Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Timo nousi sohvalta ja paino putosi

Timo nousi sohvalta ja paino putosi

Painopudotus vaati liikunnan lisäämistä ja ruokavalion tarkastamista. Nyt Timo Peedu iloitsee kevyemmän olon tuomasta mielihyvästä.

Soili Soisalo, Ulla-Maija Hänninen
Julkaistu 29.1.2015
Päivitetty 7.9.2018
Timo Peedu on tyytyväinen, kun sai normaalipainon myötä iloisen mielen ja paljon uutta energiaa.

Timo Peedu on 59-vuotias helsinkiläinen graafikko. Hän havahtui vyötärönympäryksen kasvuun käydessään viime vuoden keväällä työterveyslääkärin tarkastuksessa. Veren sokeriarvot olivat normaalin ylärajoilla, ja lääkäri varoitti kakkostyypin diabeteksen vaarasta. Ylipainoa oli päässyt kertymään parikymmentä kiloa usean vuoden aikana, vaikka Timo kulki työmatkat pääsääntöisesti pyörällä. Muuta liikuntaa hänelle ei juuri kertynyt, työpäivä kului päätteen ääressä, iltaisin hän viihtyi usein sohvalla televisiota katsoen.

– Silloin tuli myös usein syötyä liian monta iltapalavoileipää, Timo kertoo.

Lääkärin mukaan kymmenen kilon painonpudotus korjaisi sokeriarvot, joten Timo ryhtyi toimeen. Hän otti päiväohjelmaansa lisää liikuntaa, ensin voimaharjoittelua, sitten lisäksi reipasta kävelyä ja kesän tullen myös juoksua. Timolle kertyy edelleen noin kymmenen tuntia hikiliikuntaa viikossa. Hänestä liikunnan lisääminen ei tuntunut vaikealta, kunto koheni nopeasti entisellä juoksun harrastajalla.

Myös ruokavaliota tarkistettiin. Säännöllinen aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala kuuluivat edelleen päivän ohjelmaan, mutta nyt Timo tarkisti määriä:

– Ei enää valtavia annoksia lounasravintolan buffetpöydästä, ei myöskään kotiruuan santsausta päivällisellä.

Aluksi Timo jätti myös kaikki pullat, jälkiruuat, makeiset ja naposteltavat koskematta. Onnekseen hän on aina pitänyt salaateista, kasvisruuasta ja hedelmistä. Paino alkoikin pudota suorastaan pikavauhtia.

Kun elämäntapojen säädöstä on kulunut kahdeksan kuukautta, Timon olemus on muuttunut reippaaksi, iso maha on sulanut pois ja paino on normaalilukemissa. Hän iloitsee kevyemmän olon tuomasta mielihyvästä:

– Joskus ei viitsisi lähteä pimeänä iltana lenkille, mutta siellä kyllä päivän karstat lähtee. Olen huomannut, että liikunta kohentaa mielialaa ja tekee minut muutenkin energisemmäksi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi