Ravitsemus
Ravitsemus on keskeisessä roolissa sydänterveyden edistämisessä. Ruokavalinnoilla voi vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sekä edistää sydänsairauksista kuntoutumista tai helpottaa sydänsairauden kanssa elämistä.
Tästä osiosta löytyy Sydän ja ruoka -ammattilaisopas, kuvamateriaaleja, testejä ja lomakkeita sekä linkkejä keskeisimpiin ravitsemusteemoihin.
Asiakkaille tehdyn sivuston sydänterveyttä edistävästä ravitsemuksesta löydät täältä.
Suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen
Sydän ja ruoka -ammattilaisopas
Opas on Sydänliiton ravitsemuksen asiantuntijaryhmän laatima kooste sydänterveyttä edistävästä ruokavaliosta asiakasohjauksen tueksi. Opas on päivitetty 4.6.2025.
Ravitsemus ja veren rasva-arvot
Ruokavaliomuutokset veren rasva-arvojen hoidossa -kaavio (Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Duodecim, 2022, viitattu 2.6.2025)
Kuvamateriaalia ravitsemusohjaukseen
Ruoka- ja ravitsemusaiheiset kuvat havainnollistavat ruokavalintoja ja niiden merkitystä hyvinvoinnille. Niitä voi hyödyntää ohjaustilanteissa ja diaesityksissä.
Kuvamateriaalit on koottu omalle sivulle.
Testejä ravitsemuksesta
Testit auttavat asiakasta itseään hahmottamaan omien syömistottumusten merkitystä terveydelle. Testipalautteista asiakas saa käytännön vinkkejä ja motivaatiota tottumustensa muuttamiseen.
Testejä voi hyödyntää asiakasohjauksessa ja tutkimuksissa.
Lomakkeita ravitsemusohjaukseen
Lomakkeet auttavat asiakasta hahmottamaan omaa syömistä ja pohtimaan onnistumisia, haasteita ja tavoitteita osana ravitsemusohjausta.
Yhteystiedot
Kysymyksiä ja kommentteja ravitsemusaiheista voit laittaa suoraan Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Tuija Pusalle: tuija.pusa@sydanliitto.fi.