Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Koronatilanne uhkaa viedä vaalikeräyksen keräyslippaat äänestyspaikoilta

Koronatilanne uhkaa viedä vaalikeräyksen keräyslippaat äänestyspaikoilta

Koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset vaikeuttavat yli 100-vuotiaan vaalien yhteydessä tehtävän hyväntekeväisyyskeräyksen toteutumista. Tänä vuonna pandemiatilanne estää perinteisen lipaskeräyksen osassa äänestyspaikkoja, ja uhkaa jättää yli 300 000 pitkäaikaissairasta ja vammaista ilman keräyksestä saatua tukea. Ratkaisua haetaan uusista digitaalisista keräystavoista.

Koronaviruspandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset vaikeuttavat yli 100-vuotiaan vaalien yhteydessä tehtävän hyväntekeväisyyskeräyksen toteutumista. Tänä vuonna pandemiatilanne estää perinteisen lipaskeräyksen osassa äänestyspaikkoja, ja uhkaa jättää yli 300 000 pitkäaikaissairasta ja vammaista ilman keräyksestä saatua tukea. Ratkaisua haetaan uusista digitaalisista keräystavoista, jotka lahjoittajien toivotaan löytävän perinteisten keräyslippaiden puuttuessa osasta äänestyspaikkoja.

Koronatilanne uhkaa vaalien yhteydessä tehtävää perinteistä lipaskeräystä, sillä varsinkin suurissa kaupungeissa kaikille äänestyspaikoille ei terveysturvallisuussyistä voi mennä vapaaehtoisia keräyslippaineen kuten normaalisti. Tämän vuoksi noin 1,2 miljoonan euron suuruinen keräyksen tuki uhkaa jäädä saavuttamatta. Suurimmaksi osaksi käteislahjoituksiin perustuva keräys on aiemmin ollut yli 10 000 vapaaehtoisen yhteisponnistus äänestyspaikoilla ympäri Suomea. Vaalien yhteydessä vapaaehtoisten keräämä tuki on merkittävä pitkäaikaissairaille ja vammaisille.

Perinteisen lippaan puuttuessa pieni ele etsii ratkaisuja uusista digitaalisista lahjoitustavoista, jotta avunsaajat saisivat tarvitsemansa tuen. Lahjoituksia voi nyt tehdä verkossa, tekstiviestitse ja MobilePay-sovelluksella. pieni ele toivoo, että lahjoittajat löytävät uudet keräystavat.

– Keräykseen lahjoittaminen on ollut monelle suomalaiselle tärkeä äänestyspäivän

perinne. Uskomme, että sama auttamisenhalu ja myötäeläminen vaikeina aikoina näkyy nytkin, vaikka joudumme osittain muuttamaan lahjoitustapoja pandemian takia. Toivommekin, että ihmiset edelleen löytävät keräyksen, sillä lahjoituksista saatu apu on sen saajille korvaamatonta, sanoo pieni ele -keräyksen toiminnanjohtaja Erika Mäntylä.

Perinteinen, aiemmin Vaalikeräyksenä tunnettu, pieni ele -keräys on 114 vuotta toteutettu vapaaehtoisvoimin lipaskeräyksenä äänestyspaikoilla. Vuodesta 1907 asti toimineen hyväntekeväisyyskeräyksen tuotot jaetaan pienessä eleessä mukana olevien 15 kotimaan vammais- ja terveysjärjestön kesken. Järjestöt käyttävät keräysvarat mm. vertaistukeen, kuntoutukseen, neuvontaan ja apuvälineiden hankintaan. Järjestöjen kautta keräystuotoista saa apua yli 300 000 pitkäaikaissairasta ja vammaista Suomessa.

Mielenterveyspalvelut kriisissä – kaikki tuki tarvitaan

Mielenterveyden keskusliitto on yksi 15 pieni ele -keräykseen kuuluvista terveysjärjestöistä. Pandemia-aika on nostanut mielenterveyspalveluiden tarvetta entisestään.

– Koronan myötä jatkossa ihmiset ymmärtävät paremmin, että ihmisen mieli voi mennä rikki. Ihmiset ovat uupuneet, eristäytyneet ja jääneet yksin. Toimintakyky on monilla alentunut jo vain kotona olemisesta rajoitusten myötä. Kuormittavuus psykiatrisessa hoidossa on äärirajoilla ja nykyiset resurssit eivät riitä. Potilaat nukkuvat käytävillä. On tärkeää nähdä, että koronarajoitusten aikana on paljon niitä, jotka uupuvat, eivätkä ehkä koskaan kokonaan toivu. Terveitä ihmisiä tarvitaan ja apua siihen, että ihmiset pysyvät terveinä, Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtajan Olavi Sydänmaanlakka painottaa.

Sydänmaanlakan mukaan vaalikeräyksellä ja sen avulla on korvaamaton tehtävä.

– pieni ele -vaalikeräys on eräänlainen demokratian ja hyvinvointivaltion kulmakivi äänestyspaikalla. Äänestäjälle keräys on muistutus hyvinvointivaltion ytimestä. Yhteiskuntamme rakentuu arvolle, jossa kannatellaan sitä, joka ei itse jaksa itseään kannatella. Tämä vaalikeräyksen perinne on ainutlaatuista maailmassa, Sydänmaanlakka jatkaa.

Lisätietoja:

Erika Mäntylä, toiminnanjohtaja, Pieni ele ry, 0405295409, erika.mantyla@pieniele.fi

Pieni ele ry

pienen eleen lahjoituksilla saadaan onnen hetkiä, tukea ja turvaa kotimaan pitkäaikaissairaiden ja vammaisten arkeen. pieni ele on ollut apuna ja tukena jo vuodesta 1907 asti.

Lahjoitustavat

 • MobilePay: 64971
 • Tekstiviesti: LAHJOITA10 numeroon 16301
 • Verkkolahjoitus: www.pieniele.fi
 • Tilisiirto: Pieni ele ry FI73 5727 1820 0477 19
 • Keräyslipas kuntavaalien äänestyspaikoilla 26.5.–8.6. ja 13.6.

pienessä eleessä mukana olevat järjestöt

 • Epilepsialiitto
 • Hengitysliitto
 • Invalidiliitto
 • Kehitysvammaisten Tukiliitto
 • Kuuloliitto
 • Mielenterveyden keskusliitto
 • Munuais- ja maksaliitto
 • Allergia-, Iho- ja Astmaliitto
 • Neuroliitto
 • Kuurojen Liitto
 • Näkövammaisten liitto
 • Psoriasisliitto
 • Suomen Diabetesliitto
 • Suomen Reumaliitto
 • Suomen Sydänliitto
Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi