Käytännön vinkit
Pehmeät, tyydyttymättömät rasvat ovat hyväksi sydämellesi, sillä ne parantavat muun muassa veren kolesterolipitoisuuksia.
Katso vastauksesi sivun alhaalta ja mieti, miten voisit saada enemmän pisteitä.
Näin lisäät ruokavalioosi pehmeitä rasvoja:
- valitse leivän päälle vähintään 60 % rasvaa sisältävää margariinia
- lisää noin ruokalusikallinen öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta salaattiin
- käytä ruoanvalmistukseen ja leivontaan öljyä, margariinia tai juoksevaa margariinia
- syö kalaa vähintään kahdesti viikossa
- lisää pari ruokalusikallista pähkinöitä, manteleita tai avokadoa salaattiin tai nauti välipalana
Kiinnitä huomiota kovan rasvan lähteisiin
- nestemäiset maitovalmisteet vähärasvaisina
- juusto vähärasvaisena (korkeintaan 17 %) tai kasvirasvapohjaisena
- liha ja lihaleikkeleet vähärasvaisina
Muista Sydänmerkki! Sen avulla löydät tuotteet, joissa rasvan laatu ja määrä ovat kohdallaan.
Lue lisää ruokavalion rasvan laadusta.
Tee testi uudelleen
1/11
Levitän leivälle tavallisesti
voita, voi-kasviöljyseosta tai tuorejuustoa (esim. Oivariini, Ingmariini, Creme Bonjour).
0 pistettä
margariinia (rasvaa vähintään 60 %), pähkinä- tai siemenlevitettä (esim. Becel, Keiju, Flora, tahini, maapähkinävoi).
6 pistettä
kevyttä kasvipohjaista rasvalevitettä (esim. Kevyt Becel, Becel pro.activ, Benecol, Alpro Soya -levite).
4 pistettä
kevyttä voi-kasviöljyseosta (esim. KevytLevi).
3 pistettä
en mitään rasvaa.
0 pistettä
2/11
Käytän päivittäin leivän päällä, ruoanlaitossa tai sellaisenaan
rasvaista juustoa, rasvaa yli 17 % (esim. kermajuusto, sulatejuusto, feta tai kookosöljypohjainen juusto).
0 pistettä
kevytjuustoa tai kevyttä sulate- tai tuorejuustoa, rasvaa enintään 17 % (esim. Oltermanni 17 %, Edam 17 %).
1 pistettä
kasvirasvajuustoa (Julia 10 % tai 17 %, Julius 25 %).
2 pistettä
en käytä juustoa.
2 pistettä
3/11
Käytän lihaleikkeleenä tavallisesti
meetvurstia tai leikkelemakkaraa (esim. lauantai- tai balkanmakkara).
0 pistettä
kevyttä leikkelemakkaraa tai kevytmeetvurstia, rasvaa enintään 12 % (esim. kevyt lauantaimakkara).
1 pistettä
vähärasvaista täyslihaleikkelettä (esim. kalkkunaleike, keittokinkku).
2 pistettä
en käytä lihaleikkeleitä.
2 pistettä
4/11
Syön rasvaisia, lihaa ja/tai juustoa sisältäviä ruokia
melkein päivittäin tai useammin.
0 pistettä
muutamia kertoja viikossa.
1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin.
3 pistettä
5/11
Valitsen maitovalmisteista
enimmäkseen rasvaisia, rasvaa yli 2 % (esim. turkkilainen ja Bulgarian jogurtti, täysmaito).
0 pistettä
enimmäkseen vähärasvaisia, rasvaa 1-2 % (esim. ykkös- ja kevytmaito, jogurtti, ykkösviili).
1 pistettä
enimmäkseen rasvattomia (esim. rasvaton maito tai jogurtti).
3 pistettä
en käytä maitovalmisteita tai valitsen kasvipohjaisia valmisteita (esim. soija- ja kaurajuomat ja -jogurtit).
3 pistettä
6/11
Käytän tavallisesti ruoanlaitossa tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
en käytä rasvaa ruoanvalmistuksessa.
0 pistettä
voita, kookosöljyä/-rasvaa tai voi-kasviöljyseosta.
0 pistettä
leivontamargariinia.
1 pistettä
kasviöljyä tai juoksevaa margariinia (esim. rypsiöljy, oliiviöljy, Becel juokseva kasviöljyvalmiste).
2 pistettä
rasiamargariinia.
2 pistettä
7/11
Käytän salaatinkastikkeena tavallisesti
kasviöljypohjaista salaatinkastiketta tai öljyä (esim. ranskalainen salaatinkastike, sinappikastike, kasviöljy).
4 pistettä
majoneesipohjaista tai –tyyppistä kastiketta (esim. Rhode Island).
3 pistettä
kermaviili- tai jogurttikastiketta.
1 pistettä
mehukastiketta, viinietikkaa tai en mitään.
1 pistettä
8/11
Tavallisesti käytän tai syön ruokia, jotka on valmistettu käyttäen
kermaa, smetanaa, ranskankermaa tai kookosmaitoa/-kermaa (rasvaa yli 15 %).
0 pistettä
kevyitä maitovalmisteita (rasvaa enintään 15 %).
1 pistettä
kasvirasvapohjaisia ruoanvalmistuskermoja (esim. Flora 7 %, Oatly, GoGreen, Nordic).
2 pistettä
en käytä ruoanvalmistuskermoja tai -tuotteita.
2 pistettä
9/11
2 kertaa viikossa tai useammin.
2 pistettä
kerran viikossa.
1 pistettä
harvoin tai en lainkaan.
0 pistettä
10/11
Käytän sellaisenaan tai syön ruokia, joissa on pähkinöitä, manteleita, siemeniä tai avokadoa
päivittäin tai melkein päivittäin.
4 pistettä
2-4 kertaa viikossa.
2 pistettä
kerran viikossa.
1 pistettä
harvoin tai en lainkaan.
0 pistettä
11/11
Syön rasvaisia leivonnaisia tai tuotteita
päivittäin tai melkein päivittäin.
0 pistettä
muutamia kertoja viikossa.
1 pistettä
kerran viikossa tai harvemmin.
3 pistettä