Vertaistukitoiminta
Vakava sairastuminen herättää usein kysymyksiä ja monenlaisia tunteita. Mieleen nousee herkästi myös ajatus siitä, olenko ainoa, jolle on käynyt näin.
Vertainen ymmärtää toista, samankaltaista kokenutta. Vertaistuki voi toteutua kaikessa Sydänjärjestön toiminnassa ja tapahtumissa. Järjestettyä vertaistukitoimintaa tarjoavat koulutetut vertaistukihenkilöt. Seuraavaksi löydät tietoa järjestetystä vertaistukitoiminnastamme. Tule mukaan!
Vertaistukihenkilöt
Vertaistuki perustuu kokemusten kautta syntyvään ymmärrykseen ja kokemusten jakamiseen. Vertaistukihenkilöt ovat itse sairastuneet sydänsairauteen tai ovat sairastuneen läheisiä. He ovat kouluttautuneet tähän vapaaehtoistoiminnan tehtävään, koska haluavat toimia kuuntelijoina, rohkaisijoina ja tiedonvälittäjinä sairastuneelle tai hänen läheiselleen. Toiminnassa on mukana eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.
Katso tästä Riston tarinaVertaistukitoiminnan periaatteet
Vertaistukitoimintaa ohjaavat Sydänliiton arvot: ihmisen kunnioittaminen, luotettavuus, asiantuntemus, rohkeus ja tavoitteellisuus.
Lue lisää vertaistukitoiminnan periaatteista
Sinustako vertaistukihenkilö?
Vertaistukihenkilö on sydänsairastunut tai sairastuneen läheinen, joka on selvinnyt sairastumisen aiheuttamasta elämänmuutoksesta. Vertaistukihenkilö keskustelee, kuuntelee ja kannustaa. Hän on vapaaehtoistoimija, tavallinen ihminen, joka auttaa ja ymmärtää toista samankaltaisessa elämäntilanteessa olevaa omien kokemustensa perusteella.
Vertaistukihenkilön peruskoulutuksesta jokainen toimintaan mukaan tuleva saa valmiudet kunnioittavaan ja tasa-arvoiseen kohtaamiseen sekä voimavaroja tukevaan keskusteluun. Koulutuksen aikana selviävät Sydänliiton vertaistukitoiminnan perusteet sekä käytännöt.
Ota yhteyttä oman asuinalueesi sydänpiiriin tai -alueeseen tai valtakunnalliseen sydänyhdistykseen. Keskustele vertaistukivastaavan kanssa ja tehkää yhdessä päätös koulutukseen osallistumisesta.
Sydänpiirien ja -aleuiden sekä valtakunnallisten yhdistysten yhteystiedot löydät täältä.
YhteystiedotPeruskoulutukset löytyvät koulutuskalenterista.
Koulutuskalenteri
Vertaistukitoiminnan tehtävät
Vertaistukihenkilöt kohtaavat sairastuneita ja läheisiä erilaisissa ympäristöissä. Keskustelut ovat aina ehdottoman luottamuksellisia. Vertaistukihenkilö voi jakaa kokemustietoaan monin tavoin. Tehtäviä on erilaisia – voit valita itse sinulle luontevan tavan toimia kahden kesken tai ryhmässä, kasvokkain tavaten tai verkkoympäristössä.
Voit määrittää tehtävien myötä, kuinka paljon aikaa haluat toimintaan antaa. Osa tehtävistä on satunnaisia, kuten puhelinyhteydenotot tai tapaamiset. Voit käydä halutessasi säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuussa, sairaalakäynneillä. Voit olla mukana myös kertaluonteisesti esimerkiksi kursseilla tai tapahtumissa.
Löydä oma tapasi toimia!
Vertaistukihaku
Sydänliiton vertaistukihenkilöt löytyvät vertaistuen hakupalvelusta.
Tutustu hakupalveluun tästäVertaistukihenkilön polku Sydänliitossa
Sydänyhdistysten vertaistukitoiminta
Vertaistukihenkilöksi ryhtymisestä kiinnostunut ottaa aluksi yhteyttä sydänpiirin tai -alueen vertaistukitoiminnasta vastaavaan. He keskustelevat ja tekevät yhdessä päätöksen vertaistukihenkilön peruskoulutukseen osallistumisesta.
Myös sydänyhdistykseen voidaan nimetä vertaistukitoiminnasta vastaava henkilö. Hän voi perehdyttää peruskoulutuksen käyneen ja sopimuksen sydänpiirin tai -alueen kanssa tehneen vertaistukihenkilön yhdistyksen järjestämään vertaistukitoimintaan.
Vertaistuki on usein luonteva osa yhdistyksen kaikkea toimintaa. Kokemuksia ja arkea sydänsairauden kanssa jaetaan retkillä, matkoilla ja erilaisissa ryhmissä sekä kerhoissa. Yhdistys voi panostaa vielä vahvemmin vertaistukeen ja järjestää vertaistukihenkilön ohjaamaa toimintaa, tapaamisia tai vertaistukiryhmiä.
Aktiivisia vertaistukihenkilöitä on mukava muistaa esimerkiksi hakemalla heille Sydänliiton ansiomerkkejä.
Kaipaatko lisää tietoa vertaistukitoiminnasta?
Jäikö joku asia askarruttamaan tai tarvitsetko vertaistukitoiminnasta tarkempaa tietoa? Ota yhteyttä Sydänliittoon, jossa sinua auttaa vertaistuen asiantuntija Anna Rikala. Hänet tavoitat osoitteesta anna.rikala@sydanliitto.fi.