Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Palveluita sairastuneelle / Teuvalla tempaistaan yhdessä

Teuvalla tempaistaan yhdessä

Teuvan sydänyhdistys on hyvä esimerkki aktiivisesta yhdistyksestä, joka on jo vuosia tehnyt yhteistyötä paikkakunnan muiden yhdistysten kanssa.

Outi Rantala
Julkaistu 11.1.2018
Päivitetty 9.5.2019
Tietoista liikettä voi harjoitella myös ryhmässä.

– Yhteistyöllä saadaan paljon aikaan. Siitä on etua, että moni sydänyhdistyksen jäsen toimii muissa piireissä, niin tavoitamme väkeä hyvin, Teuvan sydänyhdistyksen puheenjohtaja Katri Honkilahti tuumaa.

Eräs sopiva järjestöjen yhteistyön muoto on tapahtumien järjestäminen. Viime syksynä tällainen järjestöjen yhdessä toteuttama tapahtuma kokosi kymmeniä eri-ikäisiä teuvalaisia Pappilankankaan ulkoilumaastoihin.

Ulkoilupäivä on jo vuosien ajalta sydänyhdistyksen jäsenille tuttu syystapahtuma, joka on kulkenut Sydänpäivän nimellä ja johon on osallistunut muutama muukin yhdistys. Laajennettu versio tapahtumasta toteutettiin nyt Suomi 100 -ohjelmaan liittyen usean järjestön, muun muassa MLL:n Teuvan yhdistyksen, Diabetesyhdistyksen, Invalidiyhdistyksen ja perinneyhdistyksen yhteistyönä. Työrukkasena oli Teuvan sydänyhdistyksen hallitus ja Kaisu Viljanmaa.

– Neuvokas perhe kouluikäisille tuli tapahtumassa myös tutuksi, Honkilahti kertoi.

Kukin voimiensa mukaan

Kuulaassa syyssäässä kelpasi lenkkeillä upealla mäntykankaalla. Maastoon lähdettiin omien voimien mukaan.

– Lenkkeilyreiteissä on valinnanvaraa. Sydänyhdistys on merkinnyt alueelle pysyvän opastetun Luonto-kuntosalin. Pyrkimyksenä on edistää omatoimista liikuntaa ja kannustaa ihmisiä huolehtimaan näin omasta sydänterveydestään.

Tapahtuma sai hyvän vastaanoton. Erityisesti ihmiset pitivät vapaamuotoisuudesta: sai liikkua vapaasti ja tapahtuma sopi eri-ikäisille ihmisille lapsista ikäihmisiin.

– Lisäksi yhdistys pääsi tuomaan toimintaa tutuksi ja tekemään yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa, Honkilahti iloitsee.

Halimamma paikalla

Kaisu ja Veikko Viljanmaa olivat järjestäneet tapahtuman ruokapuolen. He ylläpitävät urheiluseura Teuvan Rivakan hiihtomajaa Pappilankankaalla.

Tapahtumaa varten punaiseen halisydän-asuun pukeutunut Kaisu Viljanmaa halasi kaikkia, jotka astuivat hiihtomajan ovesta.

– Kyllä kaikki ovat tähän mennessä antaneet halata, vaikka en tietenkään siihen ketään pakota, hän nauraa iloisesti.

Hän on ollut sydäntoiminnassa mukana muutaman vuoden ja vetää hengellistä kerhoa yhdessä puheenjohtajan kanssa.

Toivottua toimintaa

Teuvan sydänyhdistys pyrkii toteuttamaan toivomuksia, joita jäsenet ja paikkakuntalaiset esittävät.

– Talvella jatkuu sydänjumppa, joka on tosi suosittu. Joka keskiviikko noin kolmisenkymmentä henkilöä osallistuu jumppaan. Hengellinen kerho kiinnostaa myös useita. Se on ihmisläheinen hetki kerran kuukaudessa. Otamme Kaisun kanssa ihmiset vastaan halaten.

Syksyllä 2018 yhdistys toteuttaa yhdessä Suomen ladun kanssa Nuku yö ulkona -tempauksen.

– Se on uutta ja toteutamme sen avoimin mielin, mitä se sitten tuokin. Yhdistyksemme on idearikas ja kaikki saadaan nopealla aikataululla järjestymään, Honkilahti kehuu väkeään.

Vuoden aikana on tulossa myös Unelmien liikuntapäivä, Vie vanhus ulos -päivä ja Torikahvila. Linja-auto täyttyy aina nopeasti, kun teuvalaiset lähtevät piirin järjestämiin tilaisuuksiin.

– Tietenkin meillä, kuten muissakin yhdistyksissä, aktiiviväestö ikääntyy ja tarvitaan uusia jäseniä. Yhteistyöverkostojen kautta olemme saaneet myös nuorempia mukaan.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi