Treffeille teatteriin
Lahdessa kokeillaan uutta teatterikäynnin konseptia: ryhmätreffejä Teatterikavereiden kanssa.
Idean kehitti Avoimen näyttämön suunnitteluryhmä ohjaaja Saana Lavaste, tuottaja Saara Rautavuoma ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirén. Miksi, Lahden kaupunginteatterin Avoin näyttämö -hankkeen tuottaja Saara Rautavuoma?
– Idea syntyi keväällä 2015 osana Lahden kaupunginteatterin Avoimen näyttämön toimintaa, jonka yhtenä tavoitteena on eri tavoin osallistaa lahtelaisia teatterin toimintaan.
– Halusimme luoda toimintamuodon, jossa he pääsisivät tutustumaan myös esitysten valmistamiseen ja niiden tekijöihin, kulissien takaiseen elämään ja teatterin toimintaan laajemmin kuin mikä näkyy näyttämöltä yleisölle. Tavoitteena on antaa kavereille mielekäs ja uudenlainen teatteriharrastus sekä samalla luoda eritaustaisten ja -ikäisten teatterista kiinnostuneiden verkosto teatterin lähettiläiksi, yhdenlaisiksi kokemusasiantuntijoiksi sekä jo olemassa olevalle yleisölle että muille lahtelaisille.
Pilottijoukolla alkuun
Kymmenen teatterikaverin pilottijoukko aloitti syksyllä 2015. Mukana on sekä alle 20-vuotiaita opiskelijoita, työelämässä mukana olevia kuin eläkeläisiäkin, on miehiä ja naisia.
Yhteisissä aloitustapaamisissa kaverit tutustuivat toisiinsa, Lahden kaupunginteatterin toimintaan sekä syvällisemmin kahteen teatterin kevään ensi-illoista – Pelko jäytää sielua ja Evakkotytön tarina. Lisäksi perehdyttiin ryhmätreffien vetämiseen.
Teatterikaveruus edellyttää ainoastaan kiinnostusta teatteriin – sekä tietysti mahdollisuutta sitoutua yhteisiin tapaamisiin ja ryhmätreffien vetämiseen. Ennakkotietämystä teatterista tai aiempaa suhdetta Lahden kaupunginteatteriin ei edellytetä.
– Ryhmätreffit tarjoavat kenelle tahansa Lahden kaupunginteatterin esitykseen lipun ostaneelle katsojalle mahdollisuuden jakaa teatterikokemus yhdessä teatterikaverin ja muiden ryhmätreffeille osallistuvien kanssa.
Yhteinen hetki
On katsojia, jotka haluavat ottaa laajastikin selvää esityksen tapahtumista, sen tekijöistä tai jopa teoksen taustasta ennen teatterikokemusta. Koska Ryhmätreffit käsittää aina yhteisen hetken, jolla eri tavoin taustoitetaan tulevaa esitystä, ne vetoavat varmasti heihin.
– Teatterilla on nykyaikana paljon haastajia. Kun vaihtoehtoja on enemmän, myös tavat kuluttaa vapaa-aikaa muuttuvat ja monipuolistuvat, ja tällöin yksittäisen tekijän – kuten teatterin – merkitys saattaa pienentyä. Uskon kuitenkin, että edelleen on ihmisiä, joilla on tapana käydä asuinpaikan teatterissa koko perheen yhteisenä tapahtumana ja arjen juhlana. Empiirisen kokemukseni mukaan kulttuurikokemusten jakaminen ystävien kanssa ei tunnu olevan katoava luonnonvara.
– Teatterin ammattilaisina tietysti toivomme, että mahdollisimman moni edelleen jatkaa teatterissa käyntiä tai löytää kokonaan uutena asiana teatterin imun – ja yhdellä tavalla teatterikaverit ja ryhmätreffit voivat auttaa tässä. Poistamalla esimerkiksi sosiaalisia esteitä teatterikäynniltä, jos ei vaikka ole ketään, jonka kanssa tulla teatteriin, ja yksin ei haluaisi lähteä.
Halu oppia ja osallistua
Teatterikaveri Raila Hagström, miksi lähdit mukaan Teatterikavereihin?
– Renessanssi-ihmisenä minusta on kiva tutustua, oppia ja osallistua jos jonkinlaiseen ja kaikkeen. Uteliaisuuttani menin mukaan Avoimelle näyttämölle ja sitä tietä teatterikavereihin.
– Teatterihan vetoaa elämykseen, ja teatterikaverina voin alkusessiossa tempautua tunnelmaan jonkun kanssa yhdessä. Lisäksi olen saanut katsella teatteria kulissien takaa ja nähnyt ja kokenut kuinka kiehtovaa teatterityö on.
– Karjalaisena valitsin ensimmäiseksi ryhmätreffi-illakseni Eeva Kilven sota-ajan muistelmiin pohjautuvan Evakkotytön tarinan. Katsottuani ennakon luin kiinnostuneena kaikki hänen evakkoaiheiset romaaninsa. Nämä sekä teatterikavereille järjestetty oma perehdytys teoksen sisältöihin toivat tarinan lähemmäksi sydäntä ja siten esitysillan kokemukseen lisää teatterin taikaa.
– Ensimmäiset ryhmätreffitapaaminen oli erittäin onnistunut ja keskustelu pulppuili tiedosta kokemuksiin. Sekin oli kivaa, että kaveritoiminta toi treffeille mukaan sellaisen yleisön edustajan, joka ei vuosikymmeniin ollut käynyt teatterissa.
Teatterin uusi toimintamuoto
Entä mikä on Avolava, tuottaja Saara Rautavuoma?
– Avolavaksi nimetty Lahden kaupunginteatterin Avoin näyttämö käynnistyi vuoden 2015 alusta teatterin uutena toimintamuotona, jolla pyritään avaamaan teatterin ovia kumpaankin suuntaan – ottamaan lahtelaisia monipuolisemmin mukaan teatterin toimintaan sekä jalkauttamaan teatterin toimintaa ulos teatteritalosta. Lahden kaupunginteatterin Avoin näyttämö on laaja kokonaisuus erilaisia toimintatapoja, joiden päämääränä on luoda, syventää ja monipuolistaa teatterin ja yleisön, alueen asukkaiden ja alueen toimijoiden välistä suhdetta ja yhteistyötä.
Mikä puolestaan on Avoin näyttämö?
– Avoin näyttämö on ohjaaja Saana Lavasteen, tuottaja Saara Rautavuoman ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Kati Sirénin vapaassa ammattiteatterissa Teatteri 2.0:ssa kehittämä konsepti, jota testataan ensimmäistä kertaa käytännössä osana Lahden kaupunginteatterin toimintaa vuosien 2015-2016 ajan. Teatteri 2.0:n ja Lahden kaupunginteatterin yhteisen pilottihankkeen tavoitteena on luoda edellytykset pysyvälle Avoimen näyttämön toiminnalle Lahden kaupunginteatterissa.