Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Anna Rikala: Vain saman kokenut tietää miltä se tuntuu

Anna Rikala: Vain saman kokenut tietää miltä se tuntuu

Vertaistukea on saatavilla monenlaisiin elämänvaiheisiin ja -tapahtumiin, esimerkiksi lasten kasvuvaiheisiin, perhe- ja parisuhdemuutoksiin, eläkkeelle jäämiseen. Ja tietenkin sairastumiseen liittyvistä tunteista ja kokemuksista sekä sairastumisen aiheuttamista elämänmuutoksista juttelemiseen, Anna Rikala kirjoittaa blogissaan.

Anna Rikala, vertaistuen asiantuntija
Julkaistu 24.8.2023

Istuin kahvilan pöydässä ja jännitin. Olin ottanut yhteyttä minulle aiemmin tuntemattomaan henkilöön, koska halusin jutella elämääni tulleista muutoksista samankaltaista kokeneen kanssa. Olimme sopineet tapaamisen puhelimessa. Hän tuli, alkuun ehkä vähän takeltelin, mutta juttu lähti kuitenkin liikkeelle. Vähän ajan kuluttua tajusimme toisiamme jo siitä kuuluisasta puolesta sanasta. Aloin kokea, etten ole yksin välillä hankalaltakin tuntuvien tunteideni kanssa. Sain purkaa mielessäni vellovia ajatuksia ja sain uudenlaista näkökulmaa niihin.

Olen kokenut vertaisuutta ja vertaistukea ystävien ja tuttavien kanssa. Koin myös syvää yhteyttä ja helpotusta tämän yhdistyksen kautta löytämäni vertaistukihenkilön kanssa. Vertaistukihenkilö osasi kuunnella sopivan etäisyyden päästä, poimia tarinastani oleellisia asioita, kysyä oikeita kysymyksiä, kertoa miten hän oli toiminut, mikä häntä oli auttanut ja tukenut.

Vertaistukea on saatavilla

Suomessa on paljon erilaisiin teemoihin kiinnittyviä järjestöjä ja yhdistyksiä. Vertaistukea on saatavilla monenlaisiin elämänvaiheisiin ja -tapahtumiin, esimerkiksi lasten kasvuvaiheisiin, perhe- ja parisuhdemuutoksiin, eläkkeelle jäämiseen. Ja tietenkin sairastumiseen liittyvistä tunteista ja kokemuksista sekä sairastumisen aiheuttamista elämänmuutoksista juttelemiseen.

Sydänliitolla on paljon eri-ikäisiä, eri elämäntilanteissa olevia vertaistukihenkilöitä, itse sydänsairastuneita ja sairastuneiden läheisiä. Vertaistukihenkilön kanssa voit jutella puhelimessa tai tavata, jos asutte lähekkäin. Vertaistukiryhmiä toimii Facebookissa, verkossa sekä ihan kasvokkain tavaten. Kurssitoimintamme on vahvasti vertaistuellista. Vertaistuen eri mahdollisuuksista löydät lisää verkkosivuiltamme sydan.fi/vertaistuki. Tule mukaan kohtaamaan, puhumaan, kuuntelemaan ja yllättymään – vertaistuessa on nimittäin valtava toivoa luova voima. Minäkin aloin uskoa selviytymiseen, aluksi jännittävään tapaamiseen kannatti todellakin lähteä!

Lue myös Raimo Peltovuoren haastattelu Parasta on ihmisten kohtaaminen

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi