Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / Sydänliiton armolliset kuusi ohjetta painonhallintaan

Iso osa suomalaisista on ylipainoisia, mutta usein toistuvat laihdutuskuurit vain pahentavat tilannetta. Laihdutuskuurien sijaan tarvitaan uusia keinoja pysyvään painonhallintaan.

Ylipaino on terveysriski monille sairauksille ja suomalaisista yli 30-vuotiaista miehistä 72 % ja naisista 63 % ovat vähintään ylipainoisia*. Jos ylipainoa on reilusti, pienikin painonpudotus tuo jo terveyshyötyjä**. Ristiriita syntyy, kun laihduttaminen varsin usein johtaa siihen, että kilot tulevat ennen pitkää takaisin korkojen kera***.

”Jos laihdutuskuurit toimisivat, niitä ei tarvitsisi joka vuosi toistaa. Laihduttamisen lopettaminen voi tuntua pelottavalta, mutta hyvä olo ja itselle sopiva paino löytyy, kun löytää keinoja pitää itsestään huolta ”, kertoo ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta. Painonhallinnan pysyvät myötätuulet syntyvät armollisuudesta itseään kohtaan, hyvän lisäämisestä ja pienistä päivittäisistä rutiineista. Paino ja sen muutos eivät ole keskiössä pysyvässä painonhallinnassa – hyvinvointiteot ja arjen toiminta ovat.

Armollisen painonhallinnan kuusi kultaista ohjetta ovat:

1. Hyväksy oma kehosi.

2. Mielen hyvinvointi on kaiken perusta.

3. Unen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.

4. Löydä rento ja joustava ruokasuhde.

5. Liikkuminen tuo hyvää oloa.

6. Keskity hyviin, pieniin asioihin!

Sydänliiton Armollista menoa -kampanjan tavoitteena on kannustaa laihdutuskuureja pohtivia tutkittuun tietoon perustuvan pysyvän painonhallinnan pariin. Kampanjan kärkenä on Sepi Kumpulaisen uudelleensovitus Armollista menoa, joka poikkeuksellisen vuoden jälkeen herättelee lempeästi lisäämään myönteisiä arjen tekoja, joissa tärkeintä on kehon ja mielen hyvinvointi. 

Viitteet:
* Ylipainoinen (BMI yli 25), lihava (BMI ≥ 30). Suomalaisista 2017 lihavia oli 26 prosenttia miehistä ja 28 prosenttia naisista. FinTerveys 2017.

** Lihavuuden hoidon tavoitteena ovat myönteiset pysyvät elintapojen muutokset ja niiden myötä riittävä laihtuminen (vähintään 5 %) tai nykypainon ylläpito (painonhallinta). Vähintään 5 %:n painon vähenemisellä saavutetaan edullisia aineenvaihdunnallisia muutoksia. Käypä hoito -suositus, Lihavuus. 2020.

*** Painonhallinnassa onnistuivat ne, jotka söivät säännöllisesti ja jotka eivät laihduttaneet.
Kärkkäinen, U. 2018. Weight-related Ideals, Behaviors and Long-Term Health in Young Adulthood
&
Laihduttamisyritykset lisäävät riskiä lihoa. Laihduttaminen, laihdutusyritykset ja painon vaihtelu olivat yhteydessä BMI:n ja vyötärönympäryksen kasvuun 11 vuoden aikana. Normaalipainoisissa näiden kasvu suurempaa laihduttajilla kuin ei-laihduttajilla. Jos laihtumisesta on terveydellistä hyötyä, se tulee toteuttaa myönteisiin elintapamuutoksiin perustuen ja painottaen painonhallinnan tärkeyttä.
Sares-Jäske, L. 2020. Self-report dieting attempts and intentional weight loss in a general adult population: Associations with long-term weight gain and risk of type 2 diabetes.

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi