Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Onko sinulla muistoja Uriah Heepistä?

Onko sinulla muistoja Uriah Heepistä?

Brittiläinen hard rock -yhtye Uriah Heep esiintyi Ruisrockissa kaksi kertaa: 1972 ja 1978. Muistan, että ajatus lähtemisestä Turkuun oli houkutteleva, mutta olisi vaatinut aivan liian paljon rohkeutta uhmata vanhempien mielipidettä: Mokomat pilvijuhlat - ei tule kuuloonkaan! Niin jäivät kuulematta livenä July Morning, Easy Living, Lady in Black ja monta muuta ihanuutta.

Eeva-Riitta Piispanen
Julkaistu 11.3.2014
Päivitetty 7.9.2018
Ken Hensley on Sydämestään kiitollisen miehen, Trevor Hensleyn veli. Kuva Trevor Hensley

Oli tyydyttävä kesäduunista saaduilla rahoilla ostamaan LP-levyjä. Siitä saivat ymmärtämättömät vanhemmatkin osansa, kun huoneessani soi Uriah Heep kovaa ja korkealta – aina uudestaan ja uudestaan.

Jos olisin silloin tiennyt, että neljä vuosikymmentä myöhemmin olen sähköpostikirjeenvaihdossa UH:n kosketinsoittaja-vokalisti-säveltäjä Ken Hensleyn kanssa, olisi elämä teininä voinut olla sietämättömän kepeää ja huoletonta. Kateellisten kavereiden joukko olisi ollut valtaisa. Olisin ollut jotain – Really Something, oman kouluni kermaa.

Nyt 68-vuotias Ken naureskeli ajatukselleni, että ehkä vielä kuitenkin säväytän jokusen rokkivaarin ja -mummon uudella tuttavuudellani. Meidäthän lopulta yhdisti Sydän.

Alkuperäinen Uriah Heep, jolle Ken 70-luvulla sävelsi yhtyeen suurimmat hittibiisit ja jossa hän soitti ja lauloi, nautti suurinta suosiotaan tuolloin Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Suomessa yhtyeen albumit olivat myydyimpien listoilla jo 70-luvun alussa. Uriah Heepille syntyi erityinen side Suomeen, joka on vieläkin voimissaan. Suomessa toimii Uriah Heep Suomi Finland ry, jonka verkkosivuilta,www.uriah-heep.fi , löytyy diskografiaa, kuvia, audio- ja videolatauksia ynnä muuta mielenkiintoista – eläkepäivien ratoksi.

Kenin mukaan suomalaiset Uriah Heepin ystävät ovat maailman uskollisimpia. Hänellä on edelleen paljon hyviä ystäviä Suomessa.

Ken kertoo avoimesti, että hänellä oli 90-luvulla sydäninfarkti. Hän asui tuolloin Amerikassa ja on sitä mieltä, että sikäläinen yksityisvakuutukseen perustuva järjestelmä pelasti hänet. Saadakseen jatkoa vakuutukselleen, hänen oli käytävä puolivuosittain terveystarkastuksissa, missä hänen sydänongelmansa ilmenivät. Ken epäilee, että muutoin hänen ei olisi tullut sitä tehtyä.
– Sydänsairaus on meillä sukurasite. Sekä äidillä että isällä oli sydänongelmia. Veljeni Trevor sairastui vakavalla tavalla vuosi sitten Helsingissä.
– Rock-tähtenä elämäntapani olivat kaukana terveellisistä, Ken sanoo. – Olen kiitollinen terveystietoiselle vaimolleni, että elän ja voin hyvin. Olen terveellisen elämän puolustaja ja jopa laulan siitä, missä ikinä esiinnynkin. Pidän huolta itsestäni ja saan edelleen tehdä luovaa työtä, olen tuottelias ja esiinnyn jatkuvasti.

Yhtyeen nimi, Uriah Heep, keksittiin Charles Dickensin romaanista vuonna 1970, jolloin oli kulunut 100 vuotta kirjailijan kuolemasta. Romaanissa Uriah Heep on vastenmielinen, luihu ja nöyristelevä heppu. Juuri sopiva olento lainatakseen nimensä hard rock -yhtyeelle, josta tuli romaanihenkilöä kuuluisampi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi