Hyppää sisältöön
Etusivu / Kursseja ja kuntoutusta sydämelle

Kursseilta ja kuntoutuksesta voi saada apua sairauden mukana tulleeseen uuteen elämäntilanteeseen – sen hyväksymiseen ja siihen sopeutumiseen. Kurssi- ja kuntoutustoimintaan osallistuminen voi johtaa terveyden lisääntymiseen, auttaa saamaan sydänsairaus tasapainoon tai ennaltaehkäistä sydänsairauden etenemistä.

Tähän uutiseen haastateltiin Tays Sydänsairaalan kuntoutussuunnittelijoita. Lue, mitä kuntoutussuunnittelijat vastasivat kysymyksiimme. Uutisen loppuun on koottu tarkentavia tietoja kuntoutustarjonnasta. Jos sinulle jää pohdittavaa ja kysyttävää kursseista ja kuntoutuksesta, ota yhteyttä sinua hoitavaan terveydenhuollon tahoon tai yhdistyksen Sydänneuvolaan niin katsotaan yhdessä lisää.

Oletko saanut sairauteesi tukea tai jo käynyt kuntoutuksessa tai kursseilla? Nyt on mahdollisuus antaa palautetta, joka välitetään päätöksentekijöille. Kyselyn tulosten avulla kuvataan ja kerrotaan päätöksentekijöille sydänsairauksien sekä diabeteksen ja syövän vaikutuksista sairastuneiden elämään ja arkeen sekä mahdollisista tuentarpeista ja toteutuneesta kuntoutuksesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään myös järjestöjen kokonaisuudistusta koskevassa vaikuttamistyössä. Lue lisää kyselystä täällä. Suoraan kyselyyn pääset tästä. Vastausaikaa on 24.4. saakka.

 

Haastattelussa kuntoutussuunnittelijat

Mitkä eri tahot tarjoavat sydänkuntoutuksia ja kursseja?

Kela, Sydänliitto sekä jotkut sairaalat, terveyskeskukset ja yritykset.

Miten eri tahojen kuntoutukset ja kurssit eroavat toisistaan? 

Kurssit eroavat toisistaan kohderyhmältään, kestoltaan, kurssimuodoltaan (avo- ja laitoskuntoutus, verkkokurssit), painotuksiltaan ja sisällöltään. Kurssit voivat olla suunnattu sairastuneelle tai joihinkin voi osallistua myös läheisen kanssa. Kaikkien tahojen järjestämässä kuntoutuksessa otetaan huomioon sydänsairastuneen yksilöllinen tarve ja tavoite.

Kuka voi hakeutua kuntoutukseen?

Kuka vaan, jolla on todettu sydänsairaus ja kokee tarvetta saada tietoa ja ohjausta sydänsairaudestaan sekä tukea sen kanssa elämiseen.

Missä vaiheessa sairastumista suositellaan hakeutumista eri kuntoutuksiin?

Kun sairauden ensivaiheen hoitojakso on päättynyt ja vointi vakiintunut niin, että kykenee osallistumaan ryhmämuotoiseen kuntoutukseen omatoimisesti.

Miten eri kuntoutuksiin pääsee?

Osaan kuntoutuksista pääsee terveydenhuollon ammattilaisten lähettämänä, osaan täytetään hakemus ilman liitteitä ja osaan tarvitaan hakemus sekä lääkärin suositus. Tarkemmat hakuohjeet löytyvät esimerkiksi Kelan ja Sydänliiton verkkosivuilta (näistä lisää uutisen lopussa).

Voinko hakeutua kaikkiin kuntoutusta tarjoavien tahojen kuntoutuksiin?

Kuntoutuksissa on osaltaan samaakin sisältöä, joten päällekkäisistä kuntoutuksista ei ole välttämättä hyötyä.

Voinko mennä vielä uudestaan tiettyyn kuntoutukseen, koska olen jo ollut kerran tai kaksi?

Mikäli on tarvetta hakeutua uudelleen kuntoutukseen, kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa siitä, onko sydänsairauden kanssa elämisessä tapahtunut muutoksia, kuntoutustarpeesta sekä sopivasta kuntoutusmuodosta.

Minkä ikäisiä ovat muut kuntoutusryhmäläiset kuntoutuksessa?

Palveluntarjoaja kokoaa ryhmät ja määrittelee ikäjakauman. Samoilla kursseilla voi olla monen ikäisiä, esimerkiksi työikäisistä eläkeläisiin.

Kuinka kauan kuntoutukset yleensä kestävät?

Kuntoutuskokonaisuudet kestävät kahdesta vuorokaudesta vuoteen riippuen kuntoutusmuodosta.

Maksaako kuntoutus?

Kuntoutus on maksutonta osallistujille.

Mitä jos en haluakaan kuntoutukseen juuri nyt, voinko hakeutua kuntoutukseen myöhemmin?

Kuntoutukseen voi hakeutua myöhemminkin yksilöllisen tarpeen mukaan. Useat kuntoutukset ovat kuitenkin sisällöltään sellaisia, jotka sopivat sairastumisen alkuvaiheeseen.

TAYS Sydänsairaalan kuntoutusohjaus

Sydänsairaalan kuntoutussuunnittelijat tarjoavat sinulle ohjausta tai tukea hoito- ja kuntoutuspolullasi. Voit varata ajan kuntoutussuunnittelijan vastaanotolle, jossa kuntoutustarvettasi arvioidaan yksilöllisesti ja sinulle laaditaan kuntoutumissuunnitelma. Kuntoutussuunnittelijan palvelut ovat maksuttomia Sydänsairaalan potilaille. Lähetettä ei tarvita.

Täältä löydät kuntoutussuunnittelijoiden yhteystiedot sekä tietoa Sydänsairaalan kuntoutuspalveluista.

 

Ota rohkeasti kuntoutus puheeksi käynnilläsi lääkärin tai hoitajan vastaanotolla ja keskustelkaa yhdessä kuntoutustarpeestasi. Sydänliiton kursseille voit hakeutua omatoimisesti ilman lääkärin lähetettä.

Alle on koottu tietoa sairastuneelle Sydänliiton kursseista, Tulppa-ryhmistä ja Kelan kuntoutuksista sekä paikallisista ennaltaehkäisevistä palveluista. Hae rohkeasti mukaan kursseille ja kuntoutukseen!

Sydänliiton kurssit

Sydänliiton kurssit on tarkoitettu sydänsairastuneelle ja/tai hänen läheisilleen. Kurssien teemat liittyvät vaihtelevasti sydänsairauteen, sydänterveyteen tai vaikkapa mielen hyvinvointiin. Kursseille voit hakeutua kaikissa elämänvaiheissa. 

Suurimpaan osaan Sydänliiton kursseista tulee täyttää kurssihakemus. Hakemuksen voi postittaa tai lähettää sähköpostilla kurssi-ilmoituksessa mainittavaan lähetysosoitteeseen. Hakemus löytyy kurssikalenterin kuntoutuksista sivun oikeasta reunasta Tarvittavat lomakkeet -otsakkeen alta. Voit halutessasi soittaa ja kysyä lisää lisätiedoissa mainittavalta henkilöltä.

Lue lisää Sydänliiton kursseista täältä. 

 

 

Tulppa-kuntoutus

Tulppa-kuntoutus on Sydänliiton suunnittelema ja terveydenhuollon toteuttama toimintamalli sinulle, jolla on sepelvaltimotauti, muu valtimosairaus tai useita riskitekijöitä. Kuntoutuksesta saat tietoa, tukea ja voimavaroja sairauden kanssa elämiseen. Tulppa-kuntoutusta järjestetään ryhmäkuntoutuksena tai verkkovalmennuksena. Lue lisää täältä.

Kysy asuinalueellasi järjestettävistä Tulppa-ryhmistä alueesi terveyspalveluista. Lue lisää Tampereen Tulppa-ryhmistä täältä.

 

 

Kelan Sydänkuntoutus 

Kelan kurssien tavoitteena on, että saat tukea ja ohjausta elämäntilanteeseesi ja arjessa selviytymiseen. Kurssilla pyritään lisäämään voimavarojasi ja valmiuksiasi niin, että pystyisit monipuolisesti osallistumaan toimintoihin omassa elinympäristössäsi ja yhteiskunnassa. Kelaan kuntoutukseen hakeutuessa tulee hakeutua ensin lääkäriin. Lääkärin kanssa käydään keskustelu kuntoutustarpeestasi ja lääkäri kirjoittaa Kelan lomakkeen liitteeksi B-lausunnon. 

Täältä voit lukea lisää Kelan kursseista.

Täältä voit lukea ohjeet kursseille hakeutumisesta.

Keväällä 2021 järjestimme verkossa juttutunnin sydänkuntoutuksesta. Juttutunnilla oli vierailijana Härmän Kuntoutus Oy:n sydänfysioterapeutti Kirsi Rajasalo, tästä linkistä pääset lukemaan Kirsin esityksen sydänkuntoutuksesta vuonna 2021. Linkin takaa löydät myös meihin vuonna 2021 ja 2022 yhteyttä ottaneiden kuntoutuspalvelujen tuottajien esitteet. Kaikki kuntoutuspalvelujen tuottajat löytyvät Kelan verkkosivuilta. 

 

 

Muista myös nämä!

Tampereen Sydänyhdistyksen toiminta ja tapahtumat

Yhdistyksen toimintaan osallistuminenkin voi olla kuntouttavaa. Eri tilaisuuksissa ja ryhmätapaamisissa syntyy usein arvokkaita keskusteluja. Sydänyhdistys tarjoaa jäsenilleen ja sydänterveydestä kiinnostuneille monipuolista toimintaa. Tutustu Sydänyhdistykseen verkkosivuilla. Täältä näet tapahtumakalenterin – osallistu oman mielenkiintosi mukaan.

Tampereen kaupungin terveellisiä elämäntapoja tukevat ryhmät

Painonhallinta- ja elintaparyhmät

Tupakasta vieroitusryhmät

Verenpainepotilaiden ryhmäohjaus

 

 

Kaipaatko tukea ja kuntoutusta tilanteessa, kun sinulla on sepelvaltimotauti, muu valtimosairaus tai sydänsairauden riskitekijöitä Tulppa-kuntoutus – Sydänliitto (sydan.fi)

Oletko kiinnostunut Sydänliiton kursseista, jotka sopivat kaikille sydänsairauksiin sairastuneille Sydänliiton kurssit – Sydänliitto (sydan.fi)

Sydänliitolla tarjolla myös kattavasti vertaistukea Vertaistuki – Sydänsairas – kaipaatko vertaistukea? (sydan.fi)

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot