Kokeilussa rytmihäiriön paljastava sovellus
Suomalaisvirolainen Beatscanner on sovellus, joka voi paljastaa sydämen rytmihäiriön.
Kirkkonummella asuva Jukka Huhtanen on käyttänyt sovellusta runsaan kuukauden ajan vaimonsa kanssa. Sepelvaltimotautia sairastavalle Huhtaselle sovellus on tuonut toivottua apua, sillä hänellä on ollut aikaisemmin yksi sydänkohtaus.
https://www.youtube.com/watch?v=3Mt0cR2ns5o
Beatscanner edustaa tämän hetken uusinta terveysteknologiaa, joka on lähes jokaisen mobiililaitteen käyttäjän ulottuvilla. Sovellusta voi käyttää iOS- tai Android-käyttöjärjestelmällä toimivalla älypuhelimella tai tabletilla, kunhan laitteessa on kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi. Ne löytyvät kaikista hieman kalliimmista älypuhelinmalleista. Sovellusta voi kokeilla ilmaiseksi, mutta kokeilujakson jälkeen se maksaa noin kymmenen euroa vuodessa.
Huhtasen mielestä Beatscannerin parasta antia on sen käytön helppous. Sovellus neuvoo kuvallisesti, mihin asentoon käyttäjän tulee asettua. Tämän jälkeen mittaus käynnistetään painamalla kosketusnäytöllä olevaa sinistä ympyrää. Mittaus kestää noin 15 sekuntia. Laitteen on oltava mittauksen ajan rintalastan tai kylkiluun päällä ja siinä on oltava verkkoyhteys.
Punainen väri paljastaa riskin
Sovelluksen perusteella voi tehdä alustavia päätelmiä sydämen terveydestä. Mittauksen jälkeen esitettävä asteikko näyttää havainnollisesti, miten tasaista syke on mittaushetkellä. Jos neula nousee punaiselle osuudelle, on syytä olla huolissaan. Sovelluksen mittausraportit voi lähettää hoitavalle lääkärille, jolloin niistä voi olla hyötyä diagnoosin tekemisessä. Halutessaan tulokset voi jakaa sosiaalisen media palveluissa kuten Facebookissa.
Huhtanen tekee mittauksen useita kertoja päivässä. Hänen mukaansa mittaus tukee hyvin vallitsevaa omaa tuntemusta sydämen toiminnasta.
– Olen ollut vaimon kanssa tyytyväinen, mutta erilaisten käyrien tulkitseminen on maallikolle hieman vaikea tehtävä. Varsinkin EKG-käyrä kaipaisi jonkinlaista ammattimaisempaa tulkintaa.