Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Seurantakäynnit / INR-pikamittaus helpottaa Marevan-käyttäjien elämää

INR-pikamittaus helpottaa Marevan-käyttäjien elämää

Riihimäen terveyskeskuksessa aloitettiin INR-pikamittaukset neljä vuotta sitten. Sen jälkeen monen Marevan-lääkkeen käyttäjän elämänlaatu on parantunut.

Pauli Reinikainen
Julkaistu 24.4.2017
Päivitetty 29.3.2019
Sairaanhoitaja Tuula Appelberg mittaa Risto Nurmen veren INR-arvon.

INR-mittaus on hyytymisenestolääkettä Marevania käyttävien lähes jokaviikkoinen riesa. Mittauksessa selvitetään veren hyytyminen ja annetaan ohjeet lääkityksen jatkamiseen. Suurin osa potilaista mittauttaa arvonsa laboratoriotutkimuksessa, josta tulokset saa aikaisintaan seuraavana päivänä.

Joissakin terveyskeskuksissa on mahdollisuus päästä INR-pikamittaukseen, jossa testitulos, hoito-ohjeet ja seuraava ajanvaraus hoituvat 10 minuutin potilaskäynnin aikana. Mittaus tehdään pienellä laitteella, joka antaa verinäytteestä tuloksen parissa kymmenessä sekunnissa. Potilaiden kannalta pikamittaus on merkittävä parannus aikaisempaan käytäntöön.

Kaikki asiakkaat eivät kuitenkaan pääse pikamittaukseen. Kolmella ensimmäisellä mittauskerralla asiakkaalle tehdään rinnakkaistutkimus, jossa otetaan veriarvo INR-pikamittauksella ja tavallisella suoniverinäytteellä. Jos mittaustulosten ero on alle 0,4 yksikköä, kyseinen henkilö voi jatkossa käyttää vain pikamittausta. Pikamittaus ei sovellu henkilölle, jonka punasolurakenteessa on ongelmia.

– Pikamittauksen etuna on sekin, että hoitaja ja asiakas voivat keskustella arvon yllättävästä heittelystä. Pikamittauksessa käyvät ihmiset ovat selvästi motivoituneempia oman terveytensä hoitamisesta, Riihimäen terveyskeskuksen osastonhoitaja (vs.) Maarit Koskinen sanoo.

INR-pikamittauksessa käydään keskimäärin kerran kuudessa viikossa, mutta osa asiakkaista joutuu mittauttamaan arvon viikoittain.

Osa Marevania käyttävistä henkilöistä on suorittanut INR-ajokortin, jolloin heidät on koulutettu lääkityksen annostuksen säätelyyn. Ajokortin suorittaneet käyvät laboratoriossa INR-kokeessa.

– Kotimittaajat voivat itse säätää lääkkeen annostusta tiettyjen INR-arvojen välissä. Etu on tietysti se, että heidän ei tarvitse tulla terveyskeskukseen mitattaviksi. Tähän ryhmään pääsevät ne, jotka ovat riittävän motivoituneita ottamaan lisää vastuuta itsestään, Koskinen sanoo.

Tällä hetkellä kotimittausta rajoittaa INR-mittarin noin 500 euron hinta. Riihimäellä kotimittaajia on kymmenkunta. Kotimittarin käyttäjät on koulutettu mittarin käyttöön ja lääkeannostuksen säätelyyn.

INR-mittauksella selvitetään Marevan-lääkkeen pitoisuus veressä. Jos mittausarvo on korkea, verenvuotoriski kasvaa. Jos arvo on matala, vaarana on verisuonitukos.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi