Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Espoon Sydänmessut pyörivät vapaaehtoisvoimin

Espoon Sydänmessut pyörivät vapaaehtoisvoimin

Espoossa järjestetään Sydänmessut lauantaina 13.4. kymmenettä kertaa. Espoon sydänyhdistyksen järjestämä yli kuuden tuhannen kävijän tapahtuma ei olisi mahdollinen ilman runsasta sataa vapaaehtoista.

Cecilia Bergström, yhteisökehittäjä
Julkaistu 26.2.2019
Päivitetty 23.4.2019
– Yhdistyksessä pystyn käyttämään osaamistani sairastumisen ehkäisemiseen ja tukemaan ihmisiä omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisessa esimerkiksi järjestämällä luentoja, kertoo Maria. Sydänyhdistys on Marian mielestä tärkeä sairastuneille, sillä sieltä saa kavereita ja vertaistukea.

Hannu Niemelä ja Maria Paloheimo valmistelevat Sydänmessujen sisältöjä ja järjestämistä yhdistyksen alaisuudessa toimivassa messutyöryhmässä. Kahden vuoden välein järjestettävien messujen suunnittelu vie aikansa.

– Kun messut on järjestetty maaliskuussa, niin ryhdymme jo heti saman vuoden syksynä suunnittelemaan seuraavia, kertoo Hannu.

Voimaa vapaaehtoisuudesta

Vaikka messujen suunnittelu vie aikaa, ei työ paina vapaaehtoisia. – Tuntuu hyvältä, kun luennot ovat täynnä ja ihmiset saavat yhdistyksemme toiminnasta apua, sanoo Maria. Hän työskentelee Meilahden sairaalan sydänkirurgian teho-osastolla apulaisosastonhoitajana ja hoitaa vapaa-ajallaan vihannesviljelyksiä ja kahta kissaa miehensä kanssa.

Eläkkeellä oleva Hannu nauttii vapaaehtoistoiminnasta.

– Tässä pysyy itse ajan hermolla ja messut ovat mukavan nopeatempoinen ja joustavuutta vaativa tapahtuma, sanoo Hannu.

Monenlaisia tehtäviä

Mukava vapaaehtoisten yhteisö on tärkeä sekä Marialle että Hannulle.

– Sydänyhdistyksessä olen vain yksi vapaaehtoinen muiden joukossa. Porukassa ei kyräillä ja jokainen saa vapaasti sanoa sanottavansa, kertoo Maria. Hän työskentelee messujen aikana infopisteellä.

– Neuvon ihmisiä löytämään oikean luennon tai esittelypisteen, mutta tulee siinä samalla myös kuunneltua ihmisten tarinoita. Monella on suuri tarve jutella.

Hannun tehtävä on toimia ”luottomiehenä” messuilla ja yhdistyksen luennoilla. Hänen hommiinsa kuuluu muun muassa messujen kasausta ja purkua sekä järjestyksenvalvojan vastuita. Hannu alkoi käydä yhdistyksen ryhmässä vuosituhannen vaihteessa infarktin jälkeen ja liittyi jäseneksi pari vuotta myöhemmin.

Espoon sydänmessujen vapaaehtoinen Hannu Niemelä

– Messujen vapaaehtoisena ei tarvitse mitään erityistaitoja, eli ei kannata arastella. Meillä ei ole pääsyvaatimuksia, kertoo Hannu. Tehtävät ovat paljolti talkootöitä, kuten messukassien kasaamista ja pöytien kantamista.

Pyytämällä mukaan

– Päädyin luottomieheksi, kun toiminnanjohtaja Annukka Siro soitti ja pyysi mukaan, kertoo Hannu. Nykyään hän toimii myös yhdistyksen hallituksessa, samoin kuin Maria.

Myös Maria päätyi vapaaehtoiseksi toiminnanjohtajan otettua yhteyttä.

– Vuonna 1996 tai -97 lähdin vetämään sydänyhdistyksen ryhmää, sanoo Maria. Hänen työkaverinsa, sydänkirurgian teho-osaston silloinen osastonhoitaja, ehdotti Marian pyytämistä mukaan yhdistyksen toimintaan.

Sydänmessut palvelevat huikeaa määrää ihmisiä, mutta yhden kävijäryhmän tavoittaminen huolestuttaa sekä Hannua että Mariaa.

– Meidän on vaikea löytää kanavia, joiden kautta saisimme yhteyden nuoriin ja työikäisiin, sanoo Maria.

Vapaaehtoisena messuja rakentamaan

Messujen vapaaehtoiseksi kaivataan erityisesti työikäisiä toimijoita ja nuoria sairastuneita, jotka osaisivat järjestää itseään innostavaa toimintaa. Myös muita vapaaehtoisia otetaan ilolla vastaan.

– Vaikka messut uudistuvat jatkuvasti, tarvitsemme aina mukaan uutta verta, innostusta ja näkemystä, sanoo Maria. – Messut tehdään yhdessä, jokaisella on oma hommansa ja kellään ei ole liikaa töitä. Monella on järjestämisessä koko perhe mukana!

Espoon Sydänmessut järjestetään 13.4. klo 10–16 Espoon kulttuurikeskuksessa (Kulttuuriaukio 1, Tapiola). Vapaaehtoisena toimimisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä toiminnanjohtaja Annukka Siroon, toimisto@espoonsydanyhdistys.fi, puh. 050 4080 949.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi