Hyppää sisältöön

Sydäniskuri tekee arjesta sydänturvallisen

Sydänturvallinen arki muodostuu ihmisten elvytysosaamisesta ja -rohkeudesta sekä lähietäisyydellä sijaitsevasta sydäniskurista.

Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona, joten kotia lähimmän sydäniskurin sijainti ja saatavuus on tärkeä tiedostaa.

Lähimmän sydäniskurin paikannat defi.fi:stä tai 112 Suomi -sovelluksesta.

Mikäli sydäniskuri ei ole saatavilla käyttöön alle 5 minuutissa sydänpysähdyksestä, on syytä pohtia keinoja asian korjaamiseksi.

Asutko taloyhtiössä, oletko sen hallituksessa?

Nosta taloyhtiösi sydänturvallisuus esille kysymällä: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” – Tulosta valmis viestimme taloyhtiön hallituksille tai ota asia puheeksi yhtiökokouksessa. 

TIETOA SYDÄNISKURIN HANKINNASTA TALOYHTIÖILLE

Mikä on sydäniskuri?

Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.

Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja ohjeista joku hakemaan sydäniskuri paikalle.

Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino käynnistää sydän uudelleen.
Sydäniskurilla et voi vahingoittaa ketään.

Sydänpysähdystilanteissa ensimmäinen auttaja on usein ohikulkija. – Se voit olla seuraavaksi sinä.

Käyttö

Kun sydän on pysähtynyt, on kiire auttaa. Sydänpysähdystilanteessa sydän ei pumppaa verta aivoihin eikä muualle elimistöön. Apua tarvitaan minuuttien sisällä.

Jos paineluelvytys ja sydäniskurin käyttö aloitetaan 3-5 minuutissa, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat.

Toimi näin:

1. Soita hätänumeroon 112.

2. Aloita paineluelvytys.

3. Jos lähelläsi on muita, pyydä joku hakemaan sydäniskuri.

Elvytysohjeet

Paikannus

Lähimmän sydäniskurin paikannat defi.fi:stä ja 112 Suomi -sovelluksesta.
Palveluun on rekisteröity yli 5 000 Suomessa sijaitsevaa sydäniskuria.

Rekisteröimätön sydäniskuri?
Ilmoita siitä sähköpostitse bongaadefi@sydanliitto.fi tai pyydä haltijaa lisäämään laite rekisteriin.

 

 

Lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi:

Sydäniskurin hankkijalle

Sydäniskuri tulisi saada käyttöön 3-5 minuutin aikana sydänpysähdystilanteesta.

Sydäniskurit sijaitsevat yleisesti julkisissa tiloissa kuten kauppakeskuksissa, julkisen liikenteen asemilla ja toimistorakennuksissa.

Koska yli puolet sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona, olisi sydäniskurin nopea saatavuus tärkeä varmistaa myös asuinrakennuksissa.

Mikäli taloyhtiön riittävässä läheisyydessä ei sijaitse sydäniskuria, suosittelemme sen hankintaa. Hinta sydänturvallisuudelle on pieni, sillä osakaskohtainen kustannus voi taloyhtiön koosta riippuen jäädä alle 100 euroon.

Yleisesti sydäniskureita suositellaan hankittavaksi erityisesti paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Liikuntapaikat ovat myös suositeltavia sijoituskohteita.

Sydäniskuri kannattaa hankkia Suomessa toimivalta maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Näin varmistat laitteen luotettavuuden sekä huollon ja tarvikkeiden saatavuuden. Sydäniskurin hinta on noin 1 500 – 2 500 €.

Laitteiden hintaan vaikuttavat niiden ominaisuudet. Ominaisuuksia ovat mm. paineluelvytyksen ohjaaminen ja palautteen anto, monikielisyys ja kielivalinnat, lapsiasetukset sekä elvytystä ohjaava näyttö. Sydäniskurikaapit eivät kuulu laitteen perushintaan.

Sydäniskurin omistajalle

1. Sijoita sydäniskuri näkyvälle paikalle kaikkien saataville
Sijoita laite näkyvälle paikalle. Ulkotiloihin sijoittamisen etu on, että aukioloajat eivät rajoita laitteen saatavuutta. Huomioi, että ulos sijoittaminen edellyttää lämmitys- ja jäähdytysominaisuuksilla varustettua sydäniskurikaappia.

2. Merkitse laitteen sijainti kansainvälisellä sydäniskuritunnuksella
Varmista, että laitteen läheisyydessä on kansainvälinen sydäniskuritunnus. Tunnustarroja myyvät useat ensiaputarvikeliikkeet. Voit myös ladata tunnuksen Sydänliiton mediapankista.

3. Järjestä koulutusta ja tiedota sydäniskurista
Järjestä kiinteistössäsi toimiville henkilöille / asukkaille tarvittaessa sydäniskurin käyttökoulutusta. Tiedota laitteesta säännöllisesti ja jaa elvytysohjettamme. Mainitse sydäniskuri työpaikan perehdytyksessä ja pyydä myös työsuojeluvaltuutettuja viestimään laitteesta.

4. Lisää laite defi.fi-rekisteriin
Sydäniskurin rekisteröinti ja omien sydäniskurien hallinnointi tapahtuu defi.fi-verkkosivuston kautta. Rekisteröinnin jälkeen sydäniskuri näkyy kartalla ilmoittamassasi sijainnissa ja aktiivisena kirjaaminasi saatavuusaikoina. Antamasi sijainti- ja saatavuustiedot toimivat samalla myös 112 Suomi -sovelluksen sydäniskuripaikannuksessa. Sydäniskurisi saatavuus voi pelastaa jonkun hengen.

5. Tarkista laite määräajoin
Sydäniskurin akku ja elektrodit tulee tarkistaa ja vaihtaa määräajoin. Tarkista määräajat laitteestasi.

 

Turvallisuuspäättäjälle

Vastaatko kunnan, kiinteistön tai yhteisön turvallisuudesta?

Sydänturvallisella alueella sydäniskuri on saatavilla minuuteissa käyttöön. Erityisesti alueilla, joissa ensihoidon vasteajat ovat pitkiä eli ambulanssin saaminen paikalle kestää useita minuutteja, on sydäniskureita oltava riittävästi ja nopeasti saatavilla.

Tarkista oman alueesi sydäniskurien määrä defi.fi-palvelusta ja arvioi onko laitteita riittävästi niiden nopean saatavuuden varmistamiseksi. Vaikuta asiaan.

Opettajalle

Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti terveystiedon opetuksen tavoitteisiin liittyy ensiaputaitojen käsittely vuosiluokilla 7-9. Hätätilanteissa toimimista kannattaa opettaa jo varhaiskasvatuksesta alkaen.

Elvytys on kansalaistaito. Sydäniskurin käyttö on osa tämän päivän elvytystä ja myös sen opetusta. Tuoreimmassa Käypä hoito -suosituksessa ja Euroopan elvytysneuvoston elvytyssuosituksessa sydäniskurin käyttö on keskeinen osa elvytystä.

Elvytysopetuksessa kannattaa hyödyntää harjoitussydäniskuria. Ne toimivat kuten oikeat sydäniskurit, mutta ilman iskuominaisuutta. Harjoitussydäniskurien hinta on noin 500 €

Opetukseen voi sisällyttää teoriaopetuksen ja elvytysharjoittelun lisäksi Sydänliiton elvytystestin tekemisen, lähimmän sydäniskurin etsinnän 112 Suomi -sovelluksesta ja defi.fi-palvelusta sekä Sydänliiton Sydäniskuri tutuksi -videon, joka on saatavilla myös ruotsinkielisillä tekstityksillä.

Katso vinkit koululaisten elvytysopetukseen

Suomessa sydäniskurien rekisteriin ja paikannuspalveluun defi.fi:hin on rekisteröity reilut 5 000 sydäniskuria. Sen arvoidaan olevan vain puolet Suomessa sijaitsevista laitteista. Ruotsissa vastaavaan Hjärtstartarregister-palveluun on kirjattu yli 18 000 sydäniskuria ja Tanskassa Hjertestarter-palveluun yli 20 000 sydäniskuria. Tavoitteemme on saavuttaa Suomessa 15 000 rekisteröidyn sydäniskurin raja.

Defi.fi-palvelu on Suomen Elvytysneuvoston, Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima. Työryhmässä on lisäksi edustus HUS:sta, Hätäkeskuslaitokselta, Sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä laitteiden maahantuojilta Medidyneltä ja Merplastilta.

Haku

Löytynyt 0 tulokset