Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Parodontiitti on yhteydessä sydämen terveyteen

Parodontiitti on yhteydessä sydämen terveyteen

Terve suu edistää sydämen terveyttä. Hampaan kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin. Parodontiittia voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Lisäksi säännöllisillä suun tarkastuksilla tulehdus voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.

Mari Kauhaniemi
Julkaistu 2.4.2019
Päivitetty 18.4.2019

Ientulehdus ja parodontiitti ovat yleisiä suusairauksia

Ientulehdus on elimistön puolustusreaktio ikenien ärsytykseen, joka aiheutuu hampaiden pinnalle ja ikenen alle kertyneestä bakteeripeitteestä ja hammaskivestä. Ientulehdus on onneksi hoidettavissa huolellisella suuhygienialla. Hoitamattomana se voi kuitenkin johtaa pidemmälle edenneeseen hampaiden kiinnityskudosten tulehdukseen eli parodontiittiin. Parodontiitin aiheuttama kiinnityskudosmenetys on pääasiassa palautumatonta ja pitkälle edetessään se voi johtaa hampaiden menetykseen. Parodontiitin eteneminen voidaan pysäyttää hyvällä omahoidolla ja tehokkaalla ammattimaisella hampaiden puhdistuksella.

Parodontiittia voidaan ehkäistä hyvällä suuhygienialla

Parodontiitille altistavia tekijöitä ovat muun muassa huono suuhygienia, tupakointi ja huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Parodontiitin ehkäisyn kulmakivi on huolellinen suun omahoito:

  • Hampaat on hyvä harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Sähköhammasharjan käyttö on tavallista hammasharjaa tehokkaampaa.
  • Myös hammasvälien puhdistus on osa päivittäistä omahoitoa. Hammasvälien puhdistukseen valitaan sopiva puhdistusväline yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tässä suunterveyden ammattilaiset auttavat mielellään. Hammasväliharjojen käyttö on tehokkainta.
  • Omahoitoa tuetaan käymällä säännöllisesti suun ja hampaiden tarkastuksessa ja ammattimaisessa hampaiden puhdistuksessa.
  • Tupakoinnin lopettaminen ja savuttomuus tukevat suun terveyttä.

Parodontiitin tunnistaminen

Parodontiitin oireita ovat ikenien turvotus ja punoitus sekä ikenien verenvuoto. Taudin edetessä voi ilmetä hampaiden liikkuvuutta ja siirtymistä sekä märkävuotoa ientaskusta. Lisäksi pahanhajuinen hengitys ja paha maku suussa ovat tyypillisiä. Parodontiitti saattaa kuitenkin pitkään olla myös täysin oireeton ja aiheuttaa harvoin kipua. Säännölliset suun tarkastukset ovatkin tärkeitä parodontiitin havaitsemiseksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Parodontiitin yhteys sydän- ja verisuonitauteihin

Parodontiitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdustilaa. Krooninen tulehdustila on keskeinen myös sydän- ja verisuonitautien synnyssä. Ientaskusta bakteerit pääsevät helposti verenkiertoon ja suun tulehdukset voivat levitä muualle elimistöön. Parodontiitti kasvattaa sepelvaltimotaudin sekä sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Lisäksi parodontiitti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa ja lisätä sairauteen liittyviä komplikaatioita. Parodontiitin aiheuttamat sydän- ja verisuonitautiriskit onneksi pienenevät, kun suussa oleva tulehdus hoidetaan pois.

Huolehtimalla suuhygieniasta ja käymällä säännöllisesti suun tarkastuksissa, edistät samalla sydänterveyttäsi. Pyydä tarvittaessa rohkeasti apua ja neuvoa suuhygienistiltäsi tai hammaslääkäriltäsi.

 

Lisätietoa suun terveyden ja sydämen terveyden yhteydestä voit lukea täältä:

Hyvä suun terveys on osa sydänterveyden edistämistä

Tupakan ja nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Sydänläpän tulehduksen ehkäisy

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi