Hyppää sisältöön

Olisin tiedustellut,että onko syytä tehdä vielä sydämen ultraäänitutkimus, kun EKG:ssä oli tulos:
Normal sinus rhytm
Possible Left atrial enlargement
Left ventricular  hypertrophy
AbnormalECG.
Olen 61-vuotias nainen, ja kaikki rasva-arvot ovat kunnossa, mutta suvussa sekä verenpeintautia, infarktiin kuolleisuutta että aivoinfarkteja (kaikki nämä isälläni ja äidillä). Kunto liikunnassa ja lievä hengästyneisyys hiukan lisääntynyt. Sekä erilaisia tuntemuksia sydämessä, ei kuitenkaan rintakipua. Verenpainelääkitys Losartan 50 mg x 1. Terveyskeskuslääkäri ei pitänyt tarpeellisena tutkia sydäntä sen tarkemmin. Kuunneltaessa kuulunut systolinen sivuääni ensimmäisen kerran 2016 kesällä, ja nyt jälleen lääkärissä käynnillä. Kiitollinen pikaisesta vastauksesta.

29/03/2017

Hansi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 31.3.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kysymyksessä mainittu ”left ventricular hypertrophy” tarkoittaa vasemman kammion lihasseinämän paksuuntumista. Tämä on yleensä seurausta verenpainetaudista. Hyvin hoitotasapainossa oleva verenpaine ei kuitenkaan aiheuta lihaksen paksuuntumista, eli taustalla on silloin ainakin ajoittain esiintyvä liian korkea verenpaine. ”Possible left atrial enlargement” viittaa vasemman eteisen laajentumiseen, jonka syy voi olla esimerkiksi mitraaliläpän vuoto.

Sydämestä kuulunut ”systolinen sivuääni” voi olla merkki läppäviasta, tai sitten kyseessä on tavanomainen veren virtausääni. Harjaantunut kuuntelija voi erottaa nämä äänet toisistaan. Paitsi laadultaan vaihteleva, ääni on myös voimakkuudeltaan vaihteleva. Jos ääni olisi ollut voimakas, lääkäri olisi jo passittanut potilaan sydämen ultraäänitutkimukseen.

Vaikka ultraäänitutkimus ei välttämättä johda toimenpiteisiin, kannatta se tässä tapauksessa ehkä kertaalleen tehdä. Näin saadaan yhdellä tutkimuksella selville vasemman kammion seinämien paksuus, vasemman eteisen koko ja sivuäänen lähde. Verenpaineen seurantaa kannattaa toteuttaa kotimittauksin ja hoitoa säädetään niiden mukaisesti. Jos kuitenkin on jo havaittavissa lihaksen hypertrofiaa, kannattaa verenpainetta hoitaa erityisen tehokkaasti.

31/03/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset