Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Elämäntapana sienestys

Elämäntapana sienestys

– Luonto hyväksyy ihmisen sellaisena kuin hän on. Kun istahdan kahvikuppi kädessä mättäälle, olen osa luontoa, tietokirjailija Terhi Friman kertoo. Häneltä ilmestyi juuri Sienestä – helpon suomen sienikirja.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 9.11.2021
Terhi Friman. Kuva: Tuisku Koskela

Marraskuu huitelee jo pitkällä. Silti Terhi Friman hakeutuu metsään etsimään suppilovahveroita.

– Oli ilo löytää tuoreita suppilovahveroita. Muutama kantarellikin näkyi. Vien sienistä osan ystävälleni ja laitan osasta ruokaa.

Terhin mielestä metsän vihreä ovi kannattaa avata joka päivä, jos mahdollista. Marraskuun metsässä on oma viehätyksensä. Hän nauttii luonnon syvistä väreistä.

– Marraskuu on minusta kaunis. Yritän päästä metsään päivällä näin pimeänä aikana. Lisäksi sienestäminen on hauskaa! Se on hauskaa silloinkin, kun sieniä ei löydy. Hyvää hyötyliikuntaa, aivoille hyvää jumppaa, meditaation veroista mielen lepuuttamista. Sienet ovat järisyttävän terveellistä ja lähes ilmaista ruokaa.

Keväästä se alkaa, sienivuosi

Keväällä korvasienet avaavat sienivuoden. Se on Terhin mielestä sykähdyttävää aikaa. Keväällä hän kerää myös huhtasieniä.

– Ihastelen keväisessä luonnossa hytymaljakasta, vaikka olenkin ennen kaikkea ruokasienestäjä. Nautin siitä, että voin poimia terveellistä ja maukasta ruokaa. En halua ostaa esimerkiksi teollisesti tuotettua lihaa tai kananmunia ja siksi tuntuu kivalta laittaa ruokaa itse kerätystä. Olen opetellut keräämään vain sellaisia määriä, jotka jaksan perata ilolla.

Metsässä mieli virkistyy, Terhi on huomannut. Siellä luovuus herää.

Metsässä ei tapahdu juuri mitään mutta silti siellä tapahtuu paljon.

– Metsäkavereiden kanssa on kiva kulkea, kerätä sieniä ja marjoja, keskustella ja nauttia kunnon kahvit hyvien eväiden kanssa. Olen aina kerännyt ympärilleni metsäkavereita.

Metsässä on hauskaa kouluttaa koiraa ja leikkiä sen kanssa, Terhi kertoo.

– Suomenlapinkoira Hilma on todella inspiroivaa sienestys- ja metsäilyseuraa! Luonto hyväksyy ihmisen sellaisena kuin hän on. Kun istahdan kahvikuppi kädessä mättäälle, olen osa luontoa.

Sienestys kasvoi pikkuhiljaa elämäntavaksi

Terhi Friman tottui sienestämiseen jo lapsuudenkodissaan. Hän on ”sienestänyt aina”.

– Kun tein juttukeikkaa maailmalla, kaipasin metsiä ja sienestämistä.

Opin arvostamaan ihan uudella tavalla meidän metsiemme turvallisuutta.

Siellä ei tarvitse pelätä villinorsuja eikä vaarallisia käärmeitä.

Terhi toivoo, että suomalaiset näkisivät oman maan luonnon merkityksen.

– Metsä on osa ihmisyyttä.

Harrastuksena sienestys tarjoaa jatkuvasti jotain opittavaa. Terhi yrittää opetella uusia sieniä joka vuosi ja perehtyä alan tutkimuksiin ja käydä sienikursseilla, jos vain ehtii. On myös hauskaa kokeilla uusia reseptejä.

– Vuodet eivät totisesti ole veljeksiä eivätkä edes pikkuserkkuja, mikä tuo juttuun oman mausteensa.

Ihmiset tietävät, että Terhistä on kehkeytynyt sienihullu. Häneltä kysyttiin vuosia, milloin hän kirjoittaa oman sienikirjan. Hän piti sitä pitkään vitsinä, koska hän ei ole biologi vaan ammattikirjoittaja, tiedonvälittäjä. Ajatus kirjasta hautui, ja Terhin kaverin ja valokuvaajan Antti Sarajan kanssa he miettivät usein työkeikoilla sienikirjan tekemistä.

Terhi toimii maahanmuuttajan tukihenkilönä ja tietää, miten vaikeaa arkisuomi on muualta tulleelle. Hän tietää myös, että monet maahanmuuttajat haluavat poimia sieniä mutta eivät oikein osaa. Siitä Terhi sai idean helpon suomen sienikirjasta. – Uskon, että kirja tulee tarpeeseen.

Kirjoittaminen on rakasta työtä. Helppo suomi on ihan omanlaistaan – se vaatii uudenlaista ajattelemista, selkeyttämistä ja karsimista.

– Toivon kirjalleni hyvää vastaanottoa. Kirja sopii selkoistetun suomen tarvitsijoille mutta myös aloitteleville sienestäjille ja vaikkapa lapsille.

Sienestä – helpon suomen sienikirjassa Terhi Friman esittelee yhdeksän sientä, jotka ovat kaikki hyviä ruokasieniä. Kirja kertoo, miten opit tuntemaan ja keräämään sieniä sekä sen, mitä ruokaa sienistä voi valmistaa.

Kirjan sienet ovat kantarelli, kangastatti, herkkutatti, voitatti, punikkitatti, kehnäsieni, suppilovahvero, keltahapero ja kangasrousku.

Kirjassa kerrotaan myös jokamiehenoikeuksista ja sienten käsittelystä.

Ruokaohjeet ovat Terhin testaamia ja hyväksi todettuja.

Terhi Friman Sienestä – helpon suomen sienikirja

Terhi Friman: Sienestä – helpon suomen sienikirja. Kirjan kansi Pekko Sang. Kirjan kuvat Antti Saraja.

 

Lisätietoja: metsaanmeni.fi

Kirjaa voi tilata: terhi@metsaanmeni.fi

Lue myös: Takaisin luontoon – elämyksiä kaikille aisteille

Kurkkaa myös Sydänmerkin ruokaohjeet-osio, josta voit eri hakusanoilla hakea mieleisiä ruokaohjeita.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi