Hyppää sisältöön

Hei!
Lääkärin mukaan omega 3:sta eikä pellavansiemeniä saa syödä, kun on todettu trombosytopenia. Mitä muita rajoituksia on ruokavaliossa ja mikä olisi hyödyksi?

13/05/2015

Tietoa vailla

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 14.5.2015
Päivitetty 4.6.2018

Normaali trombosyyttien (verihiutaleiden) määrä veressä on 150–360 x 109/l. Normaalia suurempaa määrää kutsutaan trombosytoosiksi, viitearvoja pienempää määrää trombosytopeniaksi. Trombosyytit osallistuvat veren hyytymiseen takertumalla vuotokohtaan (esim. haava ihossa) ja käynnistämällä hyytymistapahtuman seuraavat vaiheet. Trombosyyttien puute johtaa siis verenvuototaipumukseen. Lievällä puutteella ei ole merkitystä, veri hyytyy vielä normaalisti tasolle 100 x 109/l asti. Kirurgisissa toimenpiteissä vuotoriski suurenee vasta alle 50 x 109/l:n tasolla, ja spontaaneja vuotoja ilmenee kun määrä on alle 20 x 109/l.

Merkittävässä trombosytopeniassa tulee välttää jäljellä olevien verihiutaleiden toimintaa heikentäviä lääkkeitä, kuten asetyylisalisyylihappoa (paitsi erikseen tarkoin harkittuna) ja tulehduskipulääkkeitä. Pitkäketjuisilla omega-3-rasvahapoilla (kalaöljyillä, EPA ja DHA) on samansuuntaista vaikutusta, erityisesti suurina annoksina. Koska kalaöljyvalmisteiden hyödytkin ovat kyseenalaiset, on järkevää välttää niiden käyttöä. Kalaruoan syöminen on kuitenkin turvallista. Pellavansiemenissä on kasviperäistä omega-3-rasvahappoa (alfalinoleenihappo), joka elimistössä muuntuu vähäisessä määrin EPA:ksi ja DHA:ksi. Tämä vaikutus on kuitenkin varsin teoreettinen, en usko että sillä on käytännön vaikutusta trombosyyttien toimintaan. Muilta osin ruokavalio ei vaikuta trombosyyttien määrään.

14/05/2015

Mikko Syvänne

Haku

Löytynyt 0 tulokset