Hyppää sisältöön

>

Mikä on sydäniskuri?

Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.

Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle.

Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino käynnistää sydän uudelleen.
Sydäniskurilla et voi vahingoittaa ketään.

 

Sydänpysähdystilanteissa ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. – Se voit olla seuraavaksi sinä.

 

Käyttö Paikannus

Käyttö

Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Sydänpysähdystilanteessa sydän ei pumppaa verta aivoihin eikä muualle elimistöön. Apua tarvitaan minuuttien sisällä.

Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan 3-5 minuutissa, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.

Tärkeintä on soittaa hätänumeroon 112 ja aloittaa elvytys.

Jos paikalla on lisäksesi muita, ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle ja käytä sitä.

Elvytysohjeet

Paikannus

Lähimmän sydäniskurin löydät defi.fi-paikannuspalvelusta.
Palveluun on rekisteröity 5 000 Suomessa sijaitsevaa sydäniskuria.

Paikannuspalvelu on myös osa 112 Suomi -sovellusta.

 

 

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi:

Ilmoita rekisteröimätön sydäniskuri

Sydänpysähdyksissä ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. Jos elvytys ja defibrillointi tapahtuu minuuteissa pysähdyksestä, jopa kolme neljästä selviää. Siksi on tärkeää, että jokainen tietää, mistä lähin sydäniskuri löytyy. Kuitenkin vain noin puolet Suomessa sijaitsevista sydäniskureista on rekisteröity defi.fi-palveluun.

Toivomme kaikkien apua rekisterin kasvattamisessa

Bongaa sydäniskuri ja tarkista löytyykö se rekisteristä. Jos laite ei löydy rekisteristä, voit ilmoittaa asiasta suoraan laitteen haltijalle tai raportoida siitä Sydänliitolle sähköpostitse bongaadefi@sydanliitto.fi tai ottamalla kohteesta kuvan ja ilmoittamalla sen sijainnin somessa tägäämällä @sydanliitto sekä käyttämällä aihetunnistetta #bongaadefi . Sydänliitto haastaa tarvittaessa sydäniskurin omistajan lisäämään sen rekisteriin.

Turvallisuuspäättäjälle

Vastaatko kunnan, kiinteistön tai yhteisön turvallisuudesta?

Sydänturvallisella alueella sydäniskuri on saatavilla minuuteissa käyttöön. Erityisesti alueilla, joissa ensihoidon vasteajat ovat pitkiä eli ambulanssin saaminen paikalle kestää useita minuutteja, on sydäniskureita oltava riittävästi ja nopeasti saatavilla.

 

Tarkista oman alueesi sydäniskurien määrä defi.fi-palvelusta ja arvioi onko laitteita riittävästi niiden nopean saatavuuden varmistamiseksi. Vaikuta asiaan.

Miten sydäniskureita hallinnoidaan? Mitä huomioida sydäniskuria hankkiessa?

 

Haltijalle Hankkijalle

Sydäniskurit Suomessa

Suomessa sydäniskurien rekisteriin ja paikannuspalveluun defi.fi:hin on rekisteröity 5 000 sydäniskuria. Sen arvoidaan olevan reilu puolet Suomessa sijaitsevista laitteista. Ruotsissa vastaavaan Hjärtstartarregister-palveluun on kirjattu yli 18 000 sydäniskuria ja Tanskassa Hjertestarter-palveluun yli 20 000 sydäniskuria. Tavoitteemme on saavuttaa Suomessa 15 000 rekisteröidyn sydäniskurin raja.

Lähimmän sydäniskurin paikannus defi.fi-palvelussa.

Defi.fi-palvelu on Suomen Elvytysneuvoston, Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima. Työryhmässä on lisäksi edustus HUS:sta, Hätäkeskuslaitokselta, Sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä laitteiden maahantuojilta Medidyneltä ja Merplastilta.

 

Haltijalle

 

 

1. Sijoita sydäniskuri näkyvälle paikalle kaikkien saataville
Sijoita laite näkyvälle paikalle. Ulkotiloihin sijoittamisen etu on, että aukioloajat eivät rajoita laitteen saatavuutta. Huomioi, että ulos sijoittaminen edellyttää lämmitys- ja jäähdytysominaisuuksilla varustettua sydäniskurikaappia.

2. Merkitse laitteen sijainti kansainvälisellä sydäniskuritunnuksella
Varmista, että laitteen läheisyydessä on kansainvälinen sydäniskuritunnus. Tunnustarroja myyvät useat ensiaputarvikeliikkeet. Voit myös ladata tunnuksen Sydänliiton mediapankista.

3. Järjestä koulutusta ja tiedota sydäniskurista
Järjestä kiinteistössäsi toimiville henkilöille sydäniskurin käyttökoulutusta. Tiedota laitteesta säännöllisesti. Mainitse sydäniskuri työpaikan perehdytyksessä ja pyydä myös työsuojeluvaltuutettuja viestimään laitteesta.

4. Lisää laite defi.fi-rekisteriin
Jos laitteesi ei ole defi.fi-palvelussa, rekisteröi se sinne.

5. Tarkista laite määräajoin
Sydäniskurin akku ja elektrodit tulee tarkistaa ja vaihtaa määräajoin. Tarkista määräajat laitteestasi.

 

Sydäniskurin rekisteröiminen

Sydäniskurin rekisteröiminen defi.fi-palveluun on helppoa. Rekisteröinti ja omien sydäniskurien hallinnointi tapahtuu defi.fi-verkkosivuston kautta. Rekisteröinnin jälkeen sydäniskuri näkyy kartalla ilmoittamassasi sijainnissa ja aktiivisena kirjaaminasi saatavuusaikoina. Antamasi sijainti- ja saatavuustiedot toimivat samalla myös 112 Suomi -sovelluksen sydäniskuripaikannuksessa. Sydäniskurisi saatavuus voi pelastaa jonkun hengen.

Lisätietoa rekisteröinnistä ja rekisteröinti defi.fi-palvelussa.

 

Hankkijalle

 Sydäniskureita suositellaan hankittavaksi erityisesti paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Liikuntapaikat ovat myös suositeltavia sijoituskohteita.

Sydäniskuri kannattaa hankkia Suomessa toimivalta maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Näin varmistat laitteen luotettavuuden sekä huollon ja tarvikkeiden saatavuuden.

Sydäniskurin hinta on noin 1 500 – 2 500 €.

Laitteiden hintaan vaikuttavat niiden ominaisuudet sekä käyttökoulutukset. Ominaisuuksia ovat mm. paineluelvytyksen ohjaaminen ja palautteen anto, monikielisyys ja kielivalinnat, lapsiasetukset sekä elvytystä ohjaava näyttö. Sydäniskurikaapit eivät kuulu laitteen perushintaan.

Opettajalle

Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti terveystiedon opetuksen tavoitteisiin liittyy ensiaputaitojen käsittely vuosiluokilla 7-9. Ensiaputaitojen koulutusta voidaan kytkeä myös muihin oppiaineisiin.

Elvytys on kansalaistaito. Sydäniskurin käyttö on osa tämän päivän elvytystä ja myös sen opetusta. Tuoreimmassa Käypä hoito -suosituksessa ja Euroopan elvytysneuvoston elvytyssuosituksessa sydäniskurin käyttö on keskeinen osa elvytystä.

Elvytysopetuksessa kannattaa hyödyntää harjoitussydäniskuria. Ne toimivat kuten oikeat sydäniskurit, mutta ilman iskuominaisuutta. Harjoitussydäniskurien hinta on noin 500 €

Katso vinkit yläkoululaisten elvytysopetukseen. Opetukseen voi sisällyttää teoriaopetuksen lisäksi Sydänliiton elvytystestin tekemisen, lähimmän sydäniskurin etsinnän 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta sekä Sydänliiton Sydäniskuri tutuksi -videon, joka on saatavilla myös ruotsinkielisillä tekstityksillä.

 

Elvytystesti

Haku

Löytynyt 0 tulokset