Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Näin ruokit kesälomaa viettävät lapset helposti ja edullisesti

Näin ruokit kesälomaa viettävät lapset helposti ja edullisesti

Koululaiset kirmasivat kesälaitumille, ja moni vanhempi joutuu pohtimaan, mitä lapsille nyt päivisin syötetään. Ruuan hinnan nousu haastaa perheitä keksimään edullisia lounas- ja välipalavaihtoehtoja.

Koululaiset kirmasivat kesälaitumille, ja moni vanhempi joutuu pohtimaan, mitä lapsille nyt päivisin syötetään. Ruuan hinnan nousu haastaa perheitä keksimään edullisia lounas- ja välipalavaihtoehtoja.

Kouluruokailu helpottaa vanhempien arkea. Sen merkityksen todella huomaa, kun lapset jäävät kesälomalle. Kun kokkaat, tee kerralla isompi määrä. Tee pakastimeen tai jääkaappiin sopivan kokoisia annoksia, joista koululainen voi itse lämmittää lounaan.

– Laatikkoruuat ja keitot ovat edullisia ja kestävät hyvin uudelleen lämmityksen. Kattilaan ja pataan kannattaa sujauttaa monenlaista kasvista. Erityisesti kaupan valmiit kasvispakasteet kannattaa hyödyntää: niissä edullinen kilohinta kohtaa helppouden, kertoo kotitalousopettaja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.

Monen lapsen lempparikouluruoka, ohrapuuro ja mehukeitto, on myös toimiva lomalounas. Edellisenä iltana voi iltapalaksi valmistaa suuremman satsin ohra- tai riisipuuroa, ja koululainen lämmittää siitä annoksen seuraavan päivän lounaaksi

Ruoka maistuu paremmin, kun lapsi saa itse osallistua sen valmistamiseen. Ruuanlaittoon inspiroi somen kokkausvideot.

– Voisiko lapsi tehdä videon vaikka isovanhemmille tai kavereille näytettäväksi? Kokkailuun lasten kanssa voi avuksi ottaa myös kuvitetut ruokaohjeet, jos lukutaitoa vielä vasta harjoitellaan, Paavola kannustaa.

Lomailevien lasten kanssa kannattaa tehdä selkeitä sopimuksia mitä syödään, mihin aikaan ja paljonko saa käyttää omaa rahaa. Neuvokas perhe- sivuilta löytyy malli sopimuksesta (https://neuvokasperhe.fi/artikkeli/lomalla/).

Joissain kunnissa tarjotaan leikkipuistoissa maksutonta ruokaa lapsille. Puistoruokailu tarjoaa mahdollisuuden yhdessä syömiseen muiden lomalaisten kanssa. Pakkaa mukaan oma astia ja lusikka. Vesipullo, leipä ja kasvis tai hedelmä täydentää puistoruuan.

Välipala opettaa ruuanvalmistustaitoja
Kesäleireille ja -retkillä tarvitaan säilyviä ja ruokaisia eväitä. Kurkkaa tästä kuvasta, mitä kassiin kannattaa pakata (https://maistuvakoulu.fi/wp-co…).

Hyvässä välipalassa on kasvista, viljaa ja joku proteiinin lähde. Pilko lapsen kanssa yhdessä valmiiksi kasviksia ja hedelmiä rasioihin tai nappaa kaupasta kirsikkatomaatteja, pikkuporkkanoita ja hedelmäsose. Iskukuumennetut kaura- ja maitotuotteet säilyvät lämpimässäkin. Keitetty kananamuna säilyy muutaman tunnin ilman jääkaappia.

– Kaupassa käynti on lapselle mieluista. Lapsen kanssa voi etukäteen miettiä hyviä välipaloja. Sydänmerkin avulla on helppo tunnistaa terveellisempi vaihtoehto vaikkapa jogurttihyllystä, muistuttaa ruokakasvatuksen asiantuntija Mari Olli Sydänliitosta.

Iloisille kesäretkille tarvitaan tietysti myös jokin herkku. Eikä jokaisen välipalan monipuolisuudesta tarvitse stressata lomalla. Helteillä viileä jäätelö voi olla paras mahdollinen välipala!

Linkit

 

Yhteishenkilöt:

Mari Olli
Ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija, Sydänmerkki, Sydänliitto

mari.olli@sydanliitto.fi 050-3677233

Saila Paavola
Ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

saila@ruokakasvatus.fi, 0408375680, Ruukku Ry

Retkieväät

 

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi