta tai ne voi tulostaa myös paperille. Tutustu ensin testeihin itse. Voitte tehdä kaikki testit tai valita ryhmälle kiinnostavimmat testit. Sähköiset testit voi lähettää osallistujille etukäteen tai ne […]
Lue artikkeli14 elokuun, 2020
Kasvisten maisteluraati
Uusiin kasviksiin on helppo tutustua maistelemalla niitä yhdessä. Tehtävässä osallistujat pääsevät maistamaan mahdollisesti itselle ennestään tuntemattomia kasviksia, arvioimaan niiden makua ja jakamaan niiden käyttöideoita. Kokeilu auttaa lisäämään kasvisten käyttöä jokaisen arkeen. Kesto Valmistelut + noin 30 minuuttia maisteluineen ja keskusteluineen Valmistelut Hanki maisteltavat kasvikset ja hedelmät. Yhdestä kasviksesta/hedelmästä riittää maisteltavaa noin kymmenelle. Vinkkejä satokauden kasviksiin […]
Lue artikkeli3 huhtikuun, 2020