Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Synnynnäiset sydänviat / Joel-joulupoika ja taistelu ehjästä sydämestä

Joel-joulupoika ja taistelu ehjästä sydämestä

Sydänsairaan Joelin ensimmäinen elinvuosi oli haasteita täynnä. Aika leikkausjonossa oli tuskaisan raskas koko perheelle. Vaan nyt vekkuli kullannuppu on vihdoin kunnossa.

Pertti Keinänen, varainhankintapäällikkö
Julkaistu 4.10.2023
Päivitetty 26.2.2024
Joel on löytänyt mainion istumapaikan lahjapaketin päältä. Joelin perheeseen kuuluvat Miia-äiti, Juha-isä sekä isosisarukset Emilia ja Eino.

Lahjoita Sydänliiton joulukeräykseen, saat kiitoksena keräystunnuksen, tunnelmallisen joulukalenterin kotiisi kannettuna

Jyväskyläläisen Miia Virtasen kolmas lapsi, Joel, tuli vauhdikkaasti maailmaan syyskuussa 2021. Miia oli joutunut sairaalaan raskauskomplikaatioiden takia kuukautta ennen laskettua aikaa. Lääkärit pitivät turvallisimpana vaihtoehtona keisarileikkausta.

Heti syntymää seuraavana päivänä perhe sai kuulla järkyttävän uutisen, vauvalla oli vaikea sydänvika, Fallotin tetralogia. Kyseessä on neljän sydänvian yhdistelmä, joka aiheuttaa hapenpuuteoireita ja vaatii aina leikkaushoidon.

– Se oli sokki. Olin odottanut mukavaa äitiysvapaata. Yhtäkkiä elämääni tuli suuri huoli rakkaan lapsen tulevaisuudesta, Miia kertoo ensimmäisistä tunnelmistaan.

Sairaalatutkimusten jälkeen henkilökunta arvioi, että leikkaus toteutettaisiin vauvan tullessa neljän kuukauden ikään. Joelille määrättiin nesteenpoistolääkitys ja perhe lähetettiin kotiin odottamaan leikkausta, joka tapahtuisi Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Päättymätön painajainen

Mutta kutsua leikkaukseen ei kuulunut. Ei nelikuisena, ei puolivuotiaana, ei yhdeksänkuisena.

– Minulla oli lapsestani jatkuva huoli. Kun Joel alkoi harjoitella konttaamista, hän hengästyi nopeasti. Hengitys oli raskasta puuskutusta, sitä oli kamala kuunnella.

Vihdoin, Joelin ollessa vajaan vuoden ikäinen, kutsu leikkaukseen tuli. Miia pakkasi kassin sairaalareissua varten ja automatka kohti Helsinkiä alkoi. Kesken matkan sairaalasta soitettiin. Leikkaus piti siirtää. Ei auttanut kuin kääntää auto kotia kohti.

– Leikkaus sovittiin ja peruttiin niin monta kertaa, että en enää purkanut sairaalakassia. Aika leikkausjonossa oli meille valtavan raskasta. Nukuin huonosti ja aloin lamaantua. Myös isommat sisarukset olivat peloissaan. Esikoiseni kysyi minulta, kuoleeko Joel.

Anna tukesi sydänsairaille lapsille ja suomalaisten sydänterveydelle

Kun leikkaus sovittiin viidennen kerran, Joel pääsi sairaalaan asti. Leikkausta edeltävänä päivänä tehtiin valmistelevia tutkimuksia. Mutta taas leikkaus peruttiin – viime tingassa leikkauspäivän aamuna.

– Siinä iski täydellinen epätoivo. Ajattelin, että tämä ei ikinä onnistu.

Kahdeksas kerta ja kiitollisuus

Mutta lopulta, kahdeksannella yrittämällä, leikkaussalin ovi meni kiinni ja Miia jäi turtana odottamaan käytävään. Viiden tunnin kuluttua tuli maailman paras uutinen: leikkaus onnistui hienosti.

Joel lepää pitkän leikkausoperaation jälkeen.

– Kun Joel rupesi tokenemaan leikkauksen jälkeen, huomasin heti, että lapsihan hengittää ihan eri tavalla, kevyesti. Se oli tosi ihmeellistä. Joel sai ihan loistavaa hoitoa Uudessa lastensairaalassa. Lähetän sinne henkilökunnalle lämpimiä terveisiä ja ison peukun.

Miia kertoo ymmärtävänsä hyvin, että toisinaan leikkauksia pitää siirtää esimerkiksi kiireellisempien potilaiden vuoksi. Hänelle kuitenkin muodostui se käsitys, että osaan siirroista oli syynä sairaalan resurssipula.

– Minun ja perheeni kokemus oli niin hirvittävän kova, että se ei saisi missään nimessä toistua enää yhdenkään perheen kohdalla. Toivon, että suomalaiset avaisivat sydämensä maamme sydänsairaiden lasten hädälle.

Joel perheineen on mukana Sydänliiton joulukeräyksessä. Oman kokemuksensa jälkeen he toivovat onnellisia loppuja myös muille sydänleikkausta odottaville perheille.

Lahjoita nyt Lahjoita yrityksenä

Osallistu joulukeräykseen

Lahjoittamalla keräykseen autat nopeuttamaan sydänsairaiden lasten hoitoonpääsyä ja parannat suomalaisten sydänterveyttä.

Lahjoitusvaroilla:

  • Käynnistetään yhteistyössä Uuden lastensairaalan tukisäätiön kanssa hanke, jossa pilotoidaan Suomessa kehitetyn älystetoskoopin käyttöä. Nykyisin Uuden lastensairaalan niukkoja resursseja käyttävät myös täysin terveet lapsipotilaat, jotka ovat tulleet tutkimuksiin varmuuden vuoksi sydämestä kuullun sivuäänen vuoksi. Uusi älystetoskooppi pystyy erottelemaan tarkasti haitalliset sydämen sivuäänet viattomista. Mikäli kokeilu tuottaa hyviä tuloksia, jatkossa voidaan säästää resursseja lähettämällä vain aidosti hoitoa tarvitsevat lapset hoitoon. Samalla terveet lapset välttyvät tarpeettomilta tutkimuksilta.
  • Hankitaan uusi kannettava ultraäänilaite sujuvoittamaan sydänlasten hoitoa Uudessa lastensairaalassa.
  • Parannetaan kaikkien suomalaisten sydänterveyttä ja -turvallisuutta. Tukea tarvitaan mm. sairastuneiden tukemiseen, sydänterveydestä viestimiseen
    sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön.

Lahjoitathan jo tänään. Kiitos avustasi.

 

Palaa kampanjasivulle

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi