Hyppää sisältöön

Mainiota! Ruokavaliosi rasvan laatu on luultavasti kohdallaan.

Tuloksesi: 27/33

Saat ruokavaliostasi todennäköisesti kovaa ja pehmeää rasvaa oikeassa suhteessa. Pehmeä rasva auttaa pitämään sydän- ja verisuonitautiriskin pienempänä.

Käytännön vinkit

 

Näin saat jatkossakin riittävästi pehmeää rasvaa:

  • valitse leivän päälle vähintään 60 % rasvaa sisältävää margariinia
  • lisää noin ruokalusikallinen öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta salaattiin
  • käytä ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä, margariinia tai juoksevaa margariinia
  • syö kalaa vähintään kahdesti viikossa
  • lisää pari ruokalusikallista pähkinöitä, manteleita tai avokadoa salaattiin tai nauti välipalana

 

Kiinnitä huomiota kovan rasvan lähteisiin

  • nestemäiset maitovalmisteet vähärasvaisina
  • juusto vähärasvaisena (korkeintaan 17 %) tai kasvirasvapohjaisena
  • liha ja lihaleikkeleet vähärasvaisina

 

Muista Sydänmerkki! Sen avulla löydät tuotteet, joissa rasvan laatu ja määrä ovat kohdallaan.

Lue lisää ruokavalion rasvan laadusta.

Tee testi uudelleen



1/11

Levitän leivälle tavallisesti

voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour). 0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi). 6 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite). 4 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi). 3 pistettä
en mitään rasvaa. 0 pistettä
2/11

Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan

rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjainen juusto). 0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %). 1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %). 2 pistettä
en käytä juustoa. 2 pistettä
3/11

Käytän lihaleikkeleenä tavallisesti

meetvurstia tai leikkelemakkaraa (esim. lauantai- tai balkanmakkara). 0 pistettä
kevyttä leikkelemakkaraa tai kevytmeetvurstia, rasvaa enintään 12 % (esim. kevyt lauantaimakkara). 1 pistettä
vähärasvaista täyslihaleikkelettä (esim. kalkkunaleike, keittokinkku). 2 pistettä
en käytä lihaleikkeleitä. 2 pistettä
4/11

Syön rasvaisia, lihaa ja/tai juustoa sisältäviä ruokia

melkein päivittäin tai useammin. 0 pistettä
muutamia kertoja viikossa. 1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin. 3 pistettä
5/11

Valitsen maitovalmisteista

enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito). 0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili). 1 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti). 3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit). 3 pistettä
6/11

Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

en käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa. 0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta. 0 pistettä
leivontamargariinia. 1 pistettä
kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy, oliiviöljy, Becel juokseva kasviöljyvalmiste). 2 pistettä
rasiamargariinia. 2 pistettä
7/11

Käytän salaatinkastikkeena tavallisesti

kasviöljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä (esim. ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike, kasviöljy). 4 pistettä
majoneesipohjaista tai –tyyppistä kastiketta (esim. Rhode Island). 3 pistettä
kermaviili- tai jogurttikastiketta. 1 pistettä
mehukastiketta, viinietikkaa tai en mitään. 1 pistettä
8/11

Tavallisesti käytän tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen

kermaa, smetanaa, ranskankermaa tai kookosmaitoa/-kermaa (rasvaa yli 15 %). 0 pistettä
kevyitä maitovalmisteita (rasvaa enintään 15 %). 1 pistettä
kasvirasvapohjaisia ruoanvalmistuskermoja (esim. Flora 7 %, Oatly, GoGreen, Nordic). 2 pistettä
en käytä ruoanvalmistuskermoja tai -tuotteita. 2 pistettä
9/11

Syön kalaa keskimäärin

2 kertaa viikossa tai useammin. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvoin tai en lainkaan. 0 pistettä
10/11

Käytän sellaisenaan tai syön ruokia, joissa on pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai avokadoa

päivittäin tai melkein päivittäin. 4 pistettä
2-4 kertaa viikossa. 2 pistettä
kerran viikossa. 1 pistettä
harvoin tai en lainkaan. 0 pistettä
11/11

Syön rasvaisia leivonnaisia tai tuotteita

päivittäin tai melkein päivittäin. 0 pistettä
muutamia kertoja viikossa. 1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin. 3 pistettä
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi