Hyppää sisältöön

Helsingin sydäntoipilaat ry:n puheenjohtaja dipl.ins. Otto Mikkelä kuoli kotonaan Hinthaarassa äkilliseen sairauskohtaukseen 22.9.2017. Hänet siunattiin haudan lepoon 10.11.2017 Huopalahden kirkossa.

Elämäntyönsä 25.9.1929 syntynyt Otto Mikkelä suoritti Yleisradiossa, jossa hän oli panemassa alulle Suomen televisiotoimintaa 1950-luvun lopulla.

Hänen lukuisten harrastustensa joukkoon kuuluivat meri ja purjehdus, raumalaisuuden vaaliminen ja Rotary-liike. Viimeisten 25 vuoden aikana harrastusten joukkoon tuli kuntoliikunta ja aktiivinen toiminta sydänjärjestössä.

Otto Mikkelä sai ensimmäisen sydäninfarktinsa vuonna 1992 vain 63-vuotiaana. Hän ymmärsi hyvin kuntoutuksen merkityksen sydänterveydelle ja liittyi samana vuonna sydänyhdistyksen jäseneksi ja aloitti säännöllisen liikuntaharjoittelun, jota hän jatkoi kaksi kertaa viikossa aina tämän vuoden loppukevääseen saakka. Tällöin sydämen toiminnassa ilmenneet häiriöt pakottivat lopettamaan harjoittelun. Kuitenkin vielä tämän vuoden maaliskuussa Otto valittiin Helsingin Sydänkuntoutus ry:n puheenjohtajaksi.

Otto oli puheenjohtajuudesta innoissaan, täynnä suunnitelmia toiminnan kehittämiseksi ja organisoimiseksi. Hän ehti olla yhdistyksen hallituksessa yli kymmenen vuotta. Hänen toimintavireytensä oli kaikkina näinä vuosina ikään nähden harvinaisen hyvä.

Otto toimi monin tavoin yhdistyksen hyväksi, myös virkistystoiminnan luomisessa. Hänen aloittamansa yhdistyksen biljardiryhmä kokoontui tiistaisin Etelä-Hesperiankadun Ritzin biljardisaliin. Ryhmän jäsenet toimivat myös toistensa vertaistukihenkilöinä.

Sydänpotilaiden vertaistukitoimintaa Otto harrasti myös muissa yhteyksissä, kuten Sydäntalon saunan lauteilla ja uima-altaalla.

Otto Mikkelä oli innostunut matkailusta. Hän oli järjestämässä sydänyhdistyksen jäsenille sekä ulkomaanmatkoja että kotimaisia ekskursiota mm. Norjan vuonojen maisemiin ja Bengtskärin majakalle. Helsingin sydäntoipilaiden 40-vuotistaipaleen Sydämen asialla -historiaan vuodelta 2012 Otto toteutti vaativan tehtävän, kuva-aineiston kokoamisen.

Vielä sairaana ollessaan tämän vuoden kesällä ja syksyn alussa Otto järjesteli tietokoneellaan sydänyhdistyksen jumpparyhmiä ja laati tilastotaulukoita.

Yhteistyö Oton kanssa oli helppoa ja saumatonta. Hän arvosti ja kuunteli muita ja näki nopeasti sellaiset asiat, joita kannatti kehittää yhdistyksessä. Me kaikki arvostimme Ottoa ja ihailimme hänen nuorekasta tarmoaan, vaikka tosiasiassa hän jo lähestyi 90 ikävuotta.

Me Helsingin Sydänkuntoutus ry:ssä jäämme kaipaamaan häntä hyvänä puheenjohtajana ja ystävänä.

Anssi Sovijärvi,
varapuheenjohtaja, Suomen Sydänliitto,
vt puheenjohtaja, Helsingin sydänkuntoutus ry

Haku

Löytynyt 0 tulokset