Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Shawn Huff – ensirakkautena pallopelit

Shawn Huff – ensirakkautena pallopelit

Entinen ammattilaiskoripalloilija Shawn Huff osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Tanssi opetti hänelle paljon, mutta pallopelit vievät edelleen voiton.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 2.4.2024
Anna Kara kuvasi Shawnin Vuotalossa Helsingin Vuosaaressa.

Suomen koripallomaajoukkueen entinen kapteeni Shawn Huff, 39, haastoi itsensä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

– Alku oli jännittävää ennen kuin pääsin harjoitusrytmiin mukaan. Ja se piste mistä lähdin, kun minulla ei ollut tanssitaustaa.

Hänen mielestään mahtavin tunne oli live-­lähetykset.

– Kun saat 90 sekuntia aikaa, irtaudut omasta itsestäsi ja sitten vain suoritat liikesarjat. Keho soljuu tanssin läpi ja vie seuraavaan askeleeseen ja seuraavaan liikesarjaan.

– Suurin ero tanssin ja koripallon välillä on, että tanssilattialla ei ole ketään, joka yrittää estää sinua tanssimasta. Koripallossa kilpailuelementti luo kaaoksen. Tanssissa harjoittelet ensin liikkeet ja sen jälkeen sinun pitää rentoutua ja näyttää siltä, että se on mahdollisimman sulavaa.

Shawn Huffin mielestä tanssissa vaikeus tulee kehon hallinnasta ja suorituksesta kokonaisuudessaan. Kun pikkurillistä varpaisiin asti jokainen liikerata on harkittu ja löytyy syy, miksi liikkeet tehdään tietyllä tavalla. Tanssissa jokaisella liikkeellä on merkitys.

Tanssi oli hänelle myös omien rajojen, hermojen ja jännityksen käsittelyn testaamista.

– Koripallossa sinulla on päämääränä laittaa pallo koriin tai pysäyttää vastustajan eteneminen sääntöjen puitteissa. Pelatessa sallitaan enemmän vapauksia, ja jokainen pelaa omalla tyylillään. Meillä on historiasta opitut tyylit, jotka ovat tehokkaita. Niitä kannattaa käyttää.

Koripallossa entistä kapteenia kiehtoo se, kun monta ihmistä pelaa kentällä yhtä aikaa ja vastustajat tekevät kaikkensa estääkseen toista joukkuetta hankkimasta pisteitä. Tanssi taas opetti täydellistä kehon hallintaa, ja hänen kokemuksensa mukaan tanssi voisi auttaa monia urheilijoita lajissa kuin lajissa.

Huff nautti tanssimisesta, mutta miehen sisäinen kilpailijani kaipaa vastustajaa, ketä vastaan pelata.

Pelit ovat hänelle ensirakkaus.

– Se miten pelaan jotain vastaan, se keskinäinen mielten ja kroppien taistelu. Pallot tuntuvat olevan minun juttuni, marraskuussa tenniksen aloittanut Huff kertoo.

Liikkeellä joka päivä

Shawn Huff kävelee lähes joka päivä.

– Päivittäinen liikkuminen on jäänyt päälle urheilu-urasta mutta myös sen takia, että urheilu-­ura oli niin rankka. Jos pidän hirveästi taukoa, kehoni ei kestä sitä. Se on niin tottunut liikkumaan. Liikkuminen on osa arkeani, fyysisen ja henkisen hyvin­voinnin takia.

Shawn Huff

Helsinkiläinen Shawn Huff pelasi koripalloa maajoukkueessa vuosina 2003–2022.

1 – Koripallomaajoukkueen kapteenina olo opetti todella paljon ryhmän johtamisesta. Ennen kaikkea se opetti minua tutkiskelemaan itseäni ihmisenä. Kuinka minä johdan ja minkälainen vaikutus tekemisilläni on ryhmään niin, että otan huomioon ihmiset ympärilläni. Nykyään autan poikani joukkueen valmentajaa, minkä kiireiltäni ehdin.

2 – Minulla on kasvispainotteinen ruokavalio. Tammikuun olen ollut mukana vegaanihaasteessa ja se näkyy ruoka­valiossa.

3 – Tärkein elämässä oppimani on, että olen oppinut erottelemaan asiat, mihin voin vaikuttaa ja mihin en voi vaikuttaa. Toiseksi tärkein on, että olen oppinut päästämään irti niistä asioista, mihin en voi vaikuttaa ja vaikuttaa niihin asioihin, mihin voin.

Tutustu sydan.fin liikuntavinkkeihin

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi