Siirry sisältöön


1/14

Annostelen lautaselleni ruokaa yleensä

ottamalla vähintään puolet kasviksia ja puolet pääruokaa eli lautasmallin mukaisesti. 4 pistettä
ottamalla ensin lautaselle pääruokaa ja lisäksi salaattia, jos lautasella on tilaa. 2 pistettä
ottamalla lautaselle pelkästään pääruokaa. Kasvikset jäävät usein väliin. 0 pistettä
2/14

Syön kasviksia yleensä

ainakin 5 annosta päivässä. 4 pistettä
2-4 annosta päivässä. 2 pistettä
yhden annoksen päivässä tai vähemmän. 0 pistettä
3/14

Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy tai oliiviöljy). 3 pistettä
rasiamargariinia. 2 pistettä
leivonta- eli kääremargariinia. 0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta. 0 pistettä
en yleensä käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa. 0 pistettä
4/14

Levitän leivälle tavallisesti

voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour). 0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi). 3 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite). 2 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi). 1 pistettä
en mitään rasvaa. 0 pistettä
5/14

Syön siemeniä ja/tai pähkinöitä yleensä

joka päivä. 2 pistettä
useimpina päivinä viikossa. 1 pistettä
muutamana päivänä viikossa. 0 pistettä
harvemmin kuin viikoittain tai en koskaan. 0 pistettä
6/14

Syön kalaa pääruokana

ainakin 2 kertaa viikossa tai useammin. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa tai en koskaan. 0 pistettä
7/14

Valitsen pääruoaksi punaista lihaa (nauta, sika, lammas) sisältäviä ruokia

5 kertaa viikossa tai useammin. 0 pistettä
3-4 kertaa viikossa. 1 pistettä
1-2 kertaa viikossa. 2 pistettä
harvemmin tai en lainkaan. 2 pistettä
8/14

Valitsen täysjyvästä valmistettuja viljatuotteita

useimmiten. 3 pistettä
melko usein. 2 pistettä
satunnaisesti tai en koskaan. 0 pistettä
9/14

Valitsemani maitovalmisteet ovat

enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito). 0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili). 2 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti). 3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit). 3 pistettä
10/14

Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan

rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjaiset juustot). 0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %). 1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %). 2 pistettä
en käytä juustoa. 2 pistettä
11/14

Käytän sokerilla makeutettuja juomia

useita lasillisia päivässä. 0 pistettä
enintään lasillisen päivässä. 1 pistettä
harvemmin kuin päivittäin. 2 pistettä
12/14

Käytän tuotteita, joihin on lisätty sokeria

useasti päivässä. 0 pistettä
noin kerran päivässä. 1 pistettä
muutaman kerran viikossa tai harvemmin. 2 pistettä
13/14

Kiinnitän huomiota suolan määrään ruoassa ja pyrin vähentämään suolan käyttöä

yleensä. 3 pistettä
silloin tällöin. 2 pistettä
en kiinnitä huomiota ruokien suolan määrään. 0 pistettä
14/14

Syön pikaruokaa

lähes päivittäin. 0 pistettä
pari kertaa viikossa. 1 pistettä
harvemmin, kuin kerran viikossa. 2 pistettä

Haku

Löytyi 0 tulokset