Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Rytmihäiriöt / Lisälyönnit ja SVT

Hei! Olen 34 v mies, mulla on välillä paljon lisälyöntejä ja taas välillä ei ole. Mulla oli joskus synnynäinen ylimääräinen sähkörata sydämessä, mikä aiheutti mulle lapsuudesta asti tosi nopea syke SVT (280/min) ja sen korjatiin 10 v sitten katetriablaatiolla. Kävin äsken terveyskeskuksessa lisälyöntien takia, EKG ja verikokkeet olivat normaaleja, niin riittääkö nämä, vai pitääkö vielä käydä ultrassa ja holterissa? Pelottaa paljon kun niitä lisälyöntiä tulee, pelkään että saan taas SVT-kohtaus tosi pitkän tauon jälkeen, koska silloin niitä tuli melkein aina lisälyönnin jälkeen.

02/11/2016

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 2.11.2016
Päivitetty 4.6.2018

Pitää paikkansa, että supraventrikulaarinen takykardia (SVT) käynnistyy lisälyönnistä. Näin tapahtuu kuitenkin ainoastaan, jos sydämessä on SVT:n mahdollistava sähköinen rakenne. Kysyjältä tällainen rakenne on menestyksellisesti tuhottu katetriablaatiolla. Siksi SVT:n uusiutuminen on, jos ei nyt täysin mahdotonta, hyvin epätodennäköistä.

Lisälyönteihin voi siis suhtautua kuten kenen tahansa lisälyönteihin. Yleensä pelkästään muljahduksina ilmenevät lisälyönnit eivät edellytä tarkempia tutkimuksia. Toki mielen rauhoittamiseksi voi varmistaa lisälyöntien määrän ja laadun holter-tutkimuksella ja sydämen rakenteet ultraäänellä.

02/11/2016

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi