Kun asiakkaallasi on sepelvaltimotauti
Tältä sivulta löydät monipuolisesti vinkkejä sepelvaltimotautiin sairastuneen asiakkaan tukemiseen ja ohjaamiseen.
Omahoidon ohjaus Lääkehoito Elintavat Toipuminen ja mieliala Arkiasiat Kuntoutus Sydänliiton palvelut Asiakkaalle luettavaksi
Omahoito
Terveydenhuollon tuki ja ohjaus omahoidon toteuttamiseen on erityisen tärkeää, koska suurin osa hoidosta on lopulta sairastuneen vastuulla ja tapahtuu osana hänen arkeaan. Sepelvaltimotautia sairastavan olisi hyvä varata aika terveydenhuoltoon noin vuoden välein.
Lääkehoito
Sepelvaltimotaudin lääkehoidon tavoitteena on parantaa sairauden ennustetta eli estää sairauden etenemistä ja lievittää oireita ja siten parantaa elämänlaatua.
Elintavat
Sepelvaltimotautiin voi vaikuttaa merkittävästi elintavoilla. Varmista, että potilaalla on riittävästi tietoa sepelvaltimotautiin liittyvistä elintavoista. Elintapoihin saattaa liittyä syyllisyyttä, joka on tärkeää ammattilaisena tunnistaa ja vähentää sen taakkaa. Tämä luo suotuisan pohjan omahoidolle.
Arkiasiat
Arki sepelvaltimotautidiagnoosin jälkeen voi jatkua yleensä varsin normaalina. On kuitenkin joitakin asioita, jotka askarruttavat potilaan mieltä tai jotka tulee ottaa arjessa huomioon. Huomioi yksilölliset erot tiedon ja tuen tarpeessa.
Kuntoutuminen
Sydänkuntoutus on suunnitelmallista, tavoitteellista ja sairastuneen terveyttä ja hyvinvointia tukevaa. Jokaiselle sepelvaltimotautipotilaalle tulisi tarjota tietoa kuntoutumisen eri vaihtoehdoista. Sosiaaliturvaan liittyvät asiat voivat olla hankalia ratkottavia. Järjestöjen sosiaaliturvaopas auttaa niiden selvittelyssä.
Sydänliiton palvelut
Sydänliitto tarjoaa monipuolisesti palveluita sepelvaltimotautia sairastavalle. Vertaistuki sopii kaikille, jotka haluavat keskustella saman kokeneiden kanssa. Sydänliiton kurssit ovat maksuttomia ja tukevat kuntoutumista. Paikallinen yhdistystoiminta tarjoaa yhteisöllistä tekemistä kuten luentoja, kerhoja ja liikuntaryhmiä.