Hyppää sisältöön

Virve-mummin luona ei ole kiire mihinkään

Virve ”Vicky” Rosti tunnetaan energisestä esiintymisestään. Omaääninen punapää on säkenöivä yhdistelmä herkkyyttä ja voimaa. Mummina hän haluaa tarjota läsnäoloa ja rauhaa. – Isovanhemman ei tarvitse olla mikään huvipuisto.

Marika Rosenborg, Selina Ala-Nikkola
Julkaistu 10.3.2015
Päivitetty 10.9.2018

Keikkamuusikon arki tuli tutuksi Virve Rostille jo pienenä tyttönä. Koko elämänsä pääkaupunkiseudulla eläneen Rostin isä soitti bassoa ja lauloi iskelmäbändissä. Musiikki oli vahvasti läsnä koko perheen elämässä. Ammattimuusikon ura oli haavelistalla ykkösenä Virvellä pienestä pitäen. Niinpä hänelle oli luontevaa kokeilla omia laulajan siipiään 16-vuotiaina, jolloin hän päätti osallistua Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailuihin. Voiton jälkeen oli edessä kesäkiertue Dannyn kanssa. Vuotta myöhemmin 1975 julkaistiin Rostin ensi-levy ”Vicky” ja ura hurahti voimakkaasti käyntiin.

Yhdeksänkymmenluvun alusta saakka Rosti on keikkaillut Menneisyyden Vangit -bilebändin kanssa ja tehnyt omia sooloprojekteja. Nyt Rosti on ollut viihdetaivaan huipulla jo neljäkymmentä vuotta, eivätkä 56-vuotiaan naisen haaveissa ole vieläkään eläkepäivät. Viimeisimpänä albumina ilmestyi viime vuonna paljon kiitosta saanut Pitkästä aikaa. Levyn tuottaja Matti Mikkola on myös Pepe Wilbergin Saimaa-albumin takana.

Kotiäitiys – sydämen valinta

Virve tapasi lastensa isän 17-vuotiaana. Naimisiin mentiin kolmen vuoden seurustelun jälkeen. Rosti halusi ison perheen ja kotiäitiys vei voiton keikkaelämästä kymmeneksi vuodeksi. Yleisö ei kuitenkaan häntä unohtanut. Euroviisukarsintoihin vuonna 1987 Rosti lähti omien sanojensa mukaan ”käymään”, mutta ottikin yllätyksekseen voiton kotiin. Sata salamaa osoitti, että vahva tulkitsija oli yhä voimissaan. Euroviisuihin Vicky otti nuorimmaisen mukaan, vauva nukkui takahuoneessa äidin esiintyessä lavalla miljoonayleisölle.

Vuodet keikkamuusikkona ovat opettaneet organisoimaan. Vaihtuvat tilanteet ja kirjava kalenteri vaativat sopeutumista ja tarvittaessa nopeitakin päätöksiä, samanlaisia johtamistaitoja kuin suuren perheen äidillä.

– Viihdyin kotiäitinä pitkään. Se oli oma valintani, johon vaikuttivat omat hyvät muistoni lapsuudesta – minuakin hoidettiin lapsena kotona. Sain tarvittaessa apua lähellä asuvalta äidiltäni, johon minulla on aina ollut läheiset välit. En kaivannut nopeasti takaisin hektiseen keikkaelämään. Nautin kotiäitiydestäni. Perhe oli ja on minulle yhä tärkeä.

Helposti lähestyttävä mummi

Rostista tuli mummi 48-vuotiaana. Nyt lapsenlapsia on jo viisi. Koko perhe kokoontuu kerran kuussa mummilaan ”family dinnerille” jakamaan kuulumisia ja nauttimaan Virven loihtimista teemallisista päivällisistä. Ison pöydän ääressä istuvat Virven lisäksi avomies, lapset, lasten puolisot ja lapsenlapset.

– Nautin ruoanlaitosta ja otan mielelläni pienetkin lapset mukaan aterian valmistamiseen. Haluan olla helposti lähestyttävä, rento mummi, jolla ei ole kiire mihinkään.

Virve Rostin omat lapsuuskesät kuluivat usein Etelä-Hämeessä äidin vanhempien luona.

– Mummolan tunnelma oli hyväntuulinen ja rauhallinen. Kaappikello tikitti taustalla kun päivä kului verkkaisesti eteenpäin. Haluan välittää samaa fiilistä nyt itse vuorollani. Pyrin kiireettömyyteen ollessani lastenlasteni kanssa. Ei isovanhempien tehtävä ole ylläpitää jatkuvaa huvipuistomeininkiä.

Seniorizumbasta ja golfista arjen voimaa

Muusikon työ on fyysistä ja jatkuva esilläolo vaatii myös ulkonäöstä huolehtimista. Palautumiseen taas tarvitaan lepoa ja rentoutumista. Rosti hoitaa kehoaan ja mieltään yhdistämällä liikunnan ja hyvän seuran. Rakkain urheiluharrastus on ollut jo kahdenkymmenen vuoden ajan golf, jossa yhdistyvät sosiaalisuus, hauskanpito, haastavuus ja kilpailuhenkisyys.

– Peli vaatii täyttä keskittymistä ja läsnäoloa. Siksi viheriöllä unohtuvat hyvin arjen harmit ja haasteet. Golf on eräänlaista liikunnallista mindfullnesia.

Golfkauden ulkopuolella Virve käy kehonhallintaa ja lihaksistoa kehittävässä fustra-harjoittelussa ja seniorizumbassa, jota hän harrastaa äitinsä kanssa. Näin naiset pääsevät samalla vaihtamaan kuulumiset.

– Salissa kaikuvat menneen maailman hitit ja tunnelma on aivan mahtava, Vantaalla asuva Rosti kehuu lähiliikuntapaikkaansa.

Kohtuus kaunistaa

Ruokaan Virvellä on mutkaton asenne: mahdollisimman terveellistä ja mahdollisimman hyvää. Erilaisia dieettejä elämänsä varrella kokeillut artisti uskoo nykyään kohtuuseen kaikessa. Alkoholi kuuluu juhlahetkiin ja kokonaan tipattomia kuukausia ovat tämän naisen kalenterissa kaikki t-kirjaimella alkavat: tammikuu, toukokuu ja kyllä, tsyyskuu.

Rostin elämänasenne on myönteinen. Hän haluaa myös edistää lähimmäistensä hyvinvointia omalla esimerkillään.

– Ajattelen niin, että ilo jaetaan kaikkien kesken, suru surraan yksinään.

Ilottelun Virve Rosti jakaa usein nuoruusvuosina muodostuneen naisjenginsä ”kurppien” kesken. Jo kurppien ajatteleminen saa laulajan hymyilemään ja hymy leviää vielä entisestään kun hän kertoo, kuinka toinen sukupolvi, kurppien tyttäret, ovat muodostaneet oman pikku-kurpat-ryhmänsä. Rostin perheen yhteisöllisyyteen ja huolenpitoon perustuva arvomaailma jatkuu myös uudessa sukupolvessa.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset