Käytännön vinkit
 
Pehmeät, tyydyttymättömät rasvat ovat hyväksi sydämellesi, sillä ne parantavat muun muassa veren kolesterolipitoisuuksia.
Katso vastauksesi sivun alhaalta ja mieti, miten voisit saada enemmän pisteitä.
Näin lisäät ruokavalioosi pehmeitä rasvoja:
- valitse leivän päälle vähintään 60 % rasvaa sisältävää margariinia
- lisää noin ruokalusikallinen öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta salaattiin
- käytä ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä, margariinia tai juoksevaa margariinia
- syö kalaa vähintään kahdesti viikossa
- lisää pari ruokalusikallista pähkinöitä, manteleita tai avokadoa salaattiin tai nauti välipalana
 
Kiinnitä huomiota kovan rasvan lähteisiin
- nestemäiset maitovalmisteet vähärasvaisina
- juusto vähärasvaisena (korkeintaan 17 %) tai kasvirasvapohjaisena
- liha ja lihaleikkeleet vähärasvaisina
 
Muista Sydänmerkki! Sen avulla löydät tuotteet, joissa rasvan laatu ja määrä ovat kohdallaan.
Lue lisää ruokavalion rasvan laadusta.
Tee testi uudelleen
                                    
                                 
                                
                                        
                                                
                                                    1/11
                                                    
                                                        Levitän leivälle tavallisesti
                                                     
                                                                                                            
                                                            voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour).
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi).
                                                            6 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite).
                                                            4 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi).
                                                            3 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            en mitään rasvaa.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    2/11
                                                    
                                                        Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan
                                                     
                                                                                                            
                                                            rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjainen juusto).
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %).
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %).
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            en käytä juustoa.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    3/11
                                                    
                                                        Käytän lihaleikkeleenä tavallisesti
                                                     
                                                                                                            
                                                            meetvurstia tai leikkelemakkaraa (esim. lauantai- tai balkanmakkara).
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kevyttä leikkelemakkaraa tai kevytmeetvurstia, rasvaa enintään 12 %  (esim. kevyt lauantaimakkara).
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            vähärasvaista täyslihaleikkelettä (esim. kalkkunaleike, keittokinkku).
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            en käytä lihaleikkeleitä.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    4/11
                                                    
                                                        Syön rasvaisia, lihaa ja/tai juustoa sisältäviä ruokia
                                                     
                                                                                                            
                                                            melkein päivittäin tai useammin.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            muutamia kertoja viikossa.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kerran viikossa tai harvemmin.
                                                            3 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    5/11
                                                    
                                                        Valitsen maitovalmisteista
                                                     
                                                                                                            
                                                            enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito).
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili).
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti).
                                                            3 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit).
                                                            3 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    6/11
                                                    
                                                        Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
                                                     
                                                                                                            
                                                            en käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            leivontamargariinia.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy, oliiviöljy, Becel juokseva kasviöljyvalmiste).
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            rasiamargariinia.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    7/11
                                                    
                                                        Käytän salaatinkastikkeena tavallisesti
                                                     
                                                                                                            
                                                            kasviöljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä (esim. ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike, kasviöljy).
                                                            4 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            majoneesipohjaista tai –tyyppistä kastiketta (esim. Rhode Island).
                                                            3 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kermaviili- tai jogurttikastiketta.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            mehukastiketta, viinietikkaa tai en mitään.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    8/11
                                                    
                                                        Tavallisesti käytän tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
                                                     
                                                                                                            
                                                            kermaa, smetanaa, ranskankermaa tai kookosmaitoa/-kermaa (rasvaa yli 15 %).
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kevyitä maitovalmisteita (rasvaa enintään 15 %).
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kasvirasvapohjaisia ruoanvalmistuskermoja (esim. Flora 7 %, Oatly, GoGreen, Nordic).
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            en käytä ruoanvalmistuskermoja tai -tuotteita.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    9/11
                                                    
                                                                                                            
                                                            2 kertaa viikossa tai useammin.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kerran viikossa.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            harvoin tai en lainkaan.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    10/11
                                                    
                                                        Käytän sellaisenaan tai syön ruokia, joissa on pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai avokadoa
                                                     
                                                                                                            
                                                            päivittäin tai melkein päivittäin.
                                                            4 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            2-4 kertaa viikossa.
                                                            2 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kerran viikossa.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            harvoin tai en lainkaan.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                    
                                                 
                                            
                                                
                                                    11/11
                                                    
                                                        Syön rasvaisia leivonnaisia tai tuotteita
                                                     
                                                                                                            
                                                            päivittäin tai melkein päivittäin.
                                                            0 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            muutamia kertoja viikossa.
                                                            1 pistettä
                                                        
                                                                                                            
                                                            kerran viikossa tai harvemmin.
                                                            3 pistettä