Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Helppo tapa huolehtia kestävyyskunnosta

Helppo tapa huolehtia kestävyyskunnosta

Hyvä kestävyyskunto auttaa jaksamaan niin työssä kuin vapaa-ajalla. Jos kunto on päässyt rapistumaan, ei hätää. Koskaan ei ole liian myöhäistä tarttua asiaan.

Annukka Alapappila, Liikunta-asiantuntija
Julkaistu 12.12.2019
Päivitetty 9.4.2024

Hyvä kunto auttaa selviämään raskaista työtehtävistä ja pitkistä työrupeamista. Mitä pidempiä ja raskaampia työrupeamat tai -matkat ovat sitä selvemmin hyvän peruskunnon vaikutuksen voi huomata.

Liikkuminen ja sen tuoma hyvä kunto vaikuttaa myös mieleen, sillä ennen pitkää työrupeamaa itsensä ”voittaminen” liikkumisessa vahvistaa uskoa työn onnistumiseen ja lisää inspiraatiota. Toisaalta reipas liikkuminen auttaa keskittämään ajatukset pois työstä ja ”nollaamaan” stressaantunutta mieltä.

Kestävyyskunnon parantamiseksi ei tarvita erityistä paikkaa tai ohjaajaa. Olennaista on, että itse löytää mieluisat tavat ja sopivat hetket liikkumiselle. Näin liikkumisesta ei tule mieltä väsyttävä tai stressaava tekijä siis ”pakkopulla”, vaan päinvastoin se antaa hyvää oloa ja energiaa. Mikään ei estä tekemästä muutaman korttelin pituista lenkkiä tai lähipuistossa pistäytymistä ennen työpäivää tai sen jälkeen, jos sille on järjestänyt sopivasti aikaa. Yhä useammat työnantajat mahdollistavat viikoittain puolen tunnin ulkoilun työpäivän aikana. Tällainen mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Arjen tilanteet kannattaa hyödyntää

Kunnon parantamiseen ei ole oikotietä. Pienestä on hyvä aloittaa. Monelle vain vähän liikkuvalle arkitilanteiden hyödyntäminen on hyvä tapa lisätä liikkumista ja vähitellen kohottaa kuntoa. Vaikkapa työmatkalla muutaman lyhtypylväsvälin käveleminen reippaasti on hyvä aloitus. Keskeistä kunnon kohotuksessa on, että liikkuminen hengästyttää jonkin verran. Pienikin hengästyminen riittää, kunhan se tapahtuu useamman kerran viikossa. Monelle portaiden käyttäminen säännöllisesti parantaa kestävyyskuntoa. Hissi kannattaa siis unohtaa, jos vain mahdollista. Kunnon parantumisen huomaa helposti, kun portaissa kulkeminen sujuu kerta kerralta helpommin eikä raskaiden taakkojen kantaminen hengästytä entiseen tapaan. Mitä huonompi kunto on lähtötilanteessa, sitä nopeammin muutosta tapahtuu ja sen huomaa.

Reipas liikkuminen, jolloin puhuminen on kuitenkin vielä sujuvaa, antaa vauhtia kunnon kohoamiselle. Tavoitteena ei kuitenkaan ole tuntea olevansa ”puolikuollut” liikunnan aikana tai pinnistellä lenkkipolulla verenmaku suussa. Vähäisempikin riittää. Myös arjen liikkumisessa voi lisätä vauhtia. Reipas lenkki ystävän tai koiran kanssa kotimaisemissa tai sopivasti hengästyttävä kävely työpaikan ympäristössä tuo mukavasti askelia ja samalla vauhdittaa kunnon kohoamista. Pyöräily tai kävely töihin, vaikka osan matkaa, on paikka kunnon kohottamiselle kuin huomaamatta. Lisäaikaa liikunnalle ei tarvita, onhan se työmatka kuitenkin tehtävä. Kaupanpäälle saa itselle hyvän mielen, tyytyväisen olon ja työkavereiden kehut.

Kunnon kohotessa moni innostuu miettimään itselleen liikuntaharrastusta. Sitäkin on kuultu, että työporukka on löytänyt yhteisen hauskan ja helpon harrastuksen, jossa kuin kaupan päälle kestävyyskuntokin paranee. Olkoon se sitten vaikka yhteinen kävelylenkki, pelivuoro tai jumpparyhmä. Usein yhdessä liikkuminen vahvistaa työporukan yhteishenkeä ja sitä kautta työn sujuvuutta.

Taustamateriaalina on osittain käytetty terveyspsykologi ja tutkija Kaisa Kasevan kirjallisuuskatsausta aiheesta.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi