Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Vertaistukea sepelvaltimotautia sairastaville

Vertaistukea sepelvaltimotautia sairastaville

Tapani Hakkaraisen sydäntä lähellä on vertaistuki. Nykyään hän on ylläpitää vertaistukiryhmää Facebookissa ja on mukana Tulppa-ryhmissä.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 13.3.2024

Facebookissa toimii viisi Sydänliiton vertaistukihenkilöiden ylläpitämää vertaistukiryhmää. Yksi niistä on Sepelvaltimotautia sairastavat.

– Parasta Facebookin vertaistukiryhmässä on se, että siellä on helppoa ilmaista tuntojaan, mielialojaan ja ongelmiaan, ryhmän ylläpitäjä Tapani Hakkarainen kertoo.

Ylläpitäjinä Hakkaraisen kanssa toimivat Päivi Tamminen ja Jyrki Kirkkomäki.

Facebook-ryhmässä kerrotaan omia kokemuksia erilaisista oireista, mitkä oireet ovat johtaneet tutkimuksiin ja sepelvaltimotaudin toteamiseen. Kokemukset toimenpiteistä voivat olla hyvinkin erilaisia. On toivoa antavia selviytymistarinoita, tarinoita kuntoutumisesta, lääkityksen tehosta ja mielialasta.

– Lääkitykseen liittyvistä kokemuksista käydään paljon keskusteluita, mahdollisista haittavaikutuksista ja niin edelleen. Näihin ei tietenkään voi antaa mitään ohjeita, vaan yleensä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan lääkäriin, Hakkarainen kertoo.

Ryhmä liittää ihmisiä yhteen yhteisten kokemusten kautta. Samalta paikkakunnalta saattaa löytyä ryhmästä henkilö, jonka kanssa ruvetaan vaikka ulkoilemaan yhdessä tai käymään silloin tällöin pullakahveilla tarinoimassa.

Vertaistukiryhmän koko kasvaa hyvää vauhtia

Tapani Hakkarainen kysyi muutama vuosi sitten Sydänliitosta, olisiko mahdollista perustaa Facebookiin ryhmä sepelvaltimotautiin sairastuneille. Vielä silloin ei löytynyt kuitenkaan muita ylläpitäjiä.

– Vuoden 2023 alussa minuun otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että Jyrki Kirkkomäen ylläpitämä yksityinen ryhmä siirtyisi Sydänliiton ylläpitämäksi ja haluaisinko lähteä mukaan yhdeksi ylläpitäjäksi. Siinä vaiheessa jäseniä oli reilut 100 ja tällä hetkellä jäseniä on 503.

Hakkarainen asuu Mikkelissä, on Mikkelin seudun sydänyhdistyksen jäsen ja toimii myös yhdistyksen hallituksessa. Vertaistukitoiminnassa hän on tiiviisti mukana — erityisesti Tulppa-ryhmissä Mikkelin Keskussairaalassa, mutta myös etänä muille paikkakunnille.

Sydänyhdistykseen hän liittyi vuonna 2017 sen jälkeen, kun hänelle tehtiin pallolaajennus.

–  Noin kerran vuodessa olen osallistunut vertaistukihenkilönä sopeutumiskursseille Kunnonpaikassa Kuopiossa.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi