Hyppää sisältöön
Etusivu / Älystetoskooppi lyhentää sydänsairaiden lasten tutkimusjonoja

Älystetoskooppi lyhentää sydänsairaiden lasten tutkimusjonoja

Uusi lastensairaala huolehtii sydänsairaiden lasten erikoissairaanhoidosta Suomessa. Sadat turhat lähetteet kuitenkin kuormittavat henkilökunnan työpäiviä vuosittain.

Karo Tammela, Asiantuntija, varainhankinta
Julkaistu 7.11.2023

Lahjoita Sydänliiton joulukeräykseen, saat kiitoksena keräystunnuksen, tunnelmallisen joulukalenterin kotiisi kannettuna

Yrityslahjoittajille on tarjolla viestintäpaketteja, jotka ovat erinomainen tapa kertoa osallisuudesta tähän tärkeään keräykseen

– Poliklinikkatyötä on jo vuosia kuormittanut potilaat, jotka tulevat sydämestä kuullun sivuäänen vuoksi arvioomme, kertoo HUSin Uuden lastensairaalan lastenkardiologi Ilkka Jaakkola.

Kaikista perusterveydenhuollossa kuulluista sydämen sivuäänistä 80-90 % ovat täysin vaarattomia, eikä sydämessä ole mitään rakenteellista vikaa, joka sivuäänen aiheuttaisi. Perusterveydenhuollossa näiden sivuäänien tunnistaminen haitallisiksi tai viattomiksi on äärimmäisen vaikeaa, sillä yksittäiselle lääkärille sellainen tulee vastaan erittäin harvoin. Monesti lasta tutkiva lääkäri päätyy varmuuden vuoksi lähettämään pienen potilaan jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon, jota Uudessa lastensairaalassa keskitetysti tehdään.

Uuteen lastensairaalaan jatkotutkimuksiin tulee vuositasolla jopa 600 lasta täysin vaarattoman sivuäänen vuoksi. Se sitoo henkilökunnan resursseja, aiheuttaa ylimääräistä huolta ja vaivaa perheille sekä aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle jatkuvasti. Uuden lastensairaalan sydänosaston tutkimusjonot ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 2022 ja tämä trendi olisi välttämätöntä saada katkeamaan.

– Kustannukset näille varmuuden vuoksi tehdyille lähetteille ovat pelkästään Helsingin seudulla vuositasolla 300 – 400 tuhatta euroa. Jos nämä resurssit voitaisiin käyttää johonkin muuhun, niin se olisi tietysti hieno asia, Jaakkola toteaa.

Älystetoskooppi tarjoaa ratkaisun

Suomalainen innovaatio älystetoskooppi on kehitetty ratkaisemaan tätä ongelmaa. Se on tablettiin kytketty elektroninen stetoskooppi, joka tunnistaa kehitetyn algoritmin avulla haitalliset sydämen sivuäänet viattomista. Jo tällä hetkellä laite pystyy tunnistamaan sivuäänet yli 95 % tarkkuudella.

Hoitohenkilökunta työssään Uudessa lastensairaalassa.

Älystetoskooppi toimisi perusterveydenhuollossa neuvola- ja koululääkäreiden apuna. Älystetoskooppia varten kehitetty ohjelma ohjaa lääkäriä. Laitteen avulla nauhoitetaan signaalit useasta kuuntelupaikasta. Tämän jälkeen laite analysoi signaalit ja kertoo, onko ääni normaali vai epänormaali.

Laite on jo pitkälle kehitetty, mutta sen käyttöönotto vaatii vielä testaamista aidossa ympäristössä sekä tieteellistä tutkimusta laitteen toimivuudesta. Laitteen laaja käyttöönotto perusterveydenhuollossa vähentäisi kuormitusta Uudessa lastensairaalassa ja vapauttaisi hoitohenkilökunnan resursseja niiden potilaiden hoitoon, jotka apua todella tarvitsevat. Turhien lähetteiden vähentyessä myös satojen perheiden aiheeton huoli oman lapsen terveydestä päättyisi. Monet perheet myös säästyisivät pitkältäkin matkustamiselta Helsinkiin jatkotutkimuksiin.

Lue myös Joel-joulupojan taistelu ehjästä sydämestä ja anna tukesi sydänsairaille lapsille ja suomalaisten sydänterveydelle

Uusi lastensairaala tarjoaa huippuhoitoa

Resurssipulasta ja kiireestä huolimatta Uudessa lastensairaalassa annettu hoito on huippuluokkaa. Henkilökunta on uskomattoman sitoutunutta työhönsä ja antaa kaikkensa pienten potilaiden terveyden eteen. Myös teknologialla on äärimmäisen tärkeä rooli hoidossa. Uusi teknologia parantaa hoidon laatua, lyhentää tutkimusaikoja ja sairaalassa vietettyä aikaa, ja siten antaa pienille potilaille entistäkin paremman mahdollisuuden terveelliseen ja täysipainoiseen elämään.

Sydänliitto osoittaa merkittävän osan joulukeräyksen tuotoista Uuden lastensairaalan tukisäätiölle, jotta resursseja riittää tulevaisuudessakin lapsipotilaiden maailmanluokan hoitoon.

Lahjoita yrityksenä Lahjoita nyt

Osallistu joulukeräykseen

Lahjoittamalla pystyt lyhentämään sydänsairaiden lasten tutkimusjonoja ja parannat meidän kaikkien suomalaisten sydänterveyttä.

Lahjoitusvaroilla:

  • Uusi lastensairaala voi yhteistyössä Uuden lastensairaalan tukisäätiön kanssa perustaa hankkeen, jossa tutkitaan Suomessa kehitetyn älystetoskoopin käyttöä. Uuden lastensairaalan niukkoja resursseja ovat käyttäneet jo pitkään myös täysin terveet lapsipotilaat, jotka on lähetetty perusterveydenhuollosta jatkotutkimuksiin varmuuden vuoksi sydämestä kuullun sivuäänen vuoksi. Uusi älystetoskooppi pystyy erottelemaan tarkasti haitalliset sydämen sivuäänet viattomista. Hankkeen onnistuessa voidaan jatkossa säästää merkittävästi erikoissairaanhoidon resursseja lähettämällä vain aidosti hoitoa tarvitsevat lapset hoitoon. Samalla terveet lapset välttyvät tarpeettomilta tutkimuksilta.
  • Hankitaan uusi kannettava ultraäänilaite sujuvoittamaan sydänlasten hoitoa Uudessa lastensairaalassa.
  • Parannetaan kaikkien suomalaisten sydänterveyttä ja -turvallisuutta. Tukea tarvitaan mm. sairastuneiden tukemiseen, sydänterveydestä viestimiseen
    sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön.

Lahjoitathan jo tänään. Kiitos avustasi.

 

Palaa kampanjasivulle

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi